Vrlo demokratski / Putinovi guverneri Hersona i Luhanska službeno mole da ih pripoji Rusiji. Pripojenje u petak?

Image
Foto: AP

Nitko to neće priznati na Zapadu, pitanje je hoće li jedva itko u cijelom svijetu, na ratnom polju to im neće promijeniti ništa...

28.9.2022.
13:51
AP
VOYO logo

Prvo je bila ukrajinska protuofenziva na jugu Ukrajine, pa na istoku, zatim hitno sazvani referendumi o pripojenju pokrajina Harkiv, Luhansk, Donjeck, Zaporožje i Herson, koje su zapadne zemlje unaprijed rekle da ih neće priznati jer se unaprijed znalo da će na njima rezultati biti tek nešto malo manje od sto posto građana Ukrajine koji navodno žele pripojenje Rusiji.

Već jutros, prenijele su agencije, guverner separatističkih vlasti nepriznate Luhanske NR Leonid Pasečnik objavio je tekst zahtjeva što ga je poslao predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'LAKRDIJA' /

Proruske vlasti objavile prve rezultate referenduma o aneksiji: Za pripojenje je glasalo 96 posto birača

Image
'LAKRDIJA' /

Proruske vlasti objavile prve rezultate referenduma o aneksiji: Za pripojenje je glasalo 96 posto birača

"Molim vas da odobrite pitanje pripojenja Luhanske NR Ruskoj Federaciji."

Sličnu poruku objavio je potom njegov kolega iz Hersona Volodimir Saldo. Potonji se, inače, prema vijestima RIA Novosti tek prije desetak dana vratio iz Rusije s liječenja kako bi preuzeo svoje dužnosti koje je obavljao prije nego što je početkom kolovoza otpremljen u Moskvu i tamo hospitaliziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasečnik je, inače, od prosinca prošle godine službeno član Putinove stranke Ujedinjena Rusija, a Salda je na njegovu poziciju s koje traži od Putina pripojenje Rusiji, postavila direktno administracija Rusije iz Kremlja. Potonji je danas objavio na društvenim mrežama da građani i građanke očekuju "povijesnu odluku Rusije".

Ruska agencija Meduza, koja izvještava iz egzila u Latviji, objavila je da od svojih izvora doznaje da se Vladimir Putin priprema u petak 30. rujna u Dumi proglasiti pripojenje Luhanska, Donjecka, Zaporožja i Hersona, što bi potom do 4. listopada trebala potvrditi sva nadležna tijela kako bi odluka stupila na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski TASS, na kojega se poziva Meduza, navodi i to da se Denis Pušilin, čovjek koji vodi Donjecku NR, zaputio osobno u Rusiju kako bi "dovršio pravnu proceduru" nakon referenduma kojega Europa mahom smatra, kao i ostale, potpuno lažiranim.

Proteklih dana postalo je jasno da ne samo da ideje o pripojenju novih teritorija Ukrajine Rusiji neće priznati SAD, EU, članice NATO-a ili bilo tko na Zapadu, nego takvim idejama nisu sklone niti velike sile na koje je Putin očito računao uoči napada na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo