neformalni sastanak / Počinje summit Vijeća EU: U Fokusu nove sankcije Rusiji, pitanje kako će ih Europa podnijeti te obraćanje Zelenskog

Još uvijek nije službeno poznato hoće li se Zelenski obratiti Vijeću, i zbog sigurnosnih i zbog operativnih razloga

9.3.2022.
23:30
VOYO logo

U Parizu uoči neformalnog summita sastanka Vijeća Europe je Dajana Šošić, a glavna pitanja su hoće li se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratiti sudionicima summita i hoće li se raspravljati o ubrzanju prihvaćanja Ukrajine u Uniju.

Razgovarat će se i o novim sankcijama Rusiji koje će stupiti na snagu nakon što budu objavljenje u glasilu EU. Nakon što prođe i ta procedura biti će potvrđene i ovdje na neformalnom sastanku čelnika EU tijekom iduća dva dana. Činjenica je da svake sankcije Rusiji i s druge strane stvaraju dodatni energetski pritisak na Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni su toga i njezini čelnici stoga traže odgovore na tu situaciju. Tako je i Komisija predložila plan za smanjenje ove ovisnosti o ruskom plinu za dvije trećine do kraja ove godine, tako da energetska neovisnost Unije biti će jedna od glavnih tema razgovora ovdje tijekom iduća dva dana.

Ti sastanci trebali bi iznjedriti deklaraciju koja će biti politički dokument, odnosno politički odgovor na ukrajinsku krizu, ali i s druge strane poruka unije za jačane neovisnosti i u smislu energetike, i u smislu obrane i u smislu gospodarstva, to su glavni stupovi razgovora koji će se voditi u Parizu na sastancima tijekom iduća dva dana na kojima će sudjelovati i hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije službeno poznato hoće li se Zelenski obratiti Vijeću, i zbog sigurnosnih i zbog operativnih razloga. Tijekom večere glavna će tema biti upravo ukrajinska kriza.

Razgovarat će se svakako i o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU, no preliminarno, za neku daljnju budućnost, jer iako je činjenica da je EU pokazala solidarnost i jedinstvo vezano za ukrajinsku krizu, s druge strane teško je očekivati takvo jedinstvo vezano za zahtjev Ukrajine da pristupi EU s obzirom na to da tu postoji duga i mukotrpna procedura koju su trebale proći ostale članice EU, pa tako i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo