priča koja je šokirala hrvatsku / 'Sram me koliko nemam': Potraga donosi retrospektivu slučaja koji je nemoralan i sumnjiv svima osim institucijama

Potraga se danas bavi novim detaljem slučaja koji je šokirao Hrvatsku, a koji je prvi put objavljen upravo u našem istraživačkom magazinu

2.9.2021.
20:00
VOYO logo

„Sram me koliko nemam“. Izjava bivšeg direktora APN-a postala je antologijska nakon što ga je Danka Derifaj pitala kako je moguće da je stan po povlaštenim uvjetima omogućio svom sinu. I to sinu koji nije bio kreditno sposoban i koji je čudnim tumačenjima pravila na listu prvenstva stigao prije drugih ljudi. Ali nakon samo dvije godine taj stan više nije u Žinićevu vlasništvu jer su ga oni prodali i na tome, naravno, zaradili. Svi u ovom nakaradnom slučaju vide more nemoralnosti i sumnjivosti. Svi osim USKOK-a, koji kaže - korupcije ovdje nema.

''Pa mene sram koliko nemam, a ne imam! Što će premijer misliti o meni, majke ti, kako sam sposobna čovjeka napravio ne može sebi pripomoći, a trebao bi servisirati usluge građana'', izjavio je Krešimir Žunić, v.d.direktora APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri se zgražali

Bila je ovo izjava koja se urezala u kolektivnu svijest zauvijek. Prepričavala se danima, tjednima, a sve zato jer se njome HDZ-ov v.d. direktora državne Agencije za promet nekretninama koji je od iste agencije kupio svom sinu i sebi stan pravdao zašto je bilo logično da to učini. Izjava je to koja savršeno ilustrira zašto Hrvatska prema zadnjem mjerenju Indeksa korupcije Amnesty Internationala stoji gore od primjerice Ruande, ili istom rangu s Bjelorusijom. Ipak, nakon što smo objavili kako je Žunić kupio sebi stan redom su se zgražali i premijer i ministri.

''Možda je čak i sve po zakonu, ali ako je i zakon tako napravljen da se to može, ne smiješ! Ne smiješ! Onda se treba ići u kontrolu zakona i izmijeniti zakon'', rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

"Neobična, moram priznati, izjava i cijela ta situacija. Djeluje mi sve to neobično", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć, kad sam gledao taj prilog, to još nikad nisam vidio'', izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Nakon silne nevjerice vladajućih Krešimir Žunić smijenjen je s mjesta vršitelja dužnosti direktora APN-a, ali je ostao raditi u APN-u u odjelu financija. Stan u Zadru od 53 četvorna metra koji su on i njegov sin kupili od APN-a za 52 tisuće eura ostao je u njihovom vlasništvu. Prije mjesec dana Telegram je otkrio da je Žunić stan nedavno prodao i na tome zaradio tri tisuće eura. Od sadašnjeg APN-ovog resornog ministra, Darka Horvata nismo uspjeli dobiti komentar na ovu situaciju, a bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja u Plenkovićevoj vladi, HNS-ov Predrag Štromar za čijeg mandata smo otkrili ovaj slučaj i dalje se zgraža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strašno, ne mogu vjerovati...'', kazao je Štromar.

Image
RTL POTRAGA /

Nastavak afere 'Sram me koliko nemam': Žunić radi u financijama APN-a i još uvijek je u posjedu stana!

Image
RTL POTRAGA /

Nastavak afere 'Sram me koliko nemam': Žunić radi u financijama APN-a i još uvijek je u posjedu stana!

Stan pripao sinu zamjenika direktora APN-a

Nakon istrage po službenoj dužnosti USKOK, dakle Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala ustvrdio je da korupcije nije bilo. Takav razvoj događaja šokirao je obitelj Brkljača iz Zadra koja je, iako s malim djetetom, ostala na listi čekanja pa su i dalje podstanari, koji si ne mogu priuštiti kupovinu stana. Stan za koji su se natjecali umjesto njima pripao je studentu - sinu zamjenika direktora APN-a, koji ga je zatim prodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim, mi smo sjedili kod mojih kad je tata pokazao članak, i prvo je bilo, zar stvarno?! Zar ozbiljno?! Imati obraza nakon svega to napraviti pa se onda sjetiš svih poruka zgražanja i svi kao rješit će se, bit će sve u redu. Ništa. Mislim, čemu, vjerovatno ga sad svi tapšu po ramenima, dobar posao, što drugo..'', rekla je Lucija Tokić Brkljača koja je na listi čekanja za stan APN-a.

''Meni je to sve postalo urnebesno smišno, koliko je žalosno, ovako nećemo dalje nikad. Ne radi nas, već općenito radi države, kakva je, ako je ovo primjer uređene države, ne znam kako ćemo mi dalje, znači on je jednostavno primjer drugima da se to može napraviti'', izjavio je Šime Brkljača koji je na listi čekanja za stan APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šime i Lucija s potpunim pravom više ne vjeruju da je Vladi stalo do demografskog razvoja Hrvatske, do toga da mlade obitelji ne odlaze van i da rađaju djecu. Zbog njih i svih sličnih njima ponovno ćemo detaljno proći kroz priču kako su Krešimir Žunić i njegov sin Marko prije dvije godine kupili stan u Zadru za manje od 1000 eura po kvadratu, da bi ga dvije godine kasnije prodali. Tamo je počelo i naše istraživanje, u gradskoj upravi koja je rukovodila prodajom.

''Uloga gradske uprave završava izradom konačne liste s time da skupa s APN-om poslije prodajemo izgrađene stanove. Povjerenstvo čiji sam ja predsjednik, po odluci gradonačelnika i normalno gradonačelnik objavljuje konačnu listu po postupku prigovora i žalbi svih zainteresiranih koji se osjećaju, ako je bilo kakvih nepravilnosti, mi za sad, fala Bogu, nismo imali takvih problema'', kazao je Silvio Grancarić, pročelnik za gospodarstvo Grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osim mene jedan član je od strane APN-a i još tri naša djelatnika. Iz APN-a Krešo Žunić koji je sad postao v.d.ravnatelja. On je bio zamjenik, ali koji je bio operativac koji je skupa sa mnom te stanove na kraju prodavao, a bio je član Povjerenstva'', rekao je Grancarić.

Dakle, potvrđeno nam je da je glavni čovjek APN-a za prodaju stanova u Zadru, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, bio upravo Krešimir Žunić. Tamo je postavljen temelj za kasniju realizaciju prodaje stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemojte mene pitati'

Upitan je kako je moguće da je on kupio stan od APN-a.

''E, to nemojte mene pitati, apsolutno kriva adresa. Pitajte predsjednika Povjerenstva koje je dodjeljivalo stanove..Možemo razgovarati, ali ja nisam ovlaštena osoba za ovaj razgovor..isključite kameru. A ne znam..policija, DORH, ali isključite kameru, ne želim uopće razgovarati'', izjavio je Grancarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da je adresa bila DORH i USKOK, tada zamjenik direktora APN-a, ovlašten da ispred APN-a prodaje stanove po Hrvatskoj, u Zadru ga je kupio svom sinu, međutim, USKOK je nakon službene istrage ustvrdio da korupcije nema. U odgovoru Brkljačama 18. lipnja ove godine u nekoliko rečenica kažu:

USKOK O ŽUNIĆU: NIJE BILO KORUPCIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne proizlazi sumnja da bi se u postupanju koje odgovorne osobe iz APN-a ili koje druge osobe vezano uz konkretni predmet ostvarila obilježja kojeg kaznenog djela iz nadležnosti ovog Ureda kao niti kojeg drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.“ , priopćio je USKOK.

I zato se važno vratiti unatrag na javni poziv APN-a preko kojeg su otac i sin Žunić došli do stana. Osnovni kriterij za dobivanje najma bilo je vrijeme predaje dokumentacije koja se zaprimala u zgradi APN-a u Savskoj ulici u Zagrebu 26.11.2018. Konzultirali smo odvjetnika kako bismo provjerili je li samo nama neobično da se uz takav uvjet na bilo kojem natječaju može javiti sin zamjenika direktora. Branko Šerić nam je rekao da nema razloga sumnjati u zaključak USKOK-a, no složio se s nama da je situacija neobična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa tko će prvi, dijete majci, sin ocu, parafraziram, tko je drugi imao šanse prije sina tog djelatnika APN-a da zatraži stan. Dakle, postoji čitav niz zaista sumnjivih okolnosti koje vjerovatno, za vjerovati je da ne predstavljaju postupanje koje bi snosilo kaznenu odgovornost, ali tvrdim krajnje nemoralno postupanje'', rekao je odvjetnik Branko Šerić.

A sumnjive okolnosti su sljedeće. Službeno radno vrijeme APN-a u Zagrebu sa strankama je od devet sati. Recimo da Marko Žunić jest ustao u cik zore i stigao u APN u Savskoj ulici u Zagrebu, u kojem je njegov otac u tom trenutku zamjenik direktora, na dan predaje dokumentacije i predao papire u 7:55 kako je zabilježeno na njegovoj prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo i da je zaista stigao tamo prije Šime Brkljače koji je sjeo na autobus iz Zadra dan prije roka za predaju, kako bi ujutro stigao što ranije u zgradu APN-a i čija dokumentacija je zaprimljena u 8:25 minuta. Ostaje pitanje kako je moguće da je Marko Žunić pretekao trećeg koji je predao dokumentaciju. Naime, s njim smo razgovarali istražujući priču prije godinu i pol, a zbog zaštite identiteta za koju nas je zamolio zvat ćemo ga Ivan.

''U 11.mjesecu je izašao natječaj, ja sam prikupio svu dokumentaciju, ispunio, kompletirao i nikakav odgovor nije došao sve do tog maila u kojem su me obavijestili da sam drugi na listi'', kazao je Ivan, drugi na listi čekanja za najam stana APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije obavijesti iz APN-a koja je stigla na Badnjak, da je drugi na listi čekanja za najam stana, Ivan je svoju dokumentaciju poslao preproučenom poštom iz Zadra 23.11., odnosno tri dana prije početka otvaranja javnog poziva. Na potvrdi o predaji pošte piše da će biti uručena u roku dva dana do 10 sati ujutro. Dakle, 25.11., što je dan prije 26.11., kada je zabilježeno da je dokumentaciju predao Marko Žunić. Iz APN-a na naš upit o rezultatima njihove interne istrage o ovom slučaju kažu:

APN: NIJE BILO NEPRAVILNOSTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu utvrđene nepravilnosti u postupku prodaje i najma stanova. Također, nadzor nad radom APN-a provela je i Državna revizija čiji nalaz također nije pokazao nikakve nepravilnosti.“

Izgleda da je novinarska istraga bila nešto temeljitija. Naime, na javnom pozivu za najam stana zahtjev Marka Žunića je ocijenjen potpunim te odobren. Zahtjev druge osobe na listi je odbijen zbog nedovoljnih prihoda podnositelja zahtjeva. Ponavljamo - drugog kandidata su odbili zbog nedovoljnih prihoda što jest u skladu s uvjetom za javljanje na javni poziv koji je glasio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UVJET NATJEČAJA: PRIHOD U MJESTU KUPNJE STANA

Osobe čiji prihod po planu obiteljskog domaćinstva iznosi najmanje 30 posto prosječne plaće u RH ... isplaćene u mjestu gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam, u tromjesječju prije oglašavanja javnog poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše sljedeće pitanje je kako je moguće da je odobren zahtjev Marka Žunića, koji je u tom trenutku '99. godište, ima prebivalište u Splitu, i student je prve godine fakulteta u Zagrebu stoga je teško mogao priložiti potvrdu o stalnim primanjima u Zadru? Činjenicu da nije kreditno sposoban potvrđuje i to da u trenutku kad Marko Žunić aktivira svoje pravo za kupnju unajmljenog stana, otac - Krešimir Žunić prilaže svoje platne liste, kako je moguće da APN to odobrava? Nadalje, nama je i sam Žunić, u razgovoru koji smo tada vodili potvrdio da su APN-ovi stanovi namijenjeni osobama koje su samostalno kreditno sposobne.

''Ja tu čak nemam mogućnost ni pravo mišljenja, zakon je jasan, vrlo jasno definiran. Tako je, ja sam najrelevantnija osoba s iskustvom od 17 godina da mi vjerujete. Krasno, bravo, za sve hrvatske građane koji nisu riješili stambeno pitanje ili ga nisu riješili adekvatno, pod uvjetom da su samostalno kreditno sposobni i da nemaju status zaštićenog najmoprimca'', izjavio je Žunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos svemu pobrojanom u prilogu nitko od nadležnih u cijelom slučaju nije utvrdio niti jednu nepravilnost.

''To je taj problem našeg društva, problem našeg društva je što je puno loših stvari ozakonjeno, privatizacija je bila po zakonu, pretvorba je bila po zakonu, ljudi su stekli ogromne imetke po zakonu i onda se svodi da je ona poznata Rojsova, „tko je jamio, jamio je“ zapravo moto funkcioniranja Hrvatske, što dugoročno nije dobro. Nije dobro jer vladavina prava podrazumijeva ne samo formalnu zakonitost, nego i inu sadržajnu zakonitost, nego taj osjećaj pravde, to je isto taj esencijalni dio vladavine prava. Nema vladavine prava, ako nema osjećaja pravde'', rekao je Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu.

''Mogu reći da je vjerovati u pravilnost odluke USKOK-a ili DORH-a, međutim postoji mogućnost i nastavka postupka, treba tražiti odluku o odbačaju njihove kaznene prijave i nakon toga po uputi o pravnom lijeku i postupati dalje. U najmanju ruku mi je čudna takva odluka USKOK-a odnosno Državnog odvjetništva s obzirom da postoji čitav niz nepravilnosti prilikom odluke da se osobi od 18 godina odobrava stan po uvjetima APN-a, dakle čitav niz nepravilnosti u tom postupku koji upućuje na nemoralnost postupanja i oca i sina'', kazao je Šerić.

Do završetka priloga Krešimir Žunić nije nam odgovorio na zamolbu za razgovor. Pred kameru nismo dobili niti jednu osobu iz DORH-a, USKOK-a, APN-a ili Ministarstva graditeljstva da prokomentiraju ovaj slučaj. Neobično, rekao bi premijer.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo