'to je veliki rizik' / Gdje završava oružje koje SAD pošalje Ukrajini? 'Nemamo pojma, može upasti u svakakve crne rupe'

Image
Foto: AP

S obzirom na to da američka vojska nije na terenu, SAD i NATO uvelike se oslanjaju na informacije koje pruža ukrajinska vlada

20.4.2022.
12:35
AP
VOYO logo

Nema mnogo način na koje SAD mogu pratiti kretanje oružja koje pošalju u Ukrajinu. Šanse da američki dužnosnici mogu znati gdje to oružje završava gotovo da su ravne nuli, a ono može upasti u mnoge "crne rupe" potvrdilo je nekoliko američkih dužnosnika za CNN.

Visoki vojni dužnosnik rekao je da je vojna pomoć Ukrajini "sigurno najveća recentna opskrba zemlji partneru u sukobu". No, radi se o velikom riziku da bi dugoročno neko od tog oružja moglo završiti u rukama drugih vojska koje SAD nije namjeravao naoružati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo kratkoročno povjerenje, ali kada uđe u maglu rata, ono postaje gotovo nikakvo. Pada u veliku crnu rupu i nakon kratkog razdoblja gotovo uopće nemate osjećaj za to", rekao je jedan izvor informiran o američkim obavještajnim službama.

Prilikom donošenja odluke o slanju oružja i opreme vrijedne nekoliko milijardi dolara u Ukrajinu, Bidenova administracija uzela je u obzir rizik da bi neke pošiljke na kraju mogle završiti na neočekivanim mjestima, rekao je dužnosnik obrane. Ali trenutno neuspjeh u adekvatnom naoružavanju Ukrajine smatraju većim rizikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da američka vojska nije na terenu, SAD i NATO uvelike se oslanjaju na informacije koje pruža ukrajinska vlada. Privatno, dužnosnici priznaju da Ukrajina ima razloga za pružanjem samo onih informacija koje će ojačati njihov zahtjev za većom pomoći, više oružja i više diplomatske pomoći.

Image
OBJAVLJEN VIDEO /

Ukrajinski zapovjednik preklinje Zapad da ih izvuče iz Mariupolja: 'Živimo svoje posljednje sate'

Image
OBJAVLJEN VIDEO /

Ukrajinski zapovjednik preklinje Zapad da ih izvuče iz Mariupolja: 'Živimo svoje posljednje sate'

"To je rat - sve što oni rade i govore javno je osmišljeno da im pomogne da dobiju rat. Svaka javna izjava je informativna operacija, svaki intervju, svako emitiranje nastupa Zelenskog je informativna operacija", rekao je drugi izvor upoznat sa zapadnim obavještajnim službama i dodao kako to ne znači da nešto rade krivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne zemlje dosad su poslale Ukrajini nezanemarive količine oružja, prije svega protutenkovskih raketa tipa Javelin i NLAW, koje su Ukrajinci uspješno koristili protiv ruskih tenkova i oklopnjaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja pozivati međunarodnu zajednicu da pojača isporuku vojne pomoći kako bi se ukrajinski branitelji mogli suprotstaviti ruskoj invaziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo