spašavaju živote / RTL s liječnicima koji će u Ukrajini u poljskoj bolnici skrbiti o ranjenicima: 'Moramo biti kreativni, ali želimo da su zahvati koje radimo sigurni'

Bolnica je duboko pod zemljom u garaži. Ima 20-ak šatora u kojim operiraju. Osoblje je uglavnom iz SAD-a, ali i Kanade, Velike Britanije

15.3.2022.
19:05
VOYO logo

Iz sata u sat u Ukrajini raste broj ranjenih vojnika i civila, a pretrpane bolnice u ratnoj zoni i same su meta ruskih napada. Moralo brzo djelovati jer su i bolnice u Lavovu pod neviđenim pritiskom. U pomoć je priskočila Međunarodna kršćanska humanitarna organizacija i postavila poljsku bolnicu te poslala medicinsko osoblje s puno iskustva u takvim posebnim uvjetima

Kreveti su poljski jer je i bolnica poljska, ali pokraj svakog ležaja u traumi potrebna je medicinska oprema.

Liječnik iz SAD-a Mark Agness kaže: "Ova bolnica ima dovoljno soba za smještaj 60 pacijenata u našoj redovitoj bolničkoj skrbi. Imamo i četiri kreveta u jedinici intenzivne njege i šest kreveta u jedinici ispod nje, jedno malo rodilište. Imamo dvije operacijske dvorane i mogućnost zbrinjavanja u traumi, općoj i ortopedskoj kirurgiji i porodništvu."

Prvi pacijenti pristižu od jučer. Agness nastavlja: "Trenutačno tretiramo neke od raseljenih ljudi, izbjeglice. Došli su u Lavov iz cijele Ukrajine bježeći od ratne situacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica međunarodne humanitarne organizacije, koja ima smještaj za osoblje, ali i ljekarnu, jučer je podignuta na parkiralištu.

Poljska bolnica smještena je duboko u jednoj garaži u okolici Lavova i zato je istodobno i zaštićena od granatiranja. Među više od 20-ak šatora, koji se nalaze u ovoj poljskoj bolnici, je i onaj s operacijskom salom. Na ulazu piše na ukrajinskom i na engleskom da je zabranjen ulaz zbog sterilnosti uvjeta koje ta dvorana mora imati.

Raditi u ratnoj zoni znači računati na obradu i operiranje velikog broja teških ranjenika u što kraćem vremenu kako bi im spasili život.

Image
NE ŠTEDE NIKOGA /

U Ukrajini opet napadnuto medijsko vozilo. Preminuo snimatelj Fox Newsa, teško ozlijeđen i novinar koji je bio s njim

Image
NE ŠTEDE NIKOGA /

U Ukrajini opet napadnuto medijsko vozilo. Preminuo snimatelj Fox Newsa, teško ozlijeđen i novinar koji je bio s njim

"Činimo sve što možemo kako bismo pružili najvišu razinu skrbi. Možemo raditi operativne zahvate u sterilnim uvjetima. Moramo biti kreativni, ali i dalje želimo biti sigurni da su zahvati koje radimo sigurni i uz visokokvalitetnu skrb", kaže liječnica iz Velike Britanije Laura Douglas-Beveridge.

Oko 90 članova bolničkog osoblja je uglavnom iz Sjedinjenih Država, ali i Kanade te Velike Britanije. Mlada britanska liječnica sudjelovala je u više međunarodnih humanitarnih misija, ali ovo joj je prvi odlazak u ratnu zonu.

Laura Douglas-Beveridge kaže: "Inače radim kao liječnica u hitnoj pomoći i u intenzivnoj skrbi tako da je moja uloga pokriti sva ta područja i ovdje u poljskoj bolnici, ovisno o potrebama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dodatni bolnički krevet je važan u situaciji kada mnogima nema spasa. I danas su se u crkvi svetih apostola Petra i Pavla od mladih vojnika opraštali njihovi kolege i slomljene obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo