DAN POBJEDE - BEZ POBJEDE / Paradom Rusi proslavili Dan pobjede: Nije bilo ni vojne opreme, ali ni pobjedničkog govora ni slovo

Nakon 75 dana invazije na Ukrajinu predstava ruske moći i snage s 11 tisuća vojnika na Crvenom trgu

9.5.2022.
18:45
VOYO logo

Velika vojna parada na Dan pobjede Vladimiru Putinu nije prošla prema planu. Otkazan je prelet zračnih snaga, velikog ponosa Rusije, a zbog razloga svijet postaje sumnjičav u planove i vojnu moć ruskog predsjednika.

Osim moćne zračne flote, na Crvenom trgu nije bilo ni druge najavljene vojne opreme, a od očekivanog pobjedničkog govora nije se čulo ni slovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nešto više od deset minuta pred vojnom silom Rusije nije objavio niti opću mobilizaciju, niti kraj rata, ali jasno je Zapadu dao do znanja da mir nije na vidiku. Putin je cijelo vrijeme opravdavao invaziju na Ukrajinu, a za početak rata optužio je NATO.

Nakon 75 dana invazije na Ukrajinu predstava ruske moći i snage s 11 tisuća vojnika na Crvenom trgu, među kojima i oni koji su dovedeni izravno s bojišta iz Ukrajine, od čijeg teritorija Putin ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ozlijeđen? /

Gdje je glavni Putinov general? Mnogi smatraju odsutnost Valerija Gerasimova na Danu pobjede znakovitom…

Image
ozlijeđen? /

Gdje je glavni Putinov general? Mnogi smatraju odsutnost Valerija Gerasimova na Danu pobjede znakovitom…

"Obraćam se našim oružanim snagama i policiji Donbasa. Vi se borite za svoju domovinu, za njezinu budućnost, da nitko ne zaboravi lekcije iz Drugoga svjetskog rata, da na svijetu ne bude mjesta za krvnike i naciste", poručio je Putin.

Za Putina Rusija je žrtva, još prošle godine, pozivali su Zapad, kaže, na mirno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali uzalud, zemlje NATO-a nas nisu htjele čuti, zato što su imale druge planove. Bile su otvorene pripreme za još jednu kaznenu operaciju u Donbasu, za upad na naše povijesne zemlje, uključujući Krim", nastavio je Putin.

Invazija na Ukrajinu, tako je, opravdava Putin, bila neizbježna jer se ta zemlja naoružavala, a najavljena je i nabava nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opasnost je svakim danom rasla. Rusija je preventivno odbila agresiju. Bila je to prisilna, pravovremena, i jedina ispravna odluka", rekao je Putin.

Bio je to govor, od kojeg se puno očekivalo, u kojem je Putin opet iznenadio, niti je što objavio, niti najavio. Smireno i kratko, i s jasnom kritikom prema SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD je, posebno nakon raspada SSSR-a, počeo pokazivati svoju isključivost. Njihovi sateliti moraju hiniti da ništa ne vide i to gutati, ali mi smo drukčija zemlja i imamo drukčiji karakter", tvrdi Putin u svom govoru.

Crvenim trgom prodefilirala su i oklopna vozila, poznata kao "Rakuška", koja su prevozila vojnike koji su se borili u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ondje ima gubitaka, Putin je priznao minutom šutnje za poginule vojnike, čijim obiteljima je uredbom obećao potporu i povlastice. Nakon što se spekuliralo o njegovoj bolesti pa čak i mogućoj operaciji, ruski predsjednik nije pokazivao znakove slabosti. Tek se malo zbunio oko mjesta gdje treba sjesti.

Na paradi nije bilo predsjednika drugih država, već ruski državni i crkveni vrh. Nije viđen načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov, za kojeg se nagađalo da je ranjen u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je tu raznih sustava naoružanja, sve do nuklearnog oružja, pokazane su interkontinentalne balističke rakete Yars koje mogu nositi do 10 bojevih glava.

Sve to nije pratilo nadlijetanje vojnih aviona, i najavljene formacije u obliku slova Z, što je, tvrde, zbog lošeg vremena otkazano, iako to ranije nije bio problem za Rusiju. Kiša nije padala, što se vidjelo i na povorci "Besmrtnog puka", koja je slijedila, a kojoj se priključio i Putin noseći portret svog oca, ratnog veterana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo