o stanju u ukrajini / Kurelić za Direkt o transformaciji Putinova ponašanja: 'U govoru prije napada vidio sam prvi put da on baš mrzi Ukrajince'

Osvrnuo se i na 'anakonda' taktiku koju primjenjuju u Mariupolju koji su okružili i sada ga guše: 'To je strašno jer ne vidim kako se to može zaustaviti. NATO, očigledno, neće intervenirati'

24.3.2022.
23:13
VOYO logo

Gost RTL Direkta Zoran Kurelić, profesor s Fakulteta političkih znanosti,u analizi stanja u Ukrajini i poruka iz Bruxellesea kaže

Mjesec je dana od početka rata, je li itko očekivao da će Rusi ovako loše stajati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja je što su bila očekivanja i to je jako ozbiljno pitanje. Većina nas nije mislila da će biti to potpuna invazija. Većina je mislila da će se cijeli Donbas okupirati i da će se spojiti s Krimom. To se više-manje ostvarilo, samo Mariupolj nije pao. Drugi dio je to što obavještajni podaci i ruske i američke strane da, ako dođe do invazije, da bi pao Kijev za tri ili četiri dan. I Amerikanci sigurno ne bi Zelenskom ponudili da ga izvlače van da nisu mislili da postoji opasnost da padne Kijev. 

Ali se čini da Ukrajinci dosta dobro stoje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno. Svi komentatori govore da je operacija zapela, da su stali, nisu opkolili Kijev, Harkiv, Mariupolj se drži. Ušla je druga faza koja je apsolutno kataklizmička. Ovo sad može trajati jako drugo i očigledno ne zaziru da im razaraju gradove, Mariupolj izgleda stravično. 

Kako tumačite glavne poruke NATO-a i G7? Danas ima nekoliko poruka, jedna je postoje li „crvene“ linije za NATO. I može li se nešto dogoditi u Ukrajini da NATO djeluje u Ukrajini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovori su bili različiti. Boris Johnson nije htio dati precizan odgovor ni kad ga se pitalo za kemijsko oružje, Joe Biden je dao svoj odgovor, bio je dosta neutralan, ali Jens Stoltenberg (glavni tajnik NATO-a) kad je dobio pitanje on je rekao 'gotovo sigurno nećemo ništa napraviti, bez obzira na to što se dogodi u Ukrajini'. Tako da nisu bili svi na istoj stranici.

Image
Image

Što to znači, da je Tony Blare u pravu kad kaže da se  NATO boji Putina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tony Blare je rekao isto što i Rasmussen jučer da NATO prečisto govori da je samo defenzivni savez koji neće napraviti apsolutno ništa u Ukrajini. NATO je defenzivni savez i ključno mjesto je članak 5., da ako se napadne Estonija da će cijeli NATO reagirati. Ali ovaj veliki strah da se bilo što više napravi u Ukrajini cijelo se vrijeme telefonira. I naravno da to Rusi vide. 

Oni, zapravo, javno govore 'možete raditi što hoćete u Ukrajini dok god to radite u Ukrajini, Sve OK'?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, oni ne govore to javno, ali to se vrlo lako može tako interpretirati.

Ako je pitanje je li upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini crvena linija za NATO? I onda ako se na to pitanje ne odgovara izravno, onda to znači da se sugerira da se sve do upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini može raditi. Što bi trebala biti ta crvena linija? Možda da, ako se Kijevu dogodi ovo što se dogodilo Mariupolju, da NATO ulazi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ovome što smo danas dobili, NATO ne ulazi ni u kojoj varijanti, na temelju onog što je Stoltenberg rekao. 

Da, Stoltenberg je danas rekao Christiane Amanpour da je nije velika vjerojatnost da će se NATO i Rusija sukobljavati? Znači – ništa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da.

Ali je Biden danas ipak spomenuo kemijsko oružje kao granicu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je ideja i Blairova je da se ne govori jasno što je crvena linija i što bi bila aprekacija. I to su Boris Jonson i Biden vrlo dobro formulirali na svojim presicama. 
Boris Johnson je rekao 'bit će grozne posljedice' i novinari su ga pitali koje su to. On je rekao 'za sada želim reći samo ovo'. 


Što vi mislite o takvim odgovorima i izbjegavanju odgovora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali smo slučaj kada su se Amerikanci izblamirali, to je Obamina crvena linija za Siriju kada je rekao da, ako budu kemijski otrovi, da će doći do posljedica i na kraju su bili kemijski otrovi i nije se dogodilo ništa. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Znači, možemo reći da se NATO boji Putina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO je oprezan jer ne želi ući u sukob koji može eskalirati. 

Zelenski stalno traži zatvaranje neba, da li bi to značilo automatski otvoreni sukob i treći svjetski rat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značilo bi veliku mogućnost sukoba jer naravno da ne možeš zatvoriti nebo, a da ne zabranite Rusima da lete iznad svojih trupa po Ukrajini. I po tome da, sigurno bi došlo do sukoba. 

Čuli smo da će dati milijardu dolara za oružje, šalje se sve moguće oružje, ali ne avioni. Zašto je OK davati ogromne količine za oružje, ali ne avione?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu samo avioni, Zelenski je tražio i tenkove, tenkove treba jer misli da će se Mariupolj još držati i ako hoće odčepit svoje jedinice koje su u Mariupolju, onda mu trebaju tenkovi. Jako puno ljudi u Europi dalo bi i tenkove i avione, ali kad su Borisa Johnsona eksplicitno pitali na presici što misli o avionima, bilo je jasno da nema konsenzusa da se to napravi i bilo je jasno da je njemu neugodno što je to tako i što je dobio to pitanje. 

Je li to isto kao zatvaranje neba – ako bi netko dao tenk, onda je to-to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvrsno je pitanje i vjerojatno je to razlog, ali to je potpuno druga situacija. Zatvaranje neba znači da leti američki avion iznad Ukrajine, a ako daš tenk, onda ne leti američki tenk nigdje, nego si dao tenk Ukrajincima da se bore s njime. 

Što mislite o Vladimiru Putinu, mislite li da se stvarno sve promijenilo da on nije ista osoba, da ga je nešto spopalo, govore da je bolestan, da je lud…?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je neka opsesija da se tako razmišlja o političarima, slušamo tako i je li Biden normalan, je li Trump normalan, ne raspravlja se samo o Putinu. Činjenica je da Putin funkcionira potpuno drugačije i primijetio sam transformaciju, nikakvu psihijatrijsku, nego bazično ljudsku, da iskazuje genoinu mržnju kad govori o Ukrajincima. Nikad ga nisam vidio takvog ranije, prvi put u govoru od 58 minuta prije nego je počeo rat, vidi se da on baš mrzi Ukrajince. 

Patrijarh Kiril mu drži stranu i kaže da je Ukrajina prijetnja koju treba eliminirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh Kiril pokazuje da postoji naracija koja je snažna ruska ideološka naracija da oni, u stvari, brane rusku civilizaciju koja je pravoslavna od degeneričnog Zapada. Da je Zapad s rodnim politikama, LGBT, transrodnošću potpuno izdegenirarao. 

Ovo je ta epska bitka Istoka protiv Zapada. Točno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način kako je rusi ideološki uobličuju je bitka protiv druge civilizacije, to je ideja multipolarnog svijeta koju sad ideološki zastupa Rusije je ideja da je to druga civilizacija koja ne prihvaća vrijednosti Zapada. 

Koliko vas zabrinjava taktika Rusije zvana anakonda  - zmija koja guši Mariupolj, da nemaju vode, to su radili i u Siriji?

Strašno jer je vidim na koji se način može zaustaviti jer NATO očigledno neće intervenirati. Vidjet ćemo do koje mjere su spremni naoružati Ukrajince, a u međuvremenu mogu ravnati grad za gradom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo