IZVJEŠĆE DUŽNOSNIKA / Pentagon tvrdi: 'Rusi su u Ukrajinu poslali 75 posto snaga, Kijev je i dalje njihov cilj'

Image
Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

SAD nije promijenio svoju razinu nuklearne pripravnosti kao odgovor na odluku Vladimira Putina

28.2.2022.
22:20
Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
VOYO logo

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da ne vide nikakve "konkretne" poteze ruskih nuklearnih snaga i potvrdile su da "kreativan" otpor Ukrajinaca i dalje "usporava" napredovanje ruskih snaga prema Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je podigao snage za odvraćanje na visok stupanj pripravnosti, među kojima i nuklearno oružje, što je podiglo buru u svjetskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje pratimo i promatramo to pomno", rekao je novinarima visoki dužnosnik Pentagona. "Mislim da nismo vidjeli bilo što konkretno što bi bilo posljedica njegove odluke. Barem ne zasad", dodao je.

Image
stručnjak za geopolitiku /

Cvrtila za RTL: 'Putin je podcijenio zapadne sile i EU. Njegovi zahtjevi su neprovedivi, rat će se nastaviti'

Image
stručnjak za geopolitiku /

Cvrtila za RTL: 'Putin je podcijenio zapadne sile i EU. Njegovi zahtjevi su neprovedivi, rat će se nastaviti'

Dužnosnik je priznao da je "teško" znati što se krije iza Putinove naredbe. No "sama činjenica da spominje" i "prijeti uporabom nuklearnih snaga nepotrebna je i znači veliku eskalaciju", izrazio je žaljenje taj dužnosnik, ponovo istaknuvši da NATO "nikada" nije bio prijetnja Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD nije promijenio svoju razinu nuklearne pripravnosti kao odgovor na odluku Vladimira Putina.

Bjelorusija, saveznik Kremlja, organizirala je pak u nedjelju referendum kojim bi ta bivša sovjetska republika ukinula obvezu da i nadalje bude "područje bez nuklearnog oružja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne zemlje su osudile taj zaokret koji bi, strahuju, mogao omogućiti Moskvi da premjesti svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju, koja graniči s Ukrajinom i s više zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

Odgovarajući na pitanje jeli takvo premještanje već primijećeno, visoki dužnosnik Pentagona rekao je da "nije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto je rekao da bjeloruski vojnici u ovoj fazi najvjerojatnije nisu ušli u Ukrajinu kao pojačanje ruskim snagama.

"Nismo vidjeli nikakve znakove koji bi govorili da su bjeloruski vojnici u bojnoj pripravnosti za ulazak u Ukrajinu i sigurno nema nikakvih znakova da su već ušli ili da ulaze u Ukrajinu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znamo, sve snage koje su ušle u Ukrajinu su ruske", dodao je, rekavši da je Moskva dosad poslala na ukrajinski teritorij "gotovo 75 posto" svojih borbenih snaga koje je zadnjih mjeseci gomilala na granici.

Glavni ruski "napori" i dalje su usmjereni prema Kijevu, ali je napredovanje ruskih snaga "usporeno" petog dana invazije. U protekla 24 sata glavna ruska kolona koja ide prema ukrajinskome glavnom gradu  "napredovala je oko pet kilometara" i sada je na "nekih 25 km" od grada, ocijenio je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno su usporeni i nezadovoljni zbog izostanka napredovanja na kijevskoj bojišnici", istaknuo je. "Ukrajinci su veoma kreativni u pružanju otpora, dižu u zrak mostove, napadaju u manjim skupinama, slabo naoružanim, ali veoma uspješnim", rekao je još taj dužnosnik.

"Koriste se svime što imaju u svom arsenalu, od manjeg oružja do raketa zemlja-zrak, kako bi zaustavili napredovanje Rusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potonji su u situaciji da moraju "ranije" puniti kopnena vozila gorivom nego što su to bili "planirali", navodi Pentagon.

Američka vojska misli da bi Moskva, koja po mišljenju Washingtona želi "okružiti Kijev", mogla u nekom trenutku promijeniti taktiku i izvesti "opsadu" ukrajinskog glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo