što će s njima biti? / Branitelji iz Mariupolja odvedeni u ruski logor: 'Ako su položili oružje, odlučit će sud, ako su nacisti…'

Image
Foto: AP Images

'Na kraju, Putin će biti taj koji će odlučiti što će biti s vojnicima', rekao je ruski stručnjak za unutrašnju i vanjsku politiku

19.5.2022.
10:39
AP Images
VOYO logo

Iako je sudbina branitelja Mariupolja koji i dalje izlaze iz tvornice Azovstal i predaju se Rusima i dalje neizvjesna, konačno je poznato odredište njih više od 900 koji su prije dva dana prvi pali u Ruske ruke.

Prema izvještajima s ruske strane, muškarci su poslani u logor u Donjecku, na teritoriju koji se nalazi pod ruskom kontrolom. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je u srijedu navečer da se, od 959 ukrajinskih pripadnika vojske koji su se predali od utorka do tog dana, 51 nalazi na liječenju zbog ozljeda, a ostatak je poslan u bivšu zatvorsku koloniju u gradu Olenivka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo obrane također je u srijedu objavilo video snimke ukrajinskih boraca na bolničkom liječenju u gradu Novoazovsku, također pod ruskom kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimkama je prikazana skupina muškaraca koja leži na krevetima u sobi, a dvojica su kratko progovorila pred kamerom. U jednoj je videoporuci vojnik rekao da se prema njemu odnose "normalno", dodajući da nije bio pod nikakvim pritiskom da to kaže. No, Guardian piše da nije bilo moguće potvrditi govori li vojnik govorio slobodno ili ne.

Zaharova je dodala novinarima da će svim ranjenim Azovstalovim vojnicima "biti pružena adekvatna medicinska pomoć".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednici Azova i dalje u čeličani?

Ukrajina nije komentirala ove navode. U svom obraćanju naciji kasno u utorak, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se "misija evakuacije" nastavlja uz pomoć "najutjecajnijih međunarodnih posrednika". Također nije jasno koliko ih je ostalo unutar tvornice Azovstalj.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene republike Donjeck, rekao je u srijedu da se "zapovjednici najviše razine" još uvijek kriju u tvornici. Ukrajinski su dužnosnici također potvrdili kako su neki od njihovih vojnika ostali u postrojenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
grad je pun Vojnika /

Pogledajte kako izgleda Mariupolj kojeg je Putin 'oslobodio': Na ulicama se vijori ruska zastava

Image
grad je pun Vojnika /

Pogledajte kako izgleda Mariupolj kojeg je Putin 'oslobodio': Na ulicama se vijori ruska zastava

Dvije zaraćene strane nisu objavile gotovo nikakve detalje sporazuma koji je doveo do predaje trupa, a koje su tjednima bile skrivene u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane. Zamjenik ukrajinskog ministra obrane rekao je u utorak da će vojnici biti razmijenjeni s ruskim zarobljenicima, ali su brojni ruski dužnosnici u srijedu ponovili izjave drugih tvrdolinijaša dan ranije - da bi se ukrajinskim vojnicima trebalo suditi. Pušilin se u srijedu pozvao na "međunarodni sud" koji će odlučiti o "sudbini" vojnika.

"Što se tiče ratnih zločinaca, kao i onih koji su nacionalisti, o njihovoj sudbini, ako su položili oružje, trebaju odlučiti sudovi. Ako je neprijatelj položio oružje, onda će o njegovoj sudbini odlučiti sudovi. Ako je nacistički zločinac, onda je to sud", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov, čije su snage sudjelovale u bitci za Mariupolj, rekao je da se pukovnija Azov, jedna od glavnih snaga u obrani čeličane, ne smije razmjenjivati ​​i "mora biti kažnjena pred zakonom".

Pukovnija Azov formirana je 2014. kao dobrovoljačka milicija za borbu protiv snaga koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, a mnogi njezini izvorni pripadnici imali su ekstremno desničarske stavove. Od tada je postrojba integrirana u Ukrajinsku nacionalnu gardu, a njezini zapovjednici kažu da se udaljila od svojih krajnje desnih korijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će ruska Duma o ovoj temi raspravljati prije kraja tekućeg tjedna i potencijalno prihvatiti novu rezoluciju kojom bi se zabranila razmjena zarobljenika boraca Azova. Sljedećeg tjedna, ruski vrhovni sud također će saslušati zahtjev za proglašenje ukrajinske pukovnije Azov "terorističkom organizacijom", otvarajući put kaznama do 20 godina za one koji će biti osuđeni.

'Sve se svodi na to što Putin želi dalje'

Ruski istražni odbor, čija je zadaća ispitivanje velikih zločina, već je najavio planove za ispitivanje predanih vojnika, iako još ne znaju hoće li ih se tretirati kao osumnjičeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina zarobljenih snaga u Azovstalu mogla bi dodatno zakomplicirati napore za nastavak mirovnih pregovora, pri čemu bi obje strane jedna drugu mogle okriviti za zastoj.

Pokret Azov korišten je kao ključni dio ruskog propagandnog narativa za opravdavanje rata u Ukrajini, a Andrej Kolesnikov iz Carnegie moskovskog centra rekao je da ruski političari i dalje koriste taj narativ "kako bi promovirali sebe i pokazali svoju lojalnost Kremlju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali u konačnici, njihove izjave nisu važne i Putin će biti taj koji će odlučiti što će se dogoditi s ukrajinskim vojnicima", rekao je Kolesnikov i dodao da bi način na koji će se Putin odnositi prema zarobljenicima biti pokazatelj njegovih daljnjih namjera u sukobu.

"Ako odluči suditi vojnicima, to će biti jasan, zabrinjavajući znak da je spreman na dodatnu eskalaciju situacije. To će biti pljuvanje Zelenskom u lice", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, nastavlja Kolesnikov, razmjena vojnika s Ukrajinom bila bi unutar zemlje uokvirena kao ruski "čin milosrđa i suosjećanja", unatoč trenutnim zahtjevima Putinovih tvrdolinijaša za strogim kaznama za vojnike.

"Kod kuće, Putin ima fleksibilnost i može igrati na obje karte", zaključio je Kolesnikov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo