nakon presude / Bivši veleposlanik u Moskvi Kovačević o Navaljnom: 'On se prometnuo u najvažniju opoziciju, nije čudno da su ga pokušali otrovati'

Navaljni je dobio devet godina zatvora u zatvoru maksimalne sigurnosti. Trovali su ga novičokom, spašavali život u Berlinu, a čim je sletio natrag u Rusiju, uhićen je

22.3.2022.
20:35
VOYO logo

"Koji je moj trenutačni status? Jesam li pod istragom ili osuđen?", upitao je Aleksej Navaljni. 

Vidno mršav i ispIijen, 45-godišnji Navaljni stajao je kraj svojih odvjetnika u sobi u zatvoru punoj pravosudnih policajaca slušajući kaznu. Čeka ga još devet godina i to u zatvoru maksimalne sigurnosti, a mora platiti i više od milijun rubalja (oko 10.400 eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđeno mu je za krađu više od 4,5 milijuna dolara donacija njegovim sada zabranjenim političkim organizacijama i za nepoštivanje suda. Njegovi pristaše tvrde - sve je izmišljotina. Aleksej Navaljni najveća je opozicija Putinovoj vlasti - objašnjava bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević.

Image
'TO JE NAJVEĆA IRONIJA' /

Boji li se Putin NATO-a? Britanski vicemaršal: 'Ako je želio zaustaviti širenje te organizacije, nije trebao napasti Ukrajinu'

Image
'TO JE NAJVEĆA IRONIJA' /

Boji li se Putin NATO-a? Britanski vicemaršal: 'Ako je želio zaustaviti širenje te organizacije, nije trebao napasti Ukrajinu'

"On se prometnuo u najvažniju opozicijsku političku figuru i nije nikakvo čudo da je ruska vlast pokušala otrovati ga, da je u zatvoru zbog najvjerojatnije lažnih optužbi i bilo bi doista veliko iznenađenje da je u ovom novom procesu, u kojem mu se sudi zbog pronevjere novca, bio oslobođen", kaže Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navalni je u kolovozu 2020. otrovan nervnim otrovom novičokom. Za to je okrivio rusku vlast koja odgovornost odbacuje. Život su mu spašavali u Berlinu. Iz Njemačke se sa suprugom vraćao u Moskvu početkom 2021. 

Njegova supruga u avionu govorila je: "Donesite nam votku, vraćamo se kući." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No već je na aerodromu uhićen zbog kršenja odredbi uvjetne kazne. Poljubio je suprugu i otišao u zatvor u kojem je od tada. U Rusiji su potom izbili prosvjedi podrške Navalnom, a prosvjednici su bili masovno hapšeni. 

I Zapad je stao uz njega. Prije tri mjeseca Europski parlament dodijelio mu je nagradu "Saharov" za borbu protiv korupcije, koju je preuzela njegova dvadesetogodišnja kći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ga se za nešto nagradi, ja sam ta koja putujem, pišem govor koji počinjem šalom, dok je on u zatvoru. I ja ću nastaviti putovati za njega, u međuvremenu čitajući članke o užasnim uvjetima u kojima se moj otac nalazi", rekla je njegova kćerka Daria Navaljna.

I baš je danas Navalni putem Twittera, koji za njega piše glasnogovornica, rekao da će novac od te nagrade bit će usmjeren za nastavak borbe i jačanje njegove zaklade:  "Ona postaje globalna međunarodna organizacija. Jako sam zahvalan svima na podršci i želim reći - najbolja podrška meni i drugim političkim zatvorenicima nisu suosjećanje i lijepe riječi, već djela - svaka aktivnost protiv lažljivog i lopovskog Putinova režima, svako protivljenje tim ratnim zločincima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova glasnogovornica, Kira Jarmiš, tvrdi da Navaljnijeva kazna ovisi o tome koliko će dugo Vladimir Putin biti na vlasti. 

"Ruska vlast uporno onemogućuje javno profiliranje osoba koje bi mogle postati pravi politički lideri. Najistaknutiji među njima bio je Boris Nemcov kojega su ubili, sličnu sudbinu su namijenili i Navalnom ali trovanje nije uspjelo. Dakle, biti opozicijski političar u Rusiji vrlo je opasno ali ja mislim da je u Rusiji i sve opasnije obnašati vlast s obzirom na to da je ta vlast u sve većoj mjeri diktatorska", govori bivši veleposlanik Kovačević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato mnogi predviđaju da brojni prosvjedi na ulicama Rusije tek slijede...

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo