'to se zove prekomanda' / Premijer pohvalio ministra za namješteni natječaj!

Nastavljaju se skandali s kadroviranjem, koje je od početka mandata najslabija točka Kukuriku koalicije. Premijer je zbog odabira zamjenika direktora Zračne luke Zagreb gotovo dva mjeseca prije nego što je za to mjesto raspisan javni natječaj, čak pohvalio ministra prometa. Za sve su mu krivi uprava Zračne luke Zagreb i mediji.

30.8.2012.
19:04
VOYO logo

Prije nego što je raspisan natječaj za zamjenika direktora Zračne luke Zagreb, ministar je pobjednika već odabrao, a za to mu je od premijera stigla nova pohvala.

"To što ste napravili vi i vaši suradnici je ispravno, a to je netko prikazao na svoj način", kazao je premijer Zoran Milanović.

Procurjeli mail koji je ministrov odabranik Krunoslav Šams poslao aerodromu mjesec i pol prije raspisivanja natječaja, zapravo govori sam za sebe.

"Ministar je donio odluku da se formira Jedinica za upravljanje projektom izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb. Nadalje je odlučeno da ću ja rukovoditi jedinicom i da prelazim u Zračnu luku u stalni radni odnos s rješenjem zamjenika direktora", pisalo je u spornom mailu.

Natječaj za ključnu osobu koja će nadzirati koncesiju aerodroma je u međuvremenu poništen, a premijer uvjerava nije ga trebalo ni biti.

"Zašto i kako je u tom procesu, umjesto onome što je bitno, a to je da tamo imamo osobu koja će to po vojničkoj hijerarhiji nadgledati, da se to pretvori u priču o javnom natječaju? To treba pitati ljude u zračnoj luci", drsko se pitao premijer.

U Zračnoj luci Zagreb očito ne žele javno polemizirati s premijerom. I dok se pravdaju odsustvom direktora, neslužbeno se može čuti kako su se raspisivanjem javnog natječaja samo držali antikorupcijskog programa Vlade.

Nisu, kako doznaje RTL Danas, htjeli prekršiti ni vlastiti interni dokument, koji za sva nova zapošljavanja zahtijeva provođenje natječaja. No, ministru se, kad je riječ o pripremi koncesije, očito žurilo.  

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

No, što se Šamsove stručnosti tiče dvojbe nema, uvjerava nas Hajdaš Dončić.

"Ne tražimo ljude s ulice. Ovdje se isključivo radi o stručnjacima koji su svakako pripremili taj koncesijski ugovor. Jedan dio tih stručnjaka nakon preuzimanja, za što se nadamo da će bit idućeg travnja, iovako ionako se vraća u ministarstvo", pojasnio je Siniša Hajdaš Dončić.

O uhljebljivanju državnog službenika nema govora, tvrdi premijer.

"To se nekad zvalo prekomanda. Za to nema natječaja", objašnjava Milanović.

Međutim, činjenica da je, unatoč tome, bio raspisan natječaj, očito samo reda radi, cijeli slučaj čini novom nesmotrenošću Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo