26. dan invazije

Pregovori nisu donijeli pomake: U Hersonu mirni prosvjednici bježali od kiše metaka, dok užasi u Mariupolju n...

Rat je postao normala u Ukrajini, kaže ukrajinski predsjednik, obraćajući se Zapadu. Pozvao je Europu da prekine svu trgovinu s Rusijom

Andrijana Čičak Božić/ 21.3.2022. u 18:35

Ukrajinske vlasti odbile su predaju u Mariupolju - nakon što su Rusi dali ultimatum da vojnici polože oružje. Ruske snage nastavile su žestoke napade na civilne objekte u cijeloj Ukrajini, u Kijevu je raketiran trgovački centar.

Pregovori zasad nisu donijeli nikakve pomake. 

Više nema samo pucanja u zrak, ruske snage u Hersonu, gradu koji su zauzeli početkom mjeseca pucale su u civile prosvjednike. Ima i ranjenih. Prosvjedi su inače bili svaki dan.

U Mariupolju danas granate su padale gotovo bez prestanka. Bez hrane i opkoljeni, znajući da pomoć neće doći, obrana Mariupolja odbila se predati.

Image
mirovni pregovori

Počinje novi krug pregovora. Kijev odbacio ultimatum za Mariupolj: 'Nema govora o predaji'

Image
mirovni pregovori

Počinje novi krug pregovora. Kijev odbacio ultimatum za Mariupolj: 'Nema govora o predaji'

"Rusija upravo provodi čin genocida protiv ukrajinskog grada Mariupolja. U tri tjedna 400 tisuća civila je opkoljeno, bez hrane, vode i grijanja", kaže Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane.

Iz grada tisuće civila i dalje pokušavaju otići, rijetki uspijevaju.

"Gotovo 90 posto grada je uništeno. Nema više zgrada", rekla je Maria Fiodorova, izbjeglica iz Mariupolja.

U ruskom raketnom napadu na trgovački centar u Kijevu, najmanje osmero ljudi je poginulo. Oštećene su dvije škole i dva vrtića. Napad ne negiraju ni Rusi, već su objavili i snimku. U gradu se ponovno uvodi 35-satni policijski sat, a nakon ruskih napada zabilježeno je zagađenje zraka.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

"Zato ne otvarajte prozore. A kada izlazite van, zaštitite pluća nošenjem medicinske maske tipa FFP2", poručio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

U brojnim napadima u Kijevu nastradala je i Olga i njezina jednomjesečna Viktorija, koja je čudom preživjela tek s ogrebotinama, jer je u trenutku eksplozije sisala u majčinu naručju. Njezin krevetić bio je posut staklom.

"Ranjena sam u glavu i krv je kapala po djetetu. Mislila sam da je njezina, vrištala sam. Muž je rekao da je moja, a ne njezina krv. Hvala Bogu što je bila u mojim rukama", ispričala je Olga.

U blizini Sumija ruska granata pogodila je spremnik s 50 tona amonijaka. Hitne službe uspjele su sanirati, nakon što je otrovni plin curio dva sata.

Prvi put s ruskog broda granatirane su kuće u Odesi, raketiran je i ukrajinski centar za obuku u Žitomirskoj regiji. Dok Ukrajinci traže da se Kina ozbiljnije uključi u rješavanje sukoba, oni šalju humanitarnu pomoć. Sve je dalje i sastanak Zelenski - Putin, iz Kremlja tvrde, nema značajnijeg napretka u pregovorima.

"Prvo je potrebno napraviti domaću zadaću. Obaviti razgovore i dogovoriti zaključke. Do sada značajniji pomaci nisu postignuti", kazao je Dimitrij Peskov.

Putinov čovjek čečenski vođa Kadirov objavio je video u kojem tvrdi da nove čečenske snage kreću u Ukrajinu, birali su, kaže, samo najbolje. Ukrajinska snaga uzvraća snimkom kolona autobusa s ruskim truplima koji se pod okriljem noći odvoze u Bjelorusiju.

Rat je postao normala u Ukrajini, kaže ukrajinski predsjednik, obraćajući se Zapadu. Pozvao je Europu da prekine svu trgovinu s Rusijom, a posebno je poručio Njemačkoj:

"Molim vas, nemojte sponzorirati rusko oružje, nemojte dati nijedan euro okupatorima".

Američki predsjednik neće u Ukrajinu, no nakon vožnje biciklom, potvrđeno je da će posjetiti Poljsku, koja je naknadno dodana u njegov europski raspored. Zbog njegove izjave da je Putin ratni zločinac, američkom veleposlaniku u Moskvi uručena je prosvjedna nota. 

Andrijana Čičak Božić/ 21.3.2022. u 18:35

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ SVIH STRANA, SVIM SREDSTVIMA

Kako je počeo rat u Ukrajini? Prošli tjedan Rusi su se rugali cijelom svijetu da ratovi ne počinju srijedom, ali očito počinju četvrtkom

Više s weba