kritična točka / Rat u Ukrajini stigao je do svog ključnog trenutka? Zapadni obavještajci: 'Sad postoje tri moguća ishoda...'

Image
Foto: AP Photo/Oleksandr Ratushniak/Ilustracija

Obje su strane pretrpjele velike žrtve i sada su suočene s nedostatkom ljudstva - teško je stoga predvidjeti kako će se vojske ponašati u ovom trenutku...

15.6.2022.
16:10
AP Photo/Oleksandr Ratushniak/Ilustracija
VOYO logo

Zapadni obavještajci tvrde da rat u Ukrajini dostiže svoj ključan trenutak - vjeruju da se "specijalna operacija" upravo nalazi u fazi koja bi mogla odrediti ishod sukoba, prenosi CNN.

Kako su se prve crte sukoba pretvorile u beskonačan rat iscrpljivanja, obje su strane pretrpjele velike žrtve i sada su suočene s nedostatkom ljudstva. Teško je stoga predvidjeti kako će se vojske ponašati u ovom trenutku - kako se broj žrtava povećava, tako se u borbu šalju nedovoljno obučeni dobrovoljci za koje je nejasno koliki je njihov stvaran učinak na fronti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dužnosnici smatraju kako postoje tri moguća raspleta ovog sukoba.

"Mislim da će uskoro doći do točke u sukobu u kojoj će ili jedna, ili druga strana biti uspješna", rekao je visoki dužnosnik NATO-a. Ili će Rusi stići do Slavjanska i Кramatorska, ili će ih Ukrajinci tamo zaustaviti, objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri potencijalna ishoda

U svojoj velikoj analizi, CNN navodi da su zapadni dužnosnici razvili tri moguća ishoda za koja vjeruju da bi se mogla dogoditi.

Image
Igre gladi Kremlja /

Je li Putinov plan izgladniti Afriku i stvoriti novi migrantski val? Žito stoji u Ukrajini, a Rusija ucjenjuje

Image
Igre gladi Kremlja /

Je li Putinov plan izgladniti Afriku i stvoriti novi migrantski val? Žito stoji u Ukrajini, a Rusija ucjenjuje

U prvom scenariju, dužnosnici smatraju da bi Rusija mogla nastaviti ostvarivati postupne pomake u dvije ključne istočne regije. Pretpostavljaju bi se borbene linije mogle ukopati, što bi dovelo do zastoja koji bi trajao mjesecima ili čak godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav bi zastoj mogao dovesti do velikog broja žrtava s obje strane i krize koja bi bila ogroman teret globalnom gospodarstvu.

Drugi scenarij, za koji se vjeruje da je najmanje vjerojatan, govori kako bi Rusija mogla redefinirati svoje strateške ciljeve, objaviti pobjedu i okončati borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče strateških ciljeva za koje procjenjujemo da Putin ima u odnosu na Ukrajinu, ne vidim nikakve znakove da su se oni promijenili", rekao je visoki dužnosnik NATO-a. Smatra da Putin i dalje vjeruje da će na kraju biti uspješan, te da će ili fizički, ili politički kontrolirati Ukrajinu ili barem jedan njen dio.

Ako Rusija uspije konsolidirati neke od svojih osvajanja na istoku, dužnosnici u trećem scenariju vjeruju da bi Vladimir Putin mogao taj teritorij iskoristiti kao polaznu točku za daljnji prodor u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo