49. dan rata / Dok europski dužnosnici dolaze dati podršku, satelitske snimke pokazuju da Rusija gomila vojnike i opremu na istoku Ukrajine

Sinoć se Zelenski pohvalio uhićenjem Viktora Medvedčuka u ukrajinskoj uniformi, najbližeg i najutjecajnijeg Putinova saveznika, navodno su i kumovi

13.4.2022.
19:30
VOYO logo

Čelnici baltičkih zemalja stigli su u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. On se pak jučer pohvalio da su zarobili proruskog političara Viktora Medvedčuka i traži zamjenu za ukrajinske ratne zarobljenike.

Rusi tvrde da se više od tisuću Ukrajinaca predalo u Mariupolju, a Dmitrij Medvedev poručuje: "Zaključavajte vrata noću". Dok Putin prijeti svima koji dostavljaju oružje, Švedska i Finska su u niskom startu za priključenje NATO Savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S rukama u zraku i bijela zastava dok nose ranjenike u Mariupolju. Rusi tvrde - Ukrajinci su se predali.

„U Mariupolju, blizu željezare Iljič, 1026 ukrajinskih vojnika 36. brigade marinaca dobrovoljno je položilo oružje i predalo se kao rezultat naše uspješne ofenzive“, kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

I pripadnici ukrajinske 36. brigade objavili su video.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da su posljednji branitelji Mariupolja spojili snage s AZOV-om. Sinoć se Zelenski pohvalio uhićenjem Viktora Medvedčuka u ukrajinskoj uniformi, najbližeg i najutjecajnijeg Putinova saveznika, navodno su i kumovi.

„Dakle, ako je Medvedčuk odabrao biti vojnik, onda se na njega odnose ratna pravila. Predlažem Rusiji zamjenu tog vašeg čovjeka za naše muškarce i žene u ruskom zarobljeništvu“, poručio je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Medvedčuk nije ni ruski državljanin, poručili su iz Kremlja. Kaže da nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom i da ga progone zbog političkih stavova. Oglasio se i Putin na virtualnom sastanku s papirima u rukama. Priznao je da im sankcije stvaraju probleme.

„Naravno, u sadašnjoj situaciji, to nam stvara određene poteškoće, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti kako bismo brzo pronašli alternativno rješenje i dugoročno dodatno osnažili našu neovisnost od vanjskih faktora“, tvrdi Vladimir Putin.

Image
tvrde da je sve laž /

Predsjednica Vijeća Ruske Federacije: 'Danas se pokušava blatiti ruska vojska i Rusija. Rusija nema kemijsko oružje'

Image
tvrde da je sve laž /

Predsjednica Vijeća Ruske Federacije: 'Danas se pokušava blatiti ruska vojska i Rusija. Rusija nema kemijsko oružje'

Zelenski pak optužuje Rusiju za korištenje fosfornih bombi i taktiku terora, a američki predsjednik za genocid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da, nazvao sam to genocidom jer postaje sve jasnije i jasnije da Putin pokušava izbrisati ideju da je uopće moguće biti Ukrajincem. Sve je više dokaza. Ali pustit ćemo pravnike na međunarodnoj razini da odluče hoće li to tako kvalificirati ili ne, ali meni se tako čini“, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

„Smatramo da je ovakav pokušaj iskrivljavanja situacije neprihvatljiv“, poručuje Dmitri Peskov, glasnogovornik.

I dok Rusija prijeti da će sva vozila SAD-a i NATO-a koja voze oružje Ukrajini biti mete, finska i švedska premijerka baš danas o ulasku u NATO. Šveđani bi već u lipnju mogli predati zahtjev.

„Neću davati nikakav vremenski okvir za naše odluke, ali mislim da će se to dogoditi prilično brzo, u roku od nekoliko tjedana, a ne mjeseci“, kazala je Sanna Marin, finska premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moramo dobro razmisliti što je najbolje za Švedsku, za našu sigurnost i naš mir u ovoj novoj situaciji“, poručila je Magdalena Andersson, švedska premijerka.

U Kijev su stigli predsjednici Poljske, Litve, Latvije i Estonije. Htio je i njemački predsjednik, ali nije dobrodošao. U Ukrajini žele kancelara ili članove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je zapravo sve što mogu reći iz očitih i razumljivih razloga. Neću iznositi detalje o programu, rasporedu i mjestu gdje je ili gdje će ići predsjednik“, rekao je Paweł Szrot, šef kabineta poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Dok europski dužnosnici dolaze dati podršku, nove satelitske snimke pokazuju da Rusija gomila vojnike i opremu u najmanje tri regije na istočnoj granici Ukrajine. Danas kažu da paradu 9. svibnja, na Dan pobjede ovaj put žele proslaviti u Ukrajini - u Mariupolju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo