hipersonično, kazetno, termobarično... / RTL Dosje analizira rat u 21. stoljeću kroz vojnu prizmu. Ukrajinci ruskoj nadmoći pariraju američkim oružjem

Nakon točno 102 rata Rusi kontroliraju 20 posto ukrajinskog teritorija

5.6.2022.
20:00
VOYO logo

Hipersoničnim, kazetnim, termobaričnim raketama, avionima, topništvom, tenkovima - Rusija druga vojna sila svijeta u Ukrajini koristi se svime osim nuklearnog oružja. S jednim ciljem.

"Nastavit ćemo specijalnu vojnu operaciju dok ne budu izvršene sve zadaće", najavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sati i sati granatiranja dok se sve ne sravni sa zemljom, pa proboj i Rusi uzimaju komadić po komadić u Luhanskoj regiji. Ukrajinci odgovaraju čime imaju.

Image
strašna prijetnja /

Putin ljut zbog američke pomoći Ukrajini: 'Upotrijebit ćemo naše oružje tamo gdje do sada nismo napadali'

Image
strašna prijetnja /

Putin ljut zbog američke pomoći Ukrajini: 'Upotrijebit ćemo naše oružje tamo gdje do sada nismo napadali'

"Ovaj britanski raketni bacač (NLAW) ne može dosegnuti njihove tenkove koji su dalje od 3,5 do 4 kilometra, nažalost", predstavio je ukrajinski vojnik svoje oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska taktika je promijenjena- gotovo ih je 7 puta brojčano više, koncentriranih uz svu tehniku na jednom bojištu. Sada je presudna - teška artiljerija. I to Ukrajinci jako dobro znaju.

"Ako ne dobijemo MLRS (višecijevni raketni sustav) što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora, nego što je sada", rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je američki HIMARS - precizni raketni sustav visoke pokretljivosti na kojem se već osposobljavaju ukrajinski vojnici. Iako rakete mogu i do 500 kilometara, Ukrajinci će dobiti one koje idu do najviše 70 kilometara.

"Nećemo u Ukrajinu slati raketni sustav koji može pogoditi Rusiju", obećao je američki predsjednik Joe Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajini su obećana 4 takva raketna sustava. Zbog čega je ruski predsjednik odmah zaprijetio ako dođe do isporuke - udarit će na nove mete.

"Ako bude isporuka, upotrijebit ćemo naša sredstva kojih imamo napretek, kako bismo pogodili one objekte koje još nismo", rekao je Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako i sam Putin priznaje, omjer vatrene moći i dalje je neusporediv.

"Rusija je bitno jača, veća i kao država i vojni sustav, ratuje u mirnodopskom postavu, s druge strane Ukrajina jedva održava stanje na terenu a kompletno je mobilizirana", rekao je vojni analitičar RTL-a Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi kontinuirano uništavaju ukrajinsku vojnu infrastrukturu, tvornice,, ali i pošiljke novog oružja, i jutros su, kako tvrde, uništili jednu u Kijevu. Ukrajinski predsjednik ponavlja saveznicima, isto od početka rata.

"Nemoguće je pobijediti lopatom. Rekli su nam u početku da kopamo rovove. A mi smo im rekli: dajte nam oružje", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ukrajinu je do sada stiglo oružja u vrijednosti oko 30 milijardi eura, a daleko na vrhu pošiljatelja su Sjedinjenje Države.

Stigle su američke haubice, radari, dronovi samoubojice. Danska je Ukrajini obećala protubrodske rakete tipa Harpoon, Francuzi topovski sustav Cezar, Nijemci najavljuju slanje tenkova Gepard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su Ukrajinci već dobili sve ono što se pričalo, bili bi čisto drukčija opremljena vojska. Posebno neke zemlje tipa Njemačka svako malo nešto obećavaju, a od isporuka prvo su se rješavali DDR tehnike", kazao je Tabak.

Izniman uspjeh ukrajinske vojske na početku rata oslanjao se na raketne bacače Stingere i Javeline kojih su Amerikanci poslali jednu trećinu svojih zaliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naravno turski dronovi Bajraktari, kojima su Ukrajinci i pjesmu posvetili. Uništene su brojne ruske kolone tenkova, koje do Kijeva na kraju nikad nisu stigle.

"Opet je potvrđena ona stvar koja se već vidi neko vrijeme da razna bespilotna i besposadna tehnika je sve bitnija", kazao je Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajraktar je pomogao, uz ukrajinske projektile Neptun i potonuću simbola ruske mornarice - krstarice Moskva. Rusi su uzvraćali hipersoničnim projektilima bržim od zvuka koji mogu prijeći udaljenost oko 2000 kilometara. Što je bila jasna poruka Zapadu.

"Ako netko namjerava intervenirati izvana i stvoriti stratešku prijetnju Rusiji koja je za nas neprihvatljiva, treba znati da će naši uzvratni udari biti munjeviti", rekao je Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko munjevito, pokazali su testiranjem rakete Sarmat, zvane Sotona, Putinovog oružja sudnjeg dana. Djelovanje su objasnili na ruskoj državnoj televiziji.

"Od Kalinjingrada do Berlina treba joj 106 sekundi, do Pariza 200 sekundi. Zanima vas London? 202 sekunde do Londona. Neka pogledaju ovu sliku. Brojite sekunde, hoćete li uspjeti. I pozdrav, već je stigla", rekla je voditeljica Olga Skabajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su u Ukrajinu dovukli svašta - od svog najmodernijeg tenka do onih iz Drugog svjetskog rata. Ukrajincima treba sve, a s tempom kako se ratuje, streljivo brzo nestaje.

"Oni ne odustaju, a nećemo ni mi. Mi nemamo drugu zemlju gdje bi se mogli povući", kazao je jedan ukrajinski vojnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji resurs - visokomotivirane ljude Ukrajinci imaju. No, je li to dovoljno?

Svaki dan pogine oko stotinjak Ukrajinaca, Rusi svoje brojke ne otkrivaju. No procjenjuje se da je do sada poginulo s obje strane više desetaka tisuća. Prošlo je tek stotinu dana rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo