Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
još uvijek ništa od primirja

Proruski pobunjenici pripremaju napad na ključni ukrajinski grad?

Separatisičke snage nagomilale su trupe u blizinu grada čije bi preuzimanje osiguralo kopnenu vezu Rusije s prije gotovo godinu dana anektiranim Krimom

Image
Foto: AP Images
I.L./HINA/ 23.2.2015. u 11:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukrajinska vojska objavila je u ponedjeljak da čeka potpuni prekid pucnjave proruskih pobunjenika prije nego pristupi povlačenju teškog naoružanja koje je trebalo početi u nedjelju na separatističkom istoku zemlje.

"Budući da je nastavljena pucnjava na ukrajinske položaje, još se ne može govoriti o povlačenju oružja", izjavio je Vladislav Seleznev, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske.

U okviru mirovnih sporazuma Minsk 2 potpisanih 12. veljače, do povlačenja treba doći nakon stupanja na snagu prekida vatre. Borci moraju povući "svo teško naoružanje" kako bi uspostavili tampon zonu širine između 50 i 140 kilometara ovisno o tipu oružja.

Vojska "je već pripremila potreban teren" gdje će smjestiti oružje u slučaju povlačenja, istaknuo je Seleznev.

Ukrajinci su u ponedjeljak izvijestili da se stanje u ratnoj zoni tijekom noći značajno smirilo, iako su izolirani sukobi nastavljeni, posebice blizu strateške luke Mariupolj, južno od crte bojišnice.

Separatističke snage nagomilale su svoje trupe u blizinu ovog grada, a njegovo preuzimanje osiguralo bi Rusiji izravnu kopnenu povezanost spoluotokom Krimom, anektiranim prije gotovo godinu dana. U jednom vojnom konvoju je bilo 60 oklopnih vozila, uključujući tenkove, a drugi je dovezao vojnu opremu pobunjenicima u Novoazovsk, istočno od Mariupolja.

U blizini Mariupolja nalazi se i bojna Azov u kojoj je velik broj stranih vojnika među kojima ima i Hrvata.

I.L./HINA/ 23.2.2015. u 11:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
spašavanje turista

Gotova potraga za Slovenkom u BiH. Pronađena mrtva na istom mjestu gdje je prošle godine spašena

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba