OBLJETNICA NAPADA / Prije točno 18 godina raketiran je Zagreb

Image

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10.23 sati, kada je nekoliko projektila sa 'zvončićima' ispaljeno iz raketnog sustava 'Orkan' na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

2.5.2013.
8:02
VOYO logo

Na današnji dan prije 18 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima" kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo šestero ljudi.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić, a u tom napadu, koji je ponovljen i sutradan, poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10.23 sati, kada je nekoliko projektila sa "zvončićima" ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Projektili su 3. svibnja pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Osobito su opasni poslije bili mnogobrojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zapovjedi da se napadne Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je zbog ratnog zločina osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

U spomen na taj dan, glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo