analiza isw-a / Kremlj iscrpio bivše sovjetske države, kreće opća mobilizacija Rusa? Kadirov: 'Svi moraju poslati 1000 vojnika'

Image
Foto: Twitter

Kadirov je poručio da svaki federalni subjekt mora dokazati svoju spremnost da pomogne Rusiji regrutiranjem najmanje 1000 vojnika

16.9.2022.
13:24
Twitter
VOYO logo

Britanski Institut za rat objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. Prema njihovom izvješću, ukrajinske snage nastavljaju s protuofenzivnim operacijama u istočnoj Ukrajini, sve više pritišćući ruske položaje i logističke linije u istočnom Harkivu, sjevernom Luhansku i istočnom Donjeckom području.

Ruski su izvori izvijestili da ukrajinske snage nastavljaju kopnene operacije jugozapadno od Izjuma, u blizini Limana i na istočnoj obali rijeke Oskil, što navodno prisiljava ruske snage da se povuku iz nekih područja u istočnoj Ukrajini i ojačaju druga. Ruske snage u istočnoj Ukrajini vjerojatno će se boriti da održe svoje obrambene linije ako se ukrajinske snage nastave probijati dalje na istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov pozvao je sve federalne subjekte da pokrenu "samomobilizaciju" i ne čekaju da Kremlj proglasi izvanredno stanje. Kadirov je ustvrdio da svaki federalni subjekt mora dokazati svoju spremnost da pomogne Rusiji regrutiranjem najmanje 1000 vojnika, umjesto držanjem govora i provođenjem nepotrebnih javnih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija ruska TV voditeljica i Putinova propagandistica, Margarita Simonjan, ponovila je da bi se Rusi trebali dobrovoljno pridružiti ratnim naporima, a nekoliko lojalnih ruskih guvernera javno je podržalo Kadirovljev govor. Šef okupiranog Krima, Sergej Aksjonov, kojeg je imenovala Rusija, najavio je formiranje dvaju dobrovoljačkih bataljuna na poluotoku kao podršku Kadirovim pozivima.

Image
slično kao u Buči /

Strašno otkriće u Ukrajini! Masovna grobnica s 440 tijela pronađena u gradu koji je oslobođen od Rusa

Image
slično kao u Buči /

Strašno otkriće u Ukrajini! Masovna grobnica s 440 tijela pronađena u gradu koji je oslobođen od Rusa

Zbog poraza oko Harkiva, Kremlj je pokrenuo kampanju novačenja za cijelu Rusiju, dok su ranije za to bili zaduženi samo lokalni čelnici. Kako navodi ISW, vjerojatno su odustali od nastojanja da odabrane etničke skupine unutar zemlje zaštite od novačenja, nakon što su gotovo sigurno iscrpili velik dio snaga koje su izvorno stacionirane u ruskim bazama u bivšim sovjetskim državama, što je potencijalno oslabilo Putinov utjecaj u tim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo