iz Lavova / Hrvatska veleposlanica Djamić: 'Napad na Kijev je već počeo. U Ukrajini je nekoliko Hrvata, kontaktiramo ih i pozivamo da krenu na put'

U Lavovu je ostalo samo šest veleposlanstava zemalja EU, među njima je i hrvatsko veleposlanstvo. U gradu su police sve praznije, na benzinskim se može uliti samo 20 litara benzina

16.3.2022.
20:15
VOYO logo

RTL-ova reporterka Nikolina Radić izvijestila je o stanju u zapadnom dijelu Ukrajine rekavši da je noćas ponovno oglašena zračna opasnost ali da tijekom dana nije bilo napada.

U Lavovu je ostalo svega šest veleposlanstava zemalja EU, među njima i Veleposlanstvo RH. Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić i dalje je u Ukrajini u Lavovu te je za RTL Danas potvrdila da u toj zemlji ima još Hrvatska koji je nisu napustili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žestoke borbe na sjeveroistoku zemlje traju danima, najteže je u Mariupolju, Kijev se bombardira. Ima li tu još i mogu li se izvući iz zemlje?

Ima ih nekoliko i ne radi se samo o Hrvatima nego i članovima njihovih obitelji. 
Zajedno sa stožerom, koje radi vrlo efikasno pri Ministarstvu vanjskih poslova, svaki dan sam u kontaktu sa svima njima, pratimo svaki njihov korak, pozivamo ih da krenu na put i na neki način ih pratimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bliži li se kraj rata? /

Rusija i Ukrajina dogovorili plan za kraj rata u 15 točaka: Ukrajinci skeptični u Putinove namjere

Image
bliži li se kraj rata? /

Rusija i Ukrajina dogovorili plan za kraj rata u 15 točaka: Ukrajinci skeptični u Putinove namjere


Komunikacije su otežane, negdje nema struje, ni signala za mobitel, jeste li u kontaktu s nekima od bivših suradnika, kolegama i prijateljima u Kijevu?

Svakako se čujem, Na one u Kijevu svakako se čujemo, tamo je ostala moja tajnica i svakodnevno smo u kontaktu. Ja od nje vijesti dobivam iz prve ruke i pratimo redovite vijesti koje govore da je napad na Kijev počeo. 

Zašto su građani Hrvatske tako dugo ostali na tom području?

Većina njih nije htjela otići, govorili su da je kod njih mirno pa nisu išli, vjerujem da su bili vezani poslovima koji rade, vlastitim vezama i to ih je sprečavalo. Mi smo u tri navrata oglašavali da se odlazi iz Ukrajine. Razumijemo da svatko ima svoje razloge i činjenica da nisu još otišli nas ne sprečava da se s jednakim žarom borimo za njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tjedan dana iz Lalova otišlo je britansko veleposlanstvo koje je Kijev napustilo mjesec dana prije napada. To je bilo signal i drugim veleposlanstvima da odu. Razmišljate li i vi o odlasku u Poljsku ili sigurnije područje Ukrajine, bliže granici s Mađarskom?

Svaki veleposlanik u kontaktu je sa svojim glavnim gradom i zemljom te odluku donese zajedno. I ja sam u kontaktu s premijerom i ministrom vanjskih poslova i sagledavamo situaciju s više aspekata. Koji će biti sljedeći korak, nažalost, to sad ne mogu reći. Ali razmišljamo i o tome, ako Lavov ne bi bio sigurna, da se pomaknemo bliže Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaše osobno razmišljanje - ostanak u Ukrajini ili odlazak?

Ako se mene - pita ostanak u Ukrajini. A do kada, to će ovisiti o sigurnosnoj situaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Nikolina Radić izvijestila je kako se u gradu, prije desetak dana kada su RTL-ovi reporteri stigli u grad, za 100 eura moglo dobiti 4000 ukrajinskih grivnji, sada samo 3400. 

"Police trgovina sve su praznije, nestašica je brzina, na benzinskim postajama može se uliti svega 20 litara benzina. Stanovnici Lavova barem su dobili vrijeme za pripremu, za razliku od drugih gradova, a oni i dalje održavaju iluziju nekako normalnog života, pa dok traje", izvijestila je Nikolina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom deset dana, koliko su u Lavovu, dijele sudbinu grada, noći su ponekad umorne i neprospavane zbog bježanja u skloništa. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo