Optužnica je potvrđena / Počelo suđenje zarobljenom Hrvatu: Prijeti mu smrtna kazna, a detalji o postupku - iza zatvorenih vrata...

Jedan je od petorice koji se terete da su plaćenici koji su pripremali terorističke aktivnosti

15.8.2022.
21:15
VOYO logo

Na Vrhovnom sudu samoproglašene Narodne Republike Doneck potvrđena je optužnica protiv hrvatskog državljanina koji je zarobljen početkom svibnja.

Detalji o postupku - iza zatvorenih vrata. Nisu poznati ni hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. Hrvatu, kojeg se uz još četvoricu stranaca tereti da su bili ukrajinski plaćenici - prijeti smrtna kazna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje ime je Vjekoslav Prebeg. Građanin Hrvatske. Vojnik postrojbe bojne 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine." Tako je rečeno u intervjuu koji se pojavio na ruskim društvenim mrežama, snimljen navodno jučer pred početak postupka. Hrvat opisuje gdje je ratovao.

Image
mogao je dobiti državljanstvo? /

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini: 'Rekli su da kopamo rovove. Dobio sam ponudu da ostanem - ako idem na vojni rok'

Image
mogao je dobiti državljanstvo? /

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini: 'Rekli su da kopamo rovove. Dobio sam ponudu da ostanem - ako idem na vojni rok'

"Bio sam dva kilometra sjeverno od tvornice Iljić. Kontrolna točka na autocesti na izlazu iz grada u smjeru Volnovahe. Bio je punkt Zbora narodne garde i doveli su nas blizu i rekli da ćemo biti druga linija, i da zauzmemo položaj. Bili smo na cesti, kraj ograde, kraj velikog zida od tri metra. Napravili smo rovove", prepričava Prebeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od petorice, uz Britance i Šveđanina koji se terete da su plaćenici koji su pripremali terorističke aktivnosti. Za ta kaznena djela u separatističkom Donecku predviđen je doživotni zatvor ili smrtna kazna.

"Mi smatramo da je takva vrsta suđenja apsolutno neprihvatljiva, međutim našao se u takvoj situaciji, mi ćemo i dalje pratiti i boriti se za njega", kazao je premijer Andrej Plenković. "To je privremeno okupirano područje i tu su naše margine djelovanja limitirane, to je jasno svakom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji hrvatski vojnik tvrdi da se ukrajinskoj vojsci pridružio 2020. godine, jer se zaljubio pa je htio državljanstvo.

"Ponuđeno mi je da mogu ostati u Ukrajini ako potpišem ugovor. Stranci koji su na ugovoru s Oružanim snagama Ukrajine, mogu dobiti boravišnu dozvolu za vrijeme trajanja ugovora. I nakon što odslužim tri godine mogu dobiti ukrajinsko državljanstvo", kazao je zarobljeni hrvatski državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom lipnja ruski separatisti osudili su na smrt dvoje Britanaca i Marokanca. Intervenirao je i Europski sud za ljudska prava upozoravajući Moskvu da se smrtna kazna ne smije izvršiti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo