Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OPASNOST U CENTRU GRADA

Strah ih je da će komadi s njihove zgrade nekog ubiti, a obnova stoji. Potraga istražuje gdje je Zagreb 2 godine od potresa.

Dugo stanari upozoravaju na opasnost i strahuju da bi se betonske gromade mogle odlomiti i pasti na prolaznike

Image
Foto: RTL
Silvana Menđušić/ 15.2.2022. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Adresa je Trg bana Jelačića 6. Zgrada u većinskom vlasništvu države – jedna je od glavnih na glavnom trgu glavnog grada u državi. A vrijeme u njoj kao da je stalo prije nešto manje od dvije godine. Dok iseljeni stanari strahuju da bi komadi zgrade mogli ubiti prolaznika, obnova stoji. Sličnih je primjera mnogo. Kad prikupe sve potrebno i predaju papire državi – Zagrepčani su osuđeni na čekanje, a oni koji su preuzeli inicijativu i obnovili sami – mjesecima čekaju isplate. Istodobno institucije tvrde – ubrzali smo se 200 posto.

Umjesto zida – metalna zaštita, napukline koje zijevaju, ograda iskrivljena, vrata razvaljena, stanari zbog crvene naljepnice iseljeni.

''Ja sam sada u stvari u najgoroj situaciji u životu'', kazala je Mila Milas iz Zagreba.

A najgora je situacija ovo: iz njezina se stana najbolje vidi u kakvom je stanju okno lifta. Dugo stanari upozoravaju na opasnost i strahuju da bi se betonske gromade mogle odlomiti i pasti na prolaznike.

Nekretnina koju snimamo glavna je zgrada glavnog trga u glavnom gradu. Sve što trebamo znati o obnovi nakon potresa vidi se ovdje.

''Valjda misle da se neće ništa dogoditi ali vidjeli ste po stubištu kako to izgleda, ima kakva je to strašna pukotina koja prijeti, prijeti...'', rekla je Milas.

Zgrada je u većinskom vlasništvu države, a privatni suvlasnici samo manjina koja ne može ništa. Nakon potresa Ministarstvo državne imovine imenovalo je predstavnika suvlasnika iz svojih redova.

''Ne možemo ga promijeniti, jer imaju najveći broj glasova'', izjavila je Milas.

Ministarstvo je insistiralo na svom čovjeku kao predstavniku stanara kojima su objasnili da je zgrada od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku. U kolovozu 2020. stanari naručuju elaborat sanacije, odluka o obnovi doputovala je iz Ministarstva u Fond tek krajem prošle godine.

Više u prilogu Silvane Menđušić

Silvana Menđušić/ 15.2.2022. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
apsurdno 'poslovanje' u zagrebu

Nastavnici od učenika saznali da je škola u stečaju, a da ne dobivaju plaću - tek u banci!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba