NAPADNUT LAVOV / Iz raketiranog Lavova stižu snimke zapaljenog skladišta goriva tik do kuća! Luhansk želi na referendum kako bi se i službeno pripojili Rusiji

Ukrajinski obajvještajci tvrde da Rusi žele prepoloviti državu

27.3.2022.
18:34
VOYO logo

Ukrajina i Rusija od sutra do srijede vodit će pregovore u Turskoj: nova je to informacija koju je poslijepodne objavio Sky News.

Istodobno zbrajaju se nove žrtve u nizu bombardiranja najzapadnijeg velikog ukrajinskog grada Lavova. Prvi je to napad na stambeni dio grada od početka ruske invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su odmah preuzeli odgovornost za napad čiji je cilj uništavanje ključne infrastrukture.   

12 minuta, toliko je trebalo ruskim raketama da u dva napada unište skladište goriva i tvornicu u stambenoj četvrti Lavova i izazovu paniku u gradu koji je do sada bio pošteđen rata.

"Bili smo u epicentru napada i čuli smo sirene. Svi su otišli, a mi smo sjedili u autu nekoliko minuta, a onda smo čuli ovo jako glasno...ne znam kako da kažem...kad je raketa upravo došla. Da, nakon toga, možda par sekundi, možda 30 sekundi bilo je drugo bombardiranje", ispričala je Inga Kapitula iz Lavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavio ukrajinski parlament /

VIDEO Izbio je veliki požar kod Černobila, izdano je upozorenje: 'Povećana je razina radioaktivnosti'

Image
objavio ukrajinski parlament /

VIDEO Izbio je veliki požar kod Černobila, izdano je upozorenje: 'Povećana je razina radioaktivnosti'


Najmanje je petero ozlijeđenih. Rusi su napad izveli s Krima, i točno pogodili što su ciljali - ključnu infrastrukturu koja je već danima njihova meta diljem Ukrajine.

"Visokoprecizne krstareće rakete uništile su tvornicu za radioopremu gradu Lavovu. Ova tvrtka je radila veliki remont i modernizaciju raketnih sustava protuzračne obrane Tor i S-125 te radarskih stanica za ukrajinsko zrakoplovstvo, i opremu za elektroničko ratovanje i nišane za tenkove", rerkao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Napad na grad od 700 tisuća stanovnika, u kojem su sigurnost pronašle mnoge izbjeglice bombardiranih ukrajinskih gradova, imao je posebnu poruku, tvrde Ukrajinci.

"Mislim da je današnjim udarima agresor želio pozdraviti predsjednika Bidena koji je sada u Poljskoj, dok je Lavov udaljen 70 kilometara od Poljske. Mislim da cijeli svijet mora shvatiti da je prijetnja iznimno ozbiljna", poručio je Andrij Sadovji, gradonačelnik Lavova.

Uz raketiranje tržnica, otežan izvoz žita, i bez dovoljno oružja, Rusi su nišan okrenuli na iscrpljivanje Ukrajinaca.

"Na ovaj su način nacisti pokušali osvojiti Europu prije 80 godina. To je potpuno isti način na koji okupatori djeluju u Ukrajini. Nitko im neće oprostiti", tvrdi predsjednik Zelenski.

Ukrajinski obajvještajci tvrde da Rusi žele prepoloviti državu. Ta informacija dolazi nakon najave predsjednika samoproglašene Narodne republike Luhansk o referendumu za priključenje Rusiji.

"Narod će ostvariti svoje apsolutno ustavno pravo i izraziti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju. Iz nekog razloga, siguran sam da će se upravo to dogoditi", izjavio je Leonid Pasečnik, predsjednik samoprozvane Narodne Republike Luhansk.

Pripadnicima Nacionalne garde tih dviju paradržava posebno je zahvalio ruski predsjednik Vladimir Putin. Dio je to čestitke šeste godišnjice postrojbi koje je sam osnovao za borbu protiv unutarnjih nereda, terorizma i kriminala.

"Cijela naša ogromna zemlja s pravom se ponosi svakim od vas. Želim vam zahvaliti na vašoj izdržljivosti i besprijekornoj službi Rusiji, na vašoj odanosti našoj domovini, na vašoj zakletvi vjernosti i vašoj dužnosti", poručio je Putin.


Nove satelitske snimke pokazuju uništena predgrađa Kijeva. Stanovnici jednog od njih, Irpinja, misle da je njihov grad pred padom.

"Irpinj je potpuno uništen. Bio je to tako lijep grad. Višekatnice i privatne kuće. To je strašno. Dva dana nismo izlazili iz podruma", kaže Nila Gnatuk.

Dok pomaže u evakuacijama, ukrajinska vojska kaže situacija je loša ali pod kontrolom. No, Rusi su sve bliže glavnom gradu, jer ove bombardirane kuće tek su pet kilometara udaljene od Kijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema pomoći za 44 teško ranjenih, među kojima je troje djece, jer ne mogu izaći iz potpuno opkoljenog Černihiva, rekao je gradonačelnik. U gradu nema struje ni vode pa se širi strah da bi mogli završiti kao Mariupolj u kojem usred ničega, u improviziranim grobnicama, svoju rodbinu i susjede pokapaju preostali stanovnici.

"Nitko nije pomogao, stanovi su gorjeli, mi smo tražili da ugasimo vatru i pomognemo, nitko to nije učinio. Mještani su umrli na našoj straži", tvrdi Oleksandar iz Kijeva.

Ruska državna televizija objavila je da je evakuirala Ruse iz tog grada, ali još nisu napustili Ukrajinu. Za razliku od gotovo 4 milijuna ljudi koji su stigli na sigurno u Poljsku, no bez plana kamo i kako dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo