IAEA / 'Postoji velika opasnost od nuklearne katastrofe'. Ovo je prva izjava čelnika nakon inspekcije Zaporižja

Image
Foto: Ap Images/Maxar Technologies

Na pitanje o tome da li IAEA uspostavlja demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane, Grossi je rekao da postoji razlika između demilitarizirane zone i stvaranja 'nuklearne sigurnosne zone'

7.9.2022.
13:04
Ap Images/Maxar Technologies
VOYO logo

U svom prvom televizijskom intervjuu otkako je vodio misiju stručnjaka koja je posjetila ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi izjavio je za CNN kako smo suočeni s "vrlo ozbiljnom opasnošću".

"Situacija je i dalje vrlo zabrinjavajuća. Granatiranje se nastavlja, tako da smo i dalje suočeni s vrlo velikom razinom opasnosti. Činjenica je da postoji kontinuitet napada i granatiranja na najveću nuklearnu elektranu u Europi. Bilo to granatiranje namjerno ili ne, svjesno ili nesvjesno, ono se događa. Stoga moram reći da opasnost od nuklearne katastrofe i dalje postoji. Igramo se vatrom", kazao je Gross.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome da li IAEA uspostavlja demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane, Grossi je rekao da postoji razlika između demilitarizirane zone i stvaranja "nuklearne sigurnosne zone".

"U ovom slučaju govorimo o trenutnoj uspostavi nuklearne sigurnosne i sigurnosno zaštitne zone, što je možda manje ambiciozno od potpune demilitarizacije područja. No isto tako i sigurnosne zone su iznimno učinkovite u smislu dobivanja obveze svih strana da će se izbjeći bilo kakvo granatiranje postrojenja", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo