mnogim ukrajincima prijeti zatvor / Izdajica ili heroj? 'Ako ostaneš, ti si suradnik. Ako odeš, onda si napustio svoje građane'

Image
Foto: AP

Karamalikov je još uvijek u pritvoru i optužen je da je okupacijskim vlastima dao povjerljive informacije, poput osobnih podataka hersonskih policajaca, političara i aktivista

8.6.2022.
22:04
AP
VOYO logo

Dok rat u Ukrajini i dalje bijesni, tužitelji rade na slučajeva protiv Ukrajinaca optuženih za suradnju s Rusima. Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da se već istražuje više od 500 slučajeva.

Od Mariupolja do Enerhodara, Rusi su uspjeli pronaći Ukrajince koji su spremni raditi za njih, iako je u mnogim slučajevima njihova kompetencija bila upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina optuženih za kolaboraciju još uvijek je izvan dosega ukrajinskih tužitelja. No, oko 40 bivših dužnosnika i drugih već se suočilo s suđenjem prema strogim zakonima donesenim ubrzo nakon invazije. Neki su proglašeni krivima za pružanje vojnih obavještajnih podataka Rusima. Progoni se nastavljaju, ali i dalje nisu svi slučajevi kristalno jasni. Lokalni dužnosnici u područjima koja su preplavile ruske snage često su se suočavali s nezavidnim izborom: pokušati zaštititi i zastupati ljude koji su ih izabrali ili brzo otići.

U prvim danima invazije, ruske trupe ušle su u Herson. Mnogi regionalni dužnosnici - policija, službenici sigurnosnih službi, političari, brzo su pobjegli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Statistika pobijenih /

Ekspert za Kremlj: Jednostavan razlog zašto Putin ne proglasi rat u Ukrajini ako hitno treba još vojnika

Image
Statistika pobijenih /

Ekspert za Kremlj: Jednostavan razlog zašto Putin ne proglasi rat u Ukrajini ako hitno treba još vojnika

Ali Ilja Karamalikov, član gradskog vijeća u Hersonu, ostao je. Sada se suočava s optužbama za izdaju.

U optužnici od šest stranica, do koje je došao CNN, navodi se da Karamalikov "izvodi radnje usmjerene na nanošenje štete suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i nepovredivosti Ukrajine prelaskom na stranu agresorske zemlje Ruske Federacije za vrijeme izvanrednog stanja, i pomažući svojim predstavnicima u subverzivnim aktivnostima protiv Ukrajine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odvjetnik, Mikhail Veličko, odlučno poriče optužbe i kaže da je Karamalikov za svaku pohvalu što je ostao na svom mjestu i pokušavao održati red u gradu u kaotičnim danima nakon invazije.

"Sve sigurnosne snage i regionalna uprava unaprijed su evakuirani. Herson je napušten. To ne samo da je dovelo do izostanka ukrajinskih vlasti u regionalnom centru, već je ugrozilo i sigurnost stanovnika Hersona koji su bili prepušteni sami sebi. Civili se ne mogu oduprijeti gruboj oružanoj sili", rekao je Veličko za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, mnogi surađuju. A mnogi jednostavno odbijaju i čekaju da se Herson deokupira. Mnogi učitelji, na primjer, odbili su raditi. Gradonačelnik je odbio raditi", kazao je.

Gotovo dva mjeseca kasnije, Karamalikov je uhićen nakon što je prešao na teritorij pod kontrolom Ukrajine, dok je dovodio svoju obitelj iz Hersona. Zadržan je u zgradi sigurnosnih službi u Krivom Rihu, a Veličko tvrdi da je pretrpio fizičko zlostavljanje i mučenje. CNN je zatražio odgovor na tvrdnju ukrajinskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamalikov je još uvijek u pritvoru i optužen je da je okupacijskim vlastima dao povjerljive informacije, poput osobnih podataka hersonskih policajaca, političara i aktivista.

Veličko kaže da je sve ovo smiješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelji također navode da je Karamalikov pomagao u evakuaciji ranjenog ruskog vojnog osoblja i pomogao im u pronalaženju hrane i rehabilitacije.

Dana 25. veljače, dan nakon što su ruske trupe prešle granicu, Karamalikov je na Facebooku objavio apel za dobrovoljce Općinske straže kako bi održavali red i spriječili pljačke, kao i organizirali humanitarnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan stanovnik, koji je tražio da ga ne identificiraju, rekao je za CNN: "Oni su branili grad od pljačkaša, svaki dan su nekoga uhvatili".

Doista, gradonačelnik Hersona Igor Kolykhaiev, koji je također ostao rekao je 20. ožujka: "U gradu nema policije, nema tužilaštva, nema pravosudnog sustava.... U gradu ima pljačkaša".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamalikov je odlučio izbaviti svoju obitelj iz Hersona. Kad je to učinio, 14. travnja, privela ga je ukrajinska policija na kontrolnom punktu.

Izdajica ili heroj?

Marina Pesčanenko, koja dobro poznaje Karamalikova, smatra da je nepravedno optužen. "Ilya je, zajedno s gradonačelnikom Ihorom Kolykhaievim, učinio sve kako bi osigurao funkcioniranje grada. I to je bilo bez podrške vlade Kijeva", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim očajnim trenucima, rekla je, malo je dobrih opcija.

"Djelujte po vlastitom nahođenju, birajte rješenja koja smatrate najboljima za grad. I u ovoj ekstremnoj situaciji sve odluke su ispravne", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petro Andrušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, ponavlja tu misao.

"Važno je zapamtiti da rad za okupatore u humanitarnoj sferi u biti nije suradnja", rekao je prošlog mjeseca, ubrzo nakon što je separatistička, samoproglašena Narodna Republika Donjeck preuzela upravljanje gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNN je razgovarao s visokim dužnosnikom u državnom lancu ljekarni u Melitopolju, također na jugu, koji je surađivao s Rusima.

„Trebamo li zatvoriti sve ljekarne i pobjeći? Ostaviti stanovnike u okupaciji bez medicinske skrbi i bez lijekova? Kakvo nam rješenje nudi Vlada? U gradu je nestašica lijekova. Ako ostaneš, ti si suradnik. Ako odeš, onda si napustio svoje građane“, upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim pogođenim profesijama su učitelji u okupiranim područjima.

Na udaru i učitelji

U Hersonu su učitelji bili pod velikim pritiskom da predaju novi "ruski" nastavni plan i program. Nekima su u travnju, tvrde lokalni aktivisti, prijetili grubom porukom: "Ili nam dajte ključeve i dokumente ili ćemo vas poslati 'na odmor' u podrum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ukrajinskim dužnosnicima, drugi su poslani na Krim kako bi ih podučavali ruskom nastavnom planu i programu.

U Hersonu također postoje dokazi da su uhićeni bili prisiljeni potpisati "osudu ukrajinskog režima" i podnijeti zahtjev za rusku putovnicu, tvrdi zamjenik Hersona Serhii Khlan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi primjeri pokazuju da je često teško razlučiti tko aktivno surađuje, a tko se samo našao u nezavidnoj i visoko rizičnoj situaciji.

Potpredsjednica vlade Irina Vereščuk prepoznaje dilemu, ali vlada ne popušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne uzimajte rusku putovnicu”, rekla je krajem prošlog mjeseca. "Znam da možda neće biti lako, ali dugoročno će vam rusko državljanstvo stvoriti više problema nego koristi", poručila je.

Suđenje članu gradskog vijeća Hersona Karamalikovu trebalo bi započeti sljedećih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličko, njegov odvjetnik, siguran je da će njegov klijent biti oslobođen, unatoč nizu optužbi protiv njega.

"Izdajica? Ili heroj Ukrajine?" upitao je. "Za mene kao njegovog odvjetnika i za mnoge zabrinute stanovnike Hersona odgovor je očit: Ilja Karamalikov je heroj".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo