Ispovijest kontroverznog župnika / Vozi Mercedes, sluša Thompsona i izaziva buru: 'Uvijek ću bit za dom spreman, neka me zatvore'

Kontroverzni župnik samo za Potragu progovorio o ustaštvu, homoseksualcima i rastrošnosti

24.9.2018.
20:00
VOYO logo

Za župnika iz Ivanovca kraj Osijeka šira je javnost doznala kad je nabavio  skupocjeni Mercedes. Osim ljubavi prema njemačkim limuzinama don Andrija Vrbanić obožavatelj je Marka Perkovića Thompsona, sam pjeva u muškom tamburaškom sastavu Baje.

Poznato je da je ovaj svećenik iz Slavonije, 91. bio dragovoljac. Prije više od tridesetak godina vjenčao je Đuru Glogoškog i njegovu suprugu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje statuse  zaključuje pozdravom kojeg nećemo citirati. A nakon posljednjeg o gay osobama koje bi slao na goli otok, ponovno je zapalio društvene mreže. Naša reporterka otišla je u Ivanovac i razgovarala sa svećenikom.

“Ja bih vas pedere sve na Goli otok pa se tamo plodite i množite do mile volje”, napisao je don Andrija Vrbanić na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva komunikacija na društvenim mrežama, na žalost, nije neobična, ali kad dolazi iz usta, odnosno s tipkovnice jednog svećenika, onda je to dovoljan razlog za sjesti u automobil i krenuti prema Ivanovcu.

Andrija Vrbanić proslavio se ove zime. Više nije običan župnik. Sad ga svi znaju kao svećenika sa skupocjenim Mercedesom. A između epizode Mercedes i slanja seksualnih manjina na Goli otok, uredno je don Andrija svoju Facebook zajednicu pozdravljao poklikom 'Za dom spremni'. Puno pitanja, ali i nade da ćemo doći do odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo razgovarati sa svećenikom, no on je odbio opravdavajući se da mora na sprovod.

Nije nas prevario. Uistinu sjeda u svoj Mercedes i odlazi na pogreb. Najavili smo don Andriji da ćemo ga pričekati. Njegovi župljani nemaju ružne riječi za svog pastira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svećenik je odličan, ne može bit bolji neg što je. Nema ništa loše kod njega. Sve je onako kako treba”, kazala je Iva Milas iz Ivanovaca.

“U okolici nema boljeg svećenika…”, rekla je Zorka Vrbanac iz Ivanovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne daju na njega, ma što rekao ili učinio. Stjepan ga još bolje poznaje. Prijatelji su i susjedi više od 30 godina.

“Imam i ja isto mercedesa, dobro moj nije nov, i moj je puno manji, ali Mercedes je Mercedes dalo bi se komentirati. To je valjda jedina stvar koju on vrijednu ima. On obilazi tri četiri mjesta/sela i sam je bolestan, i bolesna mu je obitelj, a i često ljudima pomaže s autom itd.”, kazao je Stjepan Brlić iz Ivanovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šta ću misliti. Čovjek je zaradio i kupio. Nema žene, nema djece pa može. Pa i on zarađuje, on je župnik. Ipak drži četiri župe”, rekla je Milas.

Zanimljiv je podatak da država svakoj župi na mjesec isplati dvije prosječne bruto plaće. Oko 16 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogreb je već odavno prošao, a njega još nema. Domaćima osjetno smo išli na živce. Ne vole kad se bilo tko dira u don Andriju. Prošli su sati, ne tražimo ga samo mi. Važan sakrament je u pitanju za jednu sestru i brata.

“Trebamo ga za našu mamu ona je u domu. U domu u Ernestinovu. Potreban joj je posljednja pomast. Iz Osijeka neće nitko da dođe, rekli sun am da je župa ovdje”, kazali su Branko i Branka iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znaju, kažu, ništa o njemu. Načuli su nešto o Mercedesu, ali nisu pojma imali što govori o homoseksualcima. 

Razgovarali smo i s načelnikom općine Antunovac pod koju spada i župnik Vrbanić ali nije htio stati pred naše kamere kaže mogao bi svašta reci pa radije šuti.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spustio se već lagano mrak. Približilo se 19 sati i večernja misa. Sad smo već posatli sumnjičavi. Vjernici su ušli u crkvu, a njega još nema. Iz župnog dvora izašla je gospođa s vrećicom. Zaobišla nas je u širokom luku. Zvono za početak mise davno je odzvonilo. Ne vjerujemo što se događa. Odjednom smo je zatekli s nepoznatim mladim svećenikom na stražnjem ulazu u crkvu.

Sedam sati je i pet minuta, misa je trebala početi u sedam sati, don Vrbanić je trebao služiti misu, ovo što se sad odigralo nama je zapravo teško i objasniti, išli su okolo crkve na stražnja vrata da bi nekakav svećenik za kojeg još uvijek ne znamo tko je došao služiti misu umjesto njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekali smo kraj mise i bar neki suvisli odgovor.

Vjernici su šutke i u šoku napuštali crkvu. Ni njima, čini se, ništa nije jasno. Već je i mrak pao, a don Andrije još nema. Oko župnog dvora okupili su se ljudi, automobili. I oni su mahom bježali od nas. Doznali smo trebali su, zajedno sa svećenikom kao njihovim članom, održati probu muškog pjevačkog društva Baje. Ali on nije došao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigli su polako svi, ali ni njegovi prijatelji ne znaju gdje je don Andrija. Shvatili smo da ga te večeri nećemo dočekati. Sutra je novi dan.

Sljedeći dan smo opet kontaktirali župni ured, no odgovor o don Andriji nismo dobili. Rekli su nas kontaktirati iz nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor Nadbiskupije nismo dobili. Otišli smo opet do velečasnog Vrbanića u nadi da će nam objasniti što stoji iza neprimjerenog govora.

Ponovo se nije javio, bili smo oko podneva. Odlučili smo otići i vratiti se ponovno tek na sam početak večernje mise. Don Andrija se dan poslije ipak pojavio na misi. Vidio nas je i shvatio koliko smo uporni. Više nije imao kamo pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam bježao ja jučer nisam mogao. Ali nema potrebe da kroz prozor virite. Ja bih samo volio da vi idete tragom onih koji mene napadaju istim tim žarom. Bio sam uvjeren da vi emisiju o meni možete bolje napraviti bez  mene. Čuo sam da ste vi mene tražili prije podne, no ja sam danas bio u Đakovu kod svog biskupa. Vaši mediji ili netko ga je obavijestio da se biskup izjasni o mom pokliku za dom spremni”, kazao je don Andrija Vrbanić.

Dok je bio kod biskupa u Đakovu, Mercedes je bio u dvorištu. Teško nam je u to povjerovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemojte mi zamjeriti ali kad bi vas netko javno izložio vi ste ovo, vi ste ono... Ima li tu kraja. Naravno da postoji granica. Svi smo mi javne osobe, zakon je za sve. Ali moji župljani jedino mogu razumjeti ako sam istoj razini kao i oni. Meni je sada neugodno mi je i žao mi je zbog toga”, rekao je Vrbanić.

Ali nije se, kaže, mogao suzdržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dakle ni jednom riječju nisam spomenuo homoseksualce, nego sam rekao pedere i jednom gospodinu pederikus, ja jako dobro razlikujem onoga tko je homoseksulaca, ali nisam mislio u tom smislu kada sam napisao peder. Za mene pederi mogu biti svi ljudi koji nisu homoseksualci, ja im se ispričavam ako sam ih time povrijedio, ali onima koji mene nazivaju da sam ja pedofil, takve takvim imenom nazivam”, ispričao je Vrbanić.

I sam zna da to nije primjereno, ali je, dodaje efikasno. Za ustaški poklik ne misli tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dakle, to je stari hrvatski pozdrav. Vi ste mlađi, ja sam 55 godište, nas su educirali na takav način u školi. Ako je to danas kažnjivo neka me kazne. Ja sam spreman otići u zatvor ali ću biti za dom uvijek spreman jer sam bio ‘91, i sada sam, i ako ne do Bog zatreba opet. Oni koji to nisu, oni koji to napadaju njima smeta Hrvatska oni nisu nikad bili za Hrvatsku i sada bi je utopili u žlici hladne vode”, rekao je Vrbanić.

Čvrsto stoji i iza svog skupocjenog automobile.

“Mene mediji napadaju zbog mog Mercedesa, a oni su mi ga kupili. Neću ja nikoga tužiti, ja bih volio da ovo što razgovaramo da sve objavite. Nikakva tajna da su Glas Slavonije i 24 sata zapravo pomogli većim dijelom da kupim auto. Mislim mogao sam i bicikl kupiti…”, kazao je Vrbanić.

Mogao je puno toga drukčije, ali nije. Bezrezervnu podršku vjernika ima. Poreznim obveznicima ne odgovara. Odgovara Nadbiskupiji koja još smišlja hoće li ga sankcionirati i Onome Gore zbog kojeg je i navukao halju. A k njemu, to je jedino sigurno, neće u Mercedesu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo