iz ukrajine / Petro Porošenko uživo iz Kijeva: 'Imam osobnu poruku za Putina - prouči pažljivo Miloševićev slučaj, sjedit ćeš na istom mjestu!

Image
Foto: Screenshot

Bivši ukrajinski predsjednik poručio Zapadu da Ukrajini trebaju MiG-ovi i rekao da svaki dan bez borbenih aviona znači smrt Ukrajinaca i krv

10.3.2022.
14:05
Screenshot
VOYO logo

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko javio se danas uživo iz Kijeva obučen u pancirku i porukom za Putina da će završiti kao i Milošević na sudu u Haagu. Iznio je poruke Zapadu, što Ukrajini hitno treba, ali i zahvalu za Hrvatskoj na do sad učinjenom. 

Na pitanje kako se osjeća i spava li, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati se još sjećaju kako je spavati tijekom rata, ja sam ovdje u središtu Kijeva, a na manje od 10 km nalaze se ruske postrojbe. Jučer i prekjučer gađalisu  civilne objekte u Kijevu, a danas smo evakuirali iz Buče i Irpina civile. Ponosan sam što smo samo iz ovih mjesta evakuirali više od 8000 građana. Ta mjesta više ne postoje, potpuno su uništeni."

Nastavio je s porukom za Hrvatsku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem što u Hrvatskoj prenosite sve informacije iz Ukrajine kako Rusi ne bi širili lažne vijesti, kao i premijeru Andreju Plenkoviću koji je vrlo dobar prijatelj Ukrajini tehrvatskom narodu za solidarnost. Mi se borimo za demokraciju, to je borba između zla, ludog manijaka i vraga Putina koji je u posljednja dva dana u Mariupolju ubio više od 1400 građana, civila, uključujući djecu. Napadaju rodilište, dječju bolnicu, ubijaju toliko djece... Oni napadaju i 200 škola i 1200 bolnica. Znate što je najšokantnije? Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, koji je također ratni zločinac, kaže da je to bio planiran napad na rodilište".

Image
glavna meta /

Zelenski preživio više od deset pokušaja atentata, tvrdi njegov savjetnik: On je glavna Putinova meta

Image
glavna meta /

Zelenski preživio više od deset pokušaja atentata, tvrdi njegov savjetnik: On je glavna Putinova meta

Na pitanje da komentira izjavu Lavrova da je su u bolnici bili ukrajinski radikalisti, Porošenko je podigao sliku iz bolnice, za koju kaže da ju je poslao njegov prijatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Pogledajte... trudnice, novorođena djeca i to je prema ruskom shvaćanju radikalna Ukrajina. Mi smo sada svi vojnici, sada svi branimo svoje tlo, zemlju. Ovo je fotografija mog prijatelja iz rodilišta, to je novorođeno dijete i majka. Tu je i slika evakuacija ranjene trudnice, to je najbolji dokaz da najradikalniji Ukrajinci su naša djeca. Zato je ubio više od 50 djece Ukrajini u ova dva tjedna. Ako to nije ratni zločin, što je?", rekao je. 

Nastavio je da je ponosan na ukrajinske postrojbe i vojsku koja je stvorena 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas imamo jednu od najvećih vojski na svijetu i ponosan sam što smo zaustavili najveću vojnu mašinu. Jedino želimo slobodu", rekao je.

'Imam osobno loša iskustva s Putinom'

Govorio je i o tome vjeruje li da postoje šanse za dogovor s Rusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je osam godina rata u Ukrajini. Ovo nije rat protiv Ukrajine, nego cijelog Zapada i naših vrijednosti. Imajući to na umu, definitivno ne postoji nacija kao Ukrajina koja toliko želi mir. Podupiremo sve diplomatske napore, a sada demonstriramo jedinstvo. Nemamo više vladu i oporbu, sad smo jedinstveni u Ukrajini, sad smo svi pozicija.

Podupiremo rješenja o povlačenju ruskih postrojbi, rješenja koji se tiču o prekidu vatre, ali imam vrlo loša iskustva tijekom 5 godina pregovora s Putinom. Mnogo je puta meni sobno obećao da će doći do prekida vatra, da će pustiti taoce, povući postrojbe... Nikad nije održao obećanje", rekao je bivši ukrajinski predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da Putin misli da može nastaviti napade i da on ide daleko onoliko, koliko mu mi (Zapad opa.a) dopustimo.

"Ponosan sam što smo dvije trećine okupiranog Donbas oslobodili 2013., ali on ide dalje, neće stati na Ukrajini. Bori se za vezu Krima i Donbasa, nitko ga neće zaustaviti ako mi sada izgubimo, povući će vazu Kalinjingrad-Ukrajina kroz Litvu i zato moramo dobiti najnovije naoružanje. Onda će ukrajinska vojska zaustaviti Rusiju i zaštititi Europu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su EU i SAD mogle učiniti više.

"Mi prvo tražimo zatvaranje zračnih prostora. Kažu da će to NATO uvući u rat. Imam lošu vijest - NATO je već u ratu, trebate to shvatiti. Imajući to na umu, ako već nije zona zabrane leta, barem želimo dobiti MiG-ove 29 iz sovjetskog vremena, njima ćemo napasti, zaštiti nuklearne elektrane i nebo. To je oblik suradnje win-win. Zadovoljni smo odlukom Poljske i očekujemo isto od Rumunjske, Češke, Slovačke i Njemačke. 
Vojnici moje bojne, koji su ovdje, mi tu imamo samo 9 protutenkovskih raketnih lansera", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebamo MiG-ove'

Na konstataciju da je Poljska voljna poslati 29 MiG-ova, ali da je Pentagon to odbio, Porošenko je dao drugo rješenje: 

"Možemo ih dobiti bez Pentagona jer trebate shvatiti i prenesite ovu informaciju - da svaki sat rata bez tih borbenih aviona su dodatne smrtni Ukrajinaca. Svaki sat je ukrajinska krv i spremni smo primiti avione od bilo koga, Poljske, Rumunjske, Njemačke... Zahvalni smo EU za pomoć koju je pružila, ali ovo je važno! Zahvalni smo za sankcije, ali to je važna i prava stvar. Svaki dan, dok Putin odbija povući trupe, dok se bori i nastavlja ubijati Ukrajinu, sankcije bi trebale biti sve žešće. Pod vodstvom premijera, vi ste donijeli pravu odluku i Hrvatska je učinila pravu stvar što je dala Ukrajini podršku za članstvo u EU." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pomoći u oružju, sankcijama naveo je i da za Ukrajinu treba novi Maršalov plan (plan gospodarskog oporavka opa.a). 

"Te stvari je potrebno učiniti sada za Ukrajinu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da grad u opsadi može izdržati najviše dva tjedna. Porošenko je i to komentirao. 

"Već smo učinili najvažnije, a to je da smo uništili Putinovu ideju blickriga i da će zauzeti Ukrajinu u 36 sati. Ovo je sad 14. dan rata, mi se nikad nećemo predati, narod je ujedinjen kao nikada. Putin je mislio da ćemo ga dočekati s cvijećem, ali mi to činimo s Molotovljevim koktelima. Svaka ulica i kuća je pakao za Ruse. Što više oružja dobijemo, to će biti kraća okupacija, čak i ako ćemo se trebati boriti sami", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li zadovoljan s načinom kako Zelenski vodi Ukrajinu u krizi i agresiji, rekao je da u Ukrajini ne razgovaraju o 5. i 6. predsjedniku.

"Nakon 24. veljače Zelenskom sam predložio sastanak kako bi uskladili djelovanje, imali smo nekoliko sastanaka, jako smo dobro usuglasili djelovanje, sad smo jednaki, više nema oporbe, svi smo Ukrajinci i svi smo sada vojnici. To želi vidjeli i ukrajinski narod, mi dajemo primjer kako treba djelovati kako bi to vidjeli naši strani partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin nije očekivao da ćemo u zemlji biti jedinstveni, želim čestiti ukrajinskom narodu. Članice EU i Zapad nikad nisu bili tako jedinstveni što se tiče sankcija. Bravo SAD, EU i NATO! Ali nemojte stati! Idite dalje i budite odlučni jer jedino tako možete spasiti svijest. Čvrsto stojim iza šestog predsjednik i tijekom ovih pregovora jer to je jedini način kako možemo pobijediti Putina. Istina je s nama, borimo se za vlastitu zemlju i tlo, narod, djecu, žene i pobijedit ćemo!", rekao je Porošenko. 

O tome smatra li da je Putin bijesan što Ukrajinu nije pokorio u tri dana, odgovara: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zanima me Putin i je li bijesan. Mi Ukrajinci imamo samo jedan odgovor: 'Putine bježi iz Ukrajine, ruske postrojbe - izađite! Imamo i jače riječi- njegovo je mjesto u Haagu, na sudu kao ratni zločinac. Ne vidim nikakvu drugu verziju rješenja izlaza iz krize."

Uputio je i osobnu poruku Vladimiru Putinu: 
"Putine, prouči pažljivo Miloševićev slučaj, sjedit ćeš na istom mjestu!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo