Potraga istražuje / Što se događa pod obroncima Kalnika? 'Tata je rekao da će prodati kuću. Ne možemo živjeti u tom smradu...'

Nije ugodno slušati stanovnike Svetog Petra Orehovca i Gregurevca pored Križevaca dok se žale na rad bioplinskih elektrana

2.9.2020.
20:05
VOYO logo

"Mi smo prisiljeni spavati kao u paklu jer ne možeš otvoriti prozor".

"Baka, mi ne budemo u toj kući, tata je rekao da će prodati kuću da ne možemo živjeti u tom smradu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne znam kaj bu stoga, meni nije za me, nego mi je za djecu".

Nije ugodno slušati stanovnike Svetog Petra Orehovca i Gregurevca pored Križevaca dok se žale na rad bioplinskih elektrana koje se nalaze u njihovu susjedstvu. Ljubica Bodalec otkriva zašto su stanovnici ljutiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su nas izigrali, oni su rekli tu će se voziti samo silaža, naših ljudi tu, međutim tu se vozi sve. Svakakav otpad iz stranih država", kazala je Ljubica Bodalec. 

Uvoze i obrađuju otpad

Stanovnici tvrde, obećano im je da će pogonsko gorivo bioplinara biti stajski gnoj i kukuruzna silaža koju otkupljuju od mještana. Sada, tvrde, koriste i razni otpad. Tek kad ga je bioplinara počela uvoziti i obrađivat, selom se počeo širiti smrad. Stanovnici oba sela pisali su peticiju načelniku općine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije koje su emailom stigle na adresu Potrage od pošiljatelja zaposlenog u postrojenju prikazuju unutrašnjost Bioplinare u Svetom Petru Orehovcu. Otpad koji se vidi, tvrdi pošiljatelj, opasan je genotoksični otpad iz Italije, a žali se i na uvjete. 

Vlasnik bioplinskih elektrana je slovenska tvrtka BIOEN, a predsjednik uprave ruski je državljanin Artem Kazin. Bave se proizvodnjom električne energije pomoću bioplina nastalog na prirodan način, kako piše na njihovim stranicama. Od 2017. posjeduju dozvole za uvoz biootpada koji koriste u proizvodnji bioplina, a koje im je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad ni jednom nije bio problem s kamionom"

Primili su nas u bioplinsko postrojenje Orehovec gdje su odgovorili na pitanje zbrinjavaju li infektivni i ostali opasni otpad. Savjetnik uprave tvrtke BIOEN, Aleksandar Sandić, tvrdi kako inspekcije dosad nisu pronašle nikakve nepravilnosti u njihovu radu. 

"Dva put mjesečno nas zovu sa carine da su zaustavili kamion i provjere s nama da li tu notifikaciju mi imamo i da li putuje k nama. Mi pošaljemo sve, oni ga pregledaju kompletno, uzmu uzorak na carini i puste ga i do sad nijednom nije bio problem", kaže Sandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbrinjava se otpad iz bolnica. Ruke, dijelovi tijela..."

Ipak, sumnjičavost stanovnika, uključujući i predstavnika lokalnog SDP-a ne prestaje, što nam potvrđuje i Dražen Čuklić, po struci agronom.

"Nema mogućnosti kako će oni to sortirati, odvojiti taj otpad koji dolazi, kako ćete vi sortirati infektivan otpad, nusprodukte drvne industrije, kemijske industrije, to vam dolazi otpaci od različitih kuhinja, sve je to u kartonu u plastici, zadnje što smo dobili informaciju bili su meci u spremnicima za kuhinjski otpad, po informacijama djelatnika iznutra, ruke, dijelovi tijela, otpad iz bolnica se ovdje zbrinjava, tako da, evo mi smo uplašeni", kaže Čuklić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političko prepucavanje?

Iz uprave bioplinare tvrde da se radi o političkom prepucavanju i da su sve optužbe na njihov račun djelo lokalnog SDP-a. Uoči našeg posjeta na lokalnom radiju Križevci održavala se burna debata između predstavnika uprave tvrtke BIOEN i čelnika županijske organizacije SDP-a u kojoj je načelnik općine Kalnik Mladen Kešer napadao predstavnike bioplinare. Čak nam je rukom nacrtao kartu s lokacijom za koju tvrdi da je ilegalno zakopan otpad u dvorištu bioelektrane Gregurevec. 

Iz policije su nam potvrdili da su na temelju prijave pokrenuli i kriminalističku istragu. Nezadovoljstvo radom plinare izrazio je i Franjo Poljak, načelnik općine Sveti Petar Orehovica, inače HDZ-ovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga što zapošljavaju nekoliko ljudi, osim toga što su to proizvodna postrojenja proizvodnje električne energije, blagodati još koje su trebale biti u smislu dodatnih plasteničnih proizvodnji, pa onda javnog iskazanog benefita u obliku te električne energije koja bi se koristila su izostala, a pojavio se problem onog momenta kada se umjesto silaže i stajskog gnojiva počeo koristiti komunalni otpad, a u postrojenjima nema takvih postrojenja u kojima bi se u takvim uvjetima da neugodni mirisi ne izlaze van mogao preraditi, to je za nas neprihvatljivo", kaže Poljak. 

Stanovnici se boje da se truju digestatom

Mještane muči još jedna sumnja. Digestat, nusproizvod dobivanja bioplina iz stajskog gnoja i kukuruzne silaže, dosad su koristili kao gnojivo na svojim njivama. Boje se da se truju otkad je umjesto standardnih sirovina u proizvodnju uveden i otpad iz stranih zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke BIOEN uvjeravaju nas kako je digestat i dalje kvalitetan i bez onečišćenja teškim metalima koji bi mogli ugroziti zdravlje stanovnika. Na temelju statusa povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora Hrvatski operator tržišta energije - HROTE je ovim dvijema bioelektranama u stranom vlasništvu, u posljednje četiri godine, uključujući 2020. isplatio više od 100 milijuna kuna poticaja. 

Početkom kolovoza poljoprivrednici su se javno pobunili tražeći poništenje novog HROTE-ovog natječaja tvrdeći da se natječajem pogoduje stranim uvoznim lobijima koji uvoze sumnjivi otpad i prerađuju ga u električnu energiju. Pitali smo i ministra Tomislava Ćorića što misli o tome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam siguran da je taj zahtjev osnovan, mi smo u kontinuiranoj komunikaciji s Udrugom i zapravo, jasno nam je u kojem smjeru oni žele ići, ali ovaj zahtjev, odnosno natječaj je namijenjen svim poduzetnicima u RH", kazao je Ćorić. 

Inspekcija utvrdila nepravilnosti

Tijekom 2020. nad postrojenjima Gregurovec i Sveti Petar Orehovec izvršeno je nekoliko inspekcijskih nadzora kojima su utvrđene nepravilnosti pri obradi i skladištenju otpada te im je zadan rok u kojem su morali ispraviti nepravilnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za našeg istraživanja za ovaj prilog u tijeku je dodatni višestruki inspekcijski nadzor Državnog inspektorata i policije nad poslovanjem oba postrojenja. Rezultati će pokazati do koje mjere je zabrinutost mještana opravdana.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo