Krajnji istok Ukrajine / 'Leš civila u septičkoj... Tu je bio prekrasan kolodvor. Rusi nisu znali zašto su tu', Spiegel iz prvog oslobođenog grada

Image
Foto: AP

Gradić je bio okupiran od početka invazije. Između 400 i 500 ruskih vojnika iza sebe su ostavili razoren i razrovan grad, te priče grotesknog horora

29.3.2022.
16:25
AP
VOYO logo

"Nalazimo se na kolodvoru gradića Trostjanec", kazao je Der Spiegelov reporter, a kamera je oko njega u kadar hvatala prizor koji bi prije podsjećao na sanaciju deponija da u kadru nije bilo i jedno uništeno, glomazno oklopno vozilo.

"Uništeni dućani, razorene kuće... Kolodvor koji je nekoć bio zbilja prekrasan, tu iza mene, koristio se kao položaj za rampu za lansiranje raketa, a sad je sve to potpuno opustošeno. A, kakve li ironije, tu je skoro pa neoštećen spomenik s tenkom T-34, kakvima je Crvena armija 1943. ovaj gradić oslobodila od Nijemaca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trostjanec je bio prvi grad što su ga u ovom ratu Ukrajinci uspjeli osloboditi. Ovdje je vojska Ruske Federacije prodrla već prvog dana napada na Ukrajinu i držala ga 30 dana, sve do petka navečer kad su se ruske trupe povukle u Rusiju.

Gradić prije rata nastanjen sa 20.000 stanovnika, smješten je na krajnjem sjeveroistoku Ukrajine, u pokrajini Sumi, tek nešto južnije od glavnog grada pokrajine, Sumija, koji se tjednima grčevito bori da ga ruske trupe ne opkole i ne stegnu obruč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Masovno, smrtonosno, nenadano /

'Rusima pakao počinje s proljećem, novi odredi, ne samo vojska!', ukrajinski general koji je mjesecima tvrdio Putin će napasti

Image
Masovno, smrtonosno, nenadano /

'Rusima pakao počinje s proljećem, novi odredi, ne samo vojska!', ukrajinski general koji je mjesecima tvrdio Putin će napasti

Samo 36 sati nakon povlačenja ruske vojske u zabačeni, porušen, razrovan i spaljen Trostjanec uspio je sa svojim snimateljem doći Der Spiegelov dugogodišnji ratni izvjestitelj i urednik Christoph Reuter:

"Ovdje dugo vremena jedva da je itko uspijevao dospjeti. Ali sada, nakon što je mjesec dana grad okupirala ruska vojska, ovo je prvi grad u Ukrajini koji je opet oslobođen. Ovdje smo došli jučer, nekih 36 sati nakon što je između 400 i 500 ruskih vojnika odavde otišlo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo s građanima, s onima koji su tu bili cijelo vrijeme. Prepričali su nam grozote, kako je vojska pustošila dućane, kako je ljude tjerala iz kuća, kako je pucala iz snajpera na svakoga tko bi se našao na ulici nakon 15 sati", nabrajao je Reuter užase.

"Vidjeli smo kako su Ukrajinci izvlačili tijelo mrtvaca iz jedne septičke jame", kazao je između ostalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što smo dulje razgovarali sa stanovnicima, to je ova užasna priča postajala sve grotesknija. Čak niti Rusi sami nisu imali pojma zašto su ovdje, kakav je plan, što se događa u ostatku zemlje. Stanovnici su se raspitivali što se događa u ostatku zemlje, odolijeva li još Zelenski u Kijevu", opisivao je Reuter što je zatekao i dodao:

"Nakon mjesec dana, nakon što su branitelji teritorijalne obrane Ukrajine zauzimali selo po selo u okolici Trostjaneca i nakon što je Rusima ostala otvorena još samo jedna cesta, oni su u petak u jednoj dugoj koloni otišli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to izgleda i slikom, možete vidjeti u embedanom videu s Der Spiegela, koji na nekoliko sekundi u središnjem dijelu kratko podsjeća i na razaranja najvećih ukrajinskih gradova, u prvom redu Mariupolja.

Reuter se nekoliko dana ranije javio i s ruba Irpina, gradića na rubu Kijeva, praktično predgrađa glavnog grada, u kojem su se tada vodile žestoke borbe. Lokalni zapovjednik ukrajinske obrane pričao je da su u tim trenucima dijelovi Irpina bili okupirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjalo se da su u tim napadima sudjelovali i militanti čečenskog (straho)vladara Ramzana Kadirova, inače odanog Vladimiru Putinu. Jučer je objavljeno da je oslobođen i Irpin nakon brutalnih bitaka s mnoštvom poginulih, pri čemu su stradavali i civili i novinari.

To nisu i jedina oslobođena područja. Prema vijestima posljednjih dana, ukrajinska vojska u protunapadu je još i prema Hersonu, te iz smjera Zaparožja, sve na jugu Ukrajine, zatim na jednoj liniji južno od Harkiva, kao i u nekoliko smjerova u područjima oko Kijeva i oko Černihiva, kojega su ruske trupe potpuno okružile prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo