bitka za donbas / Amerika se sprema poslati Ukrajini moćno oružje: 'To bi mogla biti prekretnica'. No, boje se ruske odmazde

Image
Foto: YouTube

Bidenova administracija priprema se pojačati vrstu naoružanja koje nudi Ukrajini

27.5.2022.
10:38
YouTube
VOYO logo

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sprema se poslati Ukrajini oružje koje ta zemlja već neko vrijeme traži kako bi se obranila od Rusije. Ukrajina konkretno traži napredne sustave dalekometnih raketa, a kako javlja CNN, SAD je spreman poslati im ono što žele kao dio većeg paketa vojne i sigurnosne pomoći Ukrajini.

Konačna odluka mogla bi se znati sljedećeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, najviši ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjedika Volodimira Zelenskog, posljednjih tjedana mole SAD i njihove saveznike da Ukrajini pošalju višecijevne bacače raketa (MLRS). MLRS je proizveden u SAD-u i može ispaliti seriju raketa i preko 300 kilometara. Ukrajinci tvrde da bi to mogla biti prekretnica ​​u ratu protiv Rusije.

Još jedno oružje koje Ukrajina traži je HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), visoko mobilni sustav koji može ispaljivati seriju raketa kakve koriste i višecijevni bacači raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je, podsjetimo, posljednjih tjedana, sve svoje snage fokusirala na istočnu regiju Donbas i prema sadašnjem stanju na terenu, jako im dobro ide.

Bidenova administracija dosad se nećkala oko slanja takvog oružja zbog strahova da bi Ukrajinci mogli koristiti te sustave za ofenzive napade na ruskom teritoriju, rekli su američki dužnosnici za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrane Ukrajine jučer je objavilo snimku na kojoj se vidi kako Putinova vojska žestoko granatira ukrajinske položaje u Donjecku termobaričkim oružjem.

„Ruski TOS-1A granatirao je ukrajinske položaje u blizini Novomihajlovke u regiji Donjeck. Ovako izgleda najveći i najstrašniji rat 21. stoljeća. Ukrajina je spremna uzvratiti udarac. Da bismo to učinili, trebamo MLRS (višecjevni raketni sustav) NATO-a. I to odmah! – naveli su snimak iz Ministarstvo obrane Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu uporno je tražio da im SAD pošalje višecijevne raketne sustave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Drugi će onda slijediti taj primjer", rekao je Kuleba koji je upozorio kako bi situacija na bojišnici u Donbasu mogla eskalirati.

Amerikanci se boje da bi Ukrajinci mogli napasti ruski teritorij

Drugi sustav koji je Ukrajina tražila je topnički raketni sustav visoke pokretljivosti (HIMARS), koji je sposoban ispaljivati seriju raketa kakve koriste i višecijevni bacači raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bidenova se administracija tjednima nećkala oko toga hoće li poslati sustave, zbog straha da bi ih Ukrajinci mogli koristiti za ofenzive napade na ruskom teritoriju", izjavili su američki dužnosnici za CNN.

Vjeruje se da je Ukrajina već izvela brojne prekogranične napade unutar Rusije, postoje o tome i videosnimke, a ukrajinski dužnosnici to niti potvrđuju niti negiraju. Rusi pak stalno ponavljaju da svaka prijetnja njihovoj domovini predstavljala veliku eskalaciju rata te da time zapadne zemlje koje naoružavaju Ukrajince postaju legitimna meta u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je pitanje bilo prvo na dnevnom reda na zadnjim sastancima u Bijeloj kući na kojima su dužnosnici razgovarali o nacionalnoj sigurnosnoj politici. Glavna briga im je pitanje hoće li slanje sve težeg naoružanja u Ukrajinu, Rusija smatrati provokacijom koja bi mogla izazvati neku vrstu odmazde protiv SAD-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo