Drama u Luhansku / Braniteljima na istoku Ukrajine prijeti da ih Rusi opkole. Stiglo važno oružje iz Njemačke. Na vrijeme ili?

Image
Foto: Tobias Nordhausen/Flickr/(CC BY-NC-SA 2.0)

Kada je Njemačka te iste haubice isporučila Hrvatskoj 2015., MORH ih je predstavio kao 'jedno od najmodernijih oružja tog tipa u svijetu'

21.6.2022.
22:05
Tobias Nordhausen/Flickr/(CC BY-NC-SA 2.0)
VOYO logo

Ukrajinskim snagama na istoku zemlje, u najtežim borbama u području oko gradova Lisičansk i Sjeverodonjeck, prijeti da ih ruske trupe opkole, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku, a prenosi Der Spiegel na svom portalu.

"Na potezu Toškivka-Pidlizne neprijatelj je osvojio mjesta Pidlizne i Mirna Dolina", precizirali su u izvještaju iz vrha ukrajinske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
završne pripreme /

Za mimohod povodom 'Oluje' stigle njemačke haubice - najmoćnije topničko oružje na svijetu

Image
završne pripreme /

Za mimohod povodom 'Oluje' stigle njemačke haubice - najmoćnije topničko oružje na svijetu

Povrh toga, navodi se dalje u vijesti, ruskim trupama uspjelo je "ostvariti određene uspjehe" i kod mjesta Hirske. Riječ je o području borbi neposredno južno od Lisičanska, odnosno u posljednjim područjima pokrajine Luhansk koja vojska Ukrajine još uvijek uspijeva braniti.

Jučer se pojavila navodna, svakako nepotvrđena informacija da je iz Kremlja stigla naredba da se preostali djelić Luhanska "mora osvojiti do nedjelje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, tek nekoliko sati ranije ukrajinska državna medijska agencija Ukrinform prenijela je objavu ministra obrane Ukrajine Oleksija Reznikova na Twitteru da je konačno stigla prva pošiljka samohodnih haubica PzH 2000, navodno sedam.

Ministar Reznikov je u objavi izrazito zahvalio Njemačkoj na toj pomoći u naoružanju, koristeći i uskličnike, te precizirajući da su za to oružje ukrajinski vojnici već istrenirani. Riječ je o samohodnoj haubici, kadroj ispaljivati projektile kalibra 155 milimetara velikom brzinom, sposobnom voziti po cestama do 67 kilometara na sat, odnosno po neravnom terenu do 45 kilometara na sat…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efektivni domet paljbe standardnim projektilima je do preko 30 kilometara udaljenosti.

U svom sastavu i Oružane snage Hrvatske imaju 12 ovakvih haubica, koje je Njemačka isporučila 2015. i 2016. Kada su prve haubice PzH 2000 stigle u Hrvatsku uoči obljetnice "Oluje" za mimohod, predstavilo ih se kao "jedno od najmodernijih oružja tog tipa u svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su na tom mimohodu slovile za "najmoćniji dio vojne tehnike" koja je tamo tada prikazana. Uz vijest o Reznikovoj objavi, DPA je prenio i to da će haubice "odmah poslati u središte borbi na frontu". Uz vijest o Reznikovoj objavi, DPA je prenio i to da će haubice "odmah poslati u središte borbi na frontu". Predviđeno je da Nizozemska Ukrajini isporuči sljedeću tranšu ovog oružja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo