OPASNOST U CENTRU GRADA / Strah ih je da će komadi s njihove zgrade nekog ubiti, a obnova stoji. Potraga istražuje gdje je Zagreb 2 godine od potresa.

Image
Foto: RTL

Dugo stanari upozoravaju na opasnost i strahuju da bi se betonske gromade mogle odlomiti i pasti na prolaznike

15.2.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Adresa je Trg bana Jelačića 6. Zgrada u većinskom vlasništvu države – jedna je od glavnih na glavnom trgu glavnog grada u državi. A vrijeme u njoj kao da je stalo prije nešto manje od dvije godine. Dok iseljeni stanari strahuju da bi komadi zgrade mogli ubiti prolaznika, obnova stoji. Sličnih je primjera mnogo. Kad prikupe sve potrebno i predaju papire državi – Zagrepčani su osuđeni na čekanje, a oni koji su preuzeli inicijativu i obnovili sami – mjesecima čekaju isplate. Istodobno institucije tvrde – ubrzali smo se 200 posto.

Umjesto zida – metalna zaštita, napukline koje zijevaju, ograda iskrivljena, vrata razvaljena, stanari zbog crvene naljepnice iseljeni.

''Ja sam sada u stvari u najgoroj situaciji u životu'', kazala je Mila Milas iz Zagreba.

A najgora je situacija ovo: iz njezina se stana najbolje vidi u kakvom je stanju okno lifta. Dugo stanari upozoravaju na opasnost i strahuju da bi se betonske gromade mogle odlomiti i pasti na prolaznike.

Nekretnina koju snimamo glavna je zgrada glavnog trga u glavnom gradu. Sve što trebamo znati o obnovi nakon potresa vidi se ovdje.

''Valjda misle da se neće ništa dogoditi ali vidjeli ste po stubištu kako to izgleda, ima kakva je to strašna pukotina koja prijeti, prijeti...'', rekla je Milas.

Zgrada je u većinskom vlasništvu države, a privatni suvlasnici samo manjina koja ne može ništa. Nakon potresa Ministarstvo državne imovine imenovalo je predstavnika suvlasnika iz svojih redova.

''Ne možemo ga promijeniti, jer imaju najveći broj glasova'', izjavila je Milas.

Ministarstvo je insistiralo na svom čovjeku kao predstavniku stanara kojima su objasnili da je zgrada od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku. U kolovozu 2020. stanari naručuju elaborat sanacije, odluka o obnovi doputovala je iz Ministarstva u Fond tek krajem prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više u prilogu Silvane Menđušić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo