sankcije u svom stilu / Litva i službeno prva članica EU koja odbija uvoziti ruski plin. Premijerka: 'Niti jedan kubični centimetar toksičnog plina'

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

EU nastoji smanjiti ovisnost o ruskom plinu do kraja ove godine, a inače uvozi oko 40 posto ukupnih zaliha upravo iz te zemlje

3.4.2022.
15:21
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Litva je prva članica Europske unije koja je odbila uvoz plina iz Rusije, rekla je to tamošnja premijerka Ingrida Šimonyte, prenosi CNN. Ona je naime na svom Twitteru objavila kako od danas pa nadalje Litva neće koristiti niti jedan kubični centimetar toksičnog ruskog plina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Inače, EU nastoji smanjiti ovisnost o ruskom plinu do kraja ove godine, a inače uvozi oko 40 posto ukupnih zaliha upravo iz te zemlje. Ranije u ožujku, američki predsjednik Joe Biden rekao je kako pokreće inicijativu uz pomoć koje će Amerika snabdijevati Europu plinom 2022. godine i to s najmanje 15 milijardi kubičnih metara.

Podsjetimo, Putin je najavio i kako će sada od svih zemalja zahtijevati da plin plaćaju u rubljima, no ta je odluka nakratko odgođena. Ipak, Rusi tvrde kako su predsjedniku poslali izvješće i plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo