RUSIJA NA BIRAČKIM MJESTIMA / Putin trijumfira već u prvom krugu?

Image

Gotovo 109 milijuna Rusa u nedjelju bira svog novog predsjednika, no, ako je vjerovati anketama, na Istoku se neće dogoditi ništa novo i Putin će odnijeti pobjedu u prvom krugu.

4.3.2012.
12:13
VOYO logo

Iako je njegova stranka Ujedinjena Rusija jedvice pobijedila na parlamentarnim izborima prošle godine, nakon čega su lavine prosvjeda protresle Rusiju, predizborne ankete iz veljače predviđaju pobjedu Vladimira Putina već u prvom krugu.

Putin je već bio predsjednik Rusije od 2000. do 2008. godine. S obzirom na to da Ustav brani tri uzastopna mandata, jedan je proveo kao premijer, a sada će se opet vratiti na predsjedničko mjesto.

Budući da se Rusija proteže kroz devet vremenskih zona, stanovnici Čukotke su prvi počeli glasovati na ovim izborima koji će se završiti u nedjelju u 17.00 sati, odnosno 18 sati po srednjoeuropskom vremenu u Kalinjingradu na zapadu zemlje.

Na 95.000 birališta pozvano je oko 109 milijuna birača, a prvi rezultati znat će se oko 21.00 sat, odnosno 18.00 sati po našem vremenu.

Prema najnovijim informacijama Središnjeg izbornog povjerenstva, odaziv birača u 10 sati po moskovskom vremenu iznosio je 12.2 posto.

Putinovi protivnici su komunist Genadij Zjuganov, koji prema anketama osvaja drugo mjesto, populist i čelnik Liberalnodemokratske stranke Vladimir Žirinovski, milijarder i novi lik na političkoj pozornici Mihail Prohorov te političar centra Sergej Mironov iz stranke Pravedna Rusija.

Oporbena koalicija koja još od parlamentarnih izbora u prosincu organizira u Moskvi prosvjede kakvi još nisu viđeni u zadnjih 12 godina, ove je izbore već ocijenila nedemokratskim.

Oporba je pokušala učinila sve kako bi mobilizirala birače i nametnula drugi krug Putinu, 59-godišnjem 'alfa-mužjaku', kojem popularnost pada. Zbog žestokih prosvjeda, oko 180.000 nadzornih web-kamera postavljeno je na 90.000 biračkih mjesta (od ukupno 95.000) u Rusiji, na Putinovu inicijativu, kako bi se spriječile izborne prijevare.

No, izborno promatračko izaslanstvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Rusiji misli da postavljanje tih kamera nije jamstvo poštenih izbora, budući da web-kamere ne mogu snimati prebrojavanje listića i ispis rezultata.

Očekuje se da će izbore pratiti 600 međunarodnih promatrača. Promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predvodit će Tonino Picula, potpredsjednik parlamentarne skupštine OESS-a i član saborskoga izaslanstva u toj skupštini.

Promatračkoj misiji OESS-a priključit će se i promatračka izaslanstva Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Izbore će pratiti i više od 4.000 novinara.

Putin je 2000. dobio 53 posto glasova a 2004. 71 posto. Njegov nasljednik Dmitrij Medvedev je 2008. godine dobio 70 posto glasova na izborima na kojima se Putin po tadašnjim ustavnim odredbama nije mogao kandidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo