RAT SANKCIJAMA / Nakon Bruxellesa, Biden u Poljskoj. No, tamošnjih 2 milijuna izbjeglica iz Ukrajine on ne impresionira kao netko drugi

Sa zakašnjenjem, priključio mu se i poljski predsjednik Andrzej Duda, čiji je avion, zbog tehničkih problema, prisilno sletio u Varšavu

25.3.2022.
21:00
VOYO logo

Nakon summita čelnika u Bruxellesu gdje je bio cilj pokazati kako je Zapad ujedinjen protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden stigao je u Poljsku. Nije ga dočekao poljski kolega jer mu je zrakoplov morao prisilno sletjeti.

Air force one iz Bruxellesa stigao je u poljski Žešuv, samo 70 kilometara dijeli od granice s ratom zahvaćenom Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je posjetio pripadnike zračne divizije koji su raspoređeni u Poljskoj. Uživao je u pizzi, našao je vremena i za selfije.

"Vi predstavljate 1 posto američkog naroda. Nijedan od vas ne treba biti ovdje. Svi ste odlučili biti ovdje za svoju zemlju. Svaki od vas je volonter, svi ste se prijavili", kazao je  Biden.

Sa zakašnjenjem, priključio mu se i poljski predsjednik Andrzej Duda, čiji je avion, zbog tehničkih problema, prisilno sletio u Varšavu. Predsjednik nije bio u opasnosti, a u međuvremenu je drugim letom stigao u Žešuv. Biden je zahvalio poljskom kolegi na humanitarnim naporima, iako je pobrkao Dudine političke funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao što smo prije razgovarali, gospodine veleposlaniče... Isprike, gospodine predsjedniče. Kao što je ambasador rekao, spremni smo donirati još jednu milijardu dolara za sve one koji su pobjegli ili su zahvaćeni ratom“, izjavio je predsjednik Biden.

U Poljskoj je nešto više od dva milijuna ukrajinskih izbjeglica. Dolazak američkog predsjednika ih nije posebno impresionirao. Biden je obećao dodatnu humanitarnu, ali i vojnu pomoć.

"Uopće nemam očekivanja od njegova posjeta, samo vjerujem u naše ukrajinske mladiće", rekla je Ira Satula, izbjeglica iz Kremenčuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispada da je baš on znao /

Dodik: Pričao sam s Putinom 20-ak puta i rekao mu: 'Molim vas, kad budete ravnali ovaj svijet, pripazite na nas. A on…'

Image
Ispada da je baš on znao /

Dodik: Pričao sam s Putinom 20-ak puta i rekao mu: 'Molim vas, kad budete ravnali ovaj svijet, pripazite na nas. A on…'

"Mislim da su šanse pola-pola da će nam Biden pomoći. To je moje mišljenje. Već odavno je nama trebala njegova pomoć", kazala je Olga Antonovna, izbjeglica iz Černihiva.

Američki predsjednik ostaje i sutra u Poljskoj, putuje u Varšavu, gdje će, kako je rečeno iz Bijele kuće, održati iznimno važan govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo