Projekt: Zeleno / Čišćenje bez kemikalija pomoću eko proizvoda hrvatskog proizvođača: Nekoliko savjeta samo za vas

Hladnjak operite mješavinom octa i vode, u omjeru 50:50, u koju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande

5.12.2021.
7:30
VOYO logo

Čišćenje doma ili pranje rublja bez kemikalija? Zvuči teško izvedivo, ali nije. Ovotjedni "Projekt: Zeleno" donosi priču o uspjehu jedinog hrvatskog proizvođača eko proizvoda za čišćenje, kao i nekoliko recepata kako ih sam napraviti.

Pomoću njih čistimo, šarena su i učinkovita, ali i opasna, otrovna i štete prirodi… Zamjenu im je našao jedan mladi poduzetnik iz Matulja. Već 5 godina proizvodi sredstva za čišćenje na bazi bilja i prirodnih minerala, bez konzervansa i bojila, a njegova najnovija inovacija otišla je i korak dalje.

''Znači to su koncentrati koji su pakirani u male vrećice te ih rastopite u vodi i dobijete sredstvo za čišćenje ili gel za tuširanje, za pranje ruku i na taj način zapravo imate 30 puta manje plastike po jednom proizvodu. Smanjujete i volumen u svojim ormarićima, treba vam puno manje skladišnog prostora, i puno manje otpada stvarate'', rekao je Davor Ćiković, proizvođač eko sredstava za čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
evo nekoliko savjeta /

Maske za lice bile su spasonosne u pandemiji, ali sa sobom su donijele novi problem zbog kojeg je nastao i poseban izraz

Image
evo nekoliko savjeta /

Maske za lice bile su spasonosne u pandemiji, ali sa sobom su donijele novi problem zbog kojeg je nastao i poseban izraz


Jedan je od rijetkih u svijetu koji svoje proizvode pakira na takav način. Na projektu je radio 2 godine, a linija bi se uskoro trebala naći na tržištu. Sve proizvodi ručno, u malim serijama, a radi od sastojaka koji ne štete okolišu.

''Većina naših sastojaka je iz Hrvatske. Pokretanjem ove nove linije još smo i više pojačali sadržaj sirovina koje su iz Hrvatske, i di sad radimo sa malim eko proizvođačima od kojih nabavljamo sastojke'', kazao je Ćiković.

Sastojci s kojima radi lako su dostupni pa smo odlučili naći nekoliko recepata koje biste mogli iskoristiti sami, a koji su bolji - i za zdravlje i za okoliš.


Hladnjak operite mješavinom octa i vode, u omjeru 50:50, u koju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Kamenac sa sudopera pokušajte odstraniti zagrijanim, ali ne kipućim octom. Natopite vatu ili krpicu tom otopinom i prijeđite po površini sudopera. Možete ga i poprskati octom, ostaviti da djeluje oko pola sata pa očistiti. Za mikrovalnu - voda i limun. Iscijedite limun u vodu, stavite to u mikrovalnu, uključite na najjače na četiri minute, i potom prebrišite unutrašnjost.

Ako koristite nešto iz vlastite radionice ili kupite eko proizvod - napravili ste nešto dobro i za sebe i za okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo