''snosimo moralnu odgovornost'' / Brojni poznati Rusi su protiv rata u Ukrajini, osnovali su Antiratni komitet: 'Sudionici invazije moraju biti kažnjeni'

Image
Foto: AP Images

"Antiratni odbor poziva sve prave domoljube Rusije da se konsolidiraju protiv agresivne diktature Vladimira Putina'', navode u priopćenju

28.2.2022.
12:45
AP Images
VOYO logo

Skupina poznatih, prognanih ruskih javnih osoba osnovala je Antiratni komitet kako bi pokazali da ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge dužnosnike smatraju odgovornim za prošlotjedni početak "bratoubilački rat" protiv Ukrajine.

Bivši tajkun i oporbeni političar Mihail Hodorkovski najavio je stvaranje skupine, u kojoj su, između ostalih, i bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov, oporbeni aktivist Vladimir Kara-Murza, bivši zastupnik u egzilu Dmitry Gudkov i vodeći ekonomist Sergej Gurijev. U priopćenju kasno 27. veljače, skupina je pozvala svjetsku zajednicu da "zauzme glavni stav prema prekršiteljima međunarodnog prava", dodajući da svaka osoba uključena u invaziju Rusije na Ukrajinu prošlog tjedna mora biti odgovorna za svoje postupke, javlja Radio Slobodna Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izravni sudionici invazije, poput generala i političkog vodstva Rusije koji su iznijeli plan invazije, moraju biti prepoznati kao ratni zločinci i suočiti se s kaznom za svoja djela", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se također navodi da "postoji jasna razlika između Rusa, koji su protiv svoje volje uvučeni u Putinovu avanturističku politiku, i onih koji dragovoljno pomažu Putinovu režimu u bratoubilačkom ratu koji je u tijeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
reakcije na rusku invaziju /

Reakcije svijeta i naših susjeda na rat u Ukrajini: Prosvjedi diljem Europe, Zapad oštro osudio Rusiju, Vučić šuti

Image
reakcije na rusku invaziju /

Reakcije svijeta i naših susjeda na rat u Ukrajini: Prosvjedi diljem Europe, Zapad oštro osudio Rusiju, Vučić šuti

"Kao građani Rusije... snosimo moralnu odgovornost što nismo spriječili rat, što smo dopustili izdajnički napad ruskih trupa na susjednu zemlju", navodi se u priopćenju.

"Antiratni komitet poziva sve prave domoljube Rusije da se konsolidiraju protiv agresivne diktature Vladimira Putina unatoč bilo kakvim političkim sporovima, ideološkim razlikama i osobnim simpatijama ili antipatijama", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi protiv ruske invazije na Ukrajinu održavaju se u ruskim mjestima i gradovima od prvog dana napada, 24. veljače. Od tada je privedeno gotovo 6000 prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo