Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NEZADOVOLJNI LABURISTI

'Povećanje PDV-a je čista perverzija!'

Hrvatski laburisti - stranka rada izrazili su nezadovoljstvo predloženim paketom poreznih zakona ocijenivši da je hrvatska vlada "neoliberalna i u službi bogatih i krupnog kapitala".

Image
Foto: PIXSELL
M.L./Hina/ 11.2.2012. u 15:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ta se stranka zauzela za progresivno oporezivanje po sistemu da oni koji zarađuju manje i plaćaju manje, a oni koji zarađuju više trebaju i plaćati više poreze.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnici Nansi Tireli i Branko Vukšić ocijenili su da od četiri nova poreza samo je porez na dohodak progresivan i to nedovoljno, istaknuvši da društvena pravednost na području porezne politike znači progresivno oporezivanje.

Neoporezivi dio plaće povećan je s 1.800 na 2.200 kuna, što je dobro ali nedovoljno dobro, naglasila je Tireli dodavši da bi neoporezivi dio plaće trebao biti na razini minimalne plaće od 2814 kuna. Nedopustivo je, rekla je Tireli, da država oporezuje minimalne plaće iznad osobnog odbitka s 12 posto.

Ocjena je laburista da nova vlada nastavlja istu politiku koju je vodila i prethodna vlada. Smatraju da treba uvesti i četvrti porezni razred od 45 posto.

Umjesto dosadašnjih 10.800 kuna najviša porezna stopa primjenjuje se od 8.800 kuna čime će se uništiti posljednji ostatci srednje klase, rekla je Tireli. Po njezinoj ocjeni, predloženim izmjenama poreza, plaće od 15 tisuća kuna gotovo su nedirnute, a one ispod prosjeka simbolično će profitirati.

Smanjenje stope zdravstvenog doprinosa s 15 na 13 posto smatramo izuzetno lošim prijedlogom jer će nedvojbeno srušiti kvalitetu zdravstvenih usluga, kazala je Tireli. Poručila je kako ta stranka smatra da se zdravstveni doprinos ne smije smanjivati jer to nije porez, nego je to novac kojim građani plaćaju zdravstvene usluge. Ako država želi rasteretiti poslodavce, onda neka smanjuje poreze, kazala je.

Povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 23 na 25 posto je, po riječima zastupnika Vukšića, "čista perverzija". Smatra da se u Hrvatskoj plaćanje poreza i doprinosa očito temelji na dobroj volji a ne na obvezama.

U Hrvatskoj poreze plaćaju samo oni koji žele, oni koji ne žele ne plaćaju ih, tvrdi Vukšić. Zato, kazao je, smatramo da treba Porezna uprava svoje ime promijeniti u "poreznu zakladu" jer se njihova aktivnost temelji isključivo na dobrovoljnim prilozima.

Povećanje stope PDV-a s 23 na 25 posto najviše će pogoditi upravo one najugroženije kojima je plaća manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, rekao je Vukšić i ocijenio da će tim ljudima porezno smanjenje u konačnici "pojesti" drugi porezi i viši PDV.

Zastupnici Tireli i Vukšić kritizirali su i najave novog poreza na dividendu kao i na dobit. Zamjeraju što u tim zakonskim prijedlozima nisu uvedene barem tri stope umjesto jedne, i to i za porez na dividendu i za porez na dobit.

M.L./Hina/ 11.2.2012. u 15:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U SUBOTU PRVI ISPIT

Kamo s kutijom od pizze, a kamo s tetrapakom? Direktova mala škola razdvajanja otpada

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču