PREGLED DANAŠNJEG NAPADA / Rusija napala Ukrajinu! Usred noći krenula invazija, napadnut cijeli niz gradova. Uvedeno ratno stanje: Zavladala opća panika

Kijev cijeli dan poziva Ukrajince na obranu zemlje, a tvrde da se uspješno opiru neprijatelju, i pokazuju nekoliko srušenih vojnih helikoptera i aviona

24.2.2022.
18:40
VOYO logo

Rano jutros, oko 5 sati po lokalnom vremenu, Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu s tri strane, uz raketne napade s brodova i kopna, zračnu potporu i tenkove. Najveći je to napad na drugu državu u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Ukrajina je uvela ratno stanje i policijski sat, a ruski predsjednik Putin, koji je noćas u obraćanju javnosti najavio operaciju, zaprijetio je da Ukrajini nitko ne smije pomoći.

Ono što se očekivalo danima, počelo je. Potpuna ruska invazija sa svih strana, iz zraka, zemlje i mora. Brzo i dinamično da je gotovo zateklo Ukrajince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sama sam na poslu. Gdje ću bježati? Gdje da idem, recite mi, molim vas? Bože, moj!“, kazala je žena iz Ukrajine.

Napad je počeo rano jutro, topničkim udarom ruskih raketa na nekoliko ukrajinskih gradova i to usporedno i na sjeveru, istoku i jugu. U strahu od granatiranja, spas se tražio u skloništima, a mnogi su se natiskali i na stanicama podzemne željeznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Osjećam paniku i strah. Ne znam koga da tražim pomoć. Strašno je!“, kazala je Elizaveta Melnik.

Ceste na izlazu iz Kijeva satima su zakrčene automobilima, a za mnoge je bijeg bio jedini spas. S druge strane sablasno prazne ulice Kijeva. Tek redovi ispred banaka i bankomata, traži se gotovina, hrana, pune rezervoari automobila. No, ne bježe svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme ruski tenkovi i vojnici probijaju prve crte. Gađaju se vojne baze, zračne luke.

„Bombardiraju nas na sve strane. Volim vas, mama i tata“, poručio je ukrajinski vojnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sjevera iz Bjelorusije, s istoka iz Rusije i pobunjeničkih regija, te s juga, napad je izvršen iz anektiranog Krima. Da se napada iz Bjelorusije, predsjednik Lukašenko nije demantirao, već samo da njihove snage ne sudjeluju.

Iz Ukrajine dolaze slike, srušenih stambenih zgrada.

„Susjeda je odvezla hitna. Ozlijeđena mu je noga, valjda šrapnel“, rekao je Mihail Ščerbakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S KIJEVSKOG TRGA /

Leona Šiljeg uživo iz Ukrajine: Iz države moguće samo automobilom, dvadesetak Hrvata iskoristilo tu priliku i napustilo državu

Image
S KIJEVSKOG TRGA /

Leona Šiljeg uživo iz Ukrajine: Iz države moguće samo automobilom, dvadesetak Hrvata iskoristilo tu priliku i napustilo državu

Ukrajinski predsjednik proglasio je ratno stanje, uveo policijski sat, prekinuo diplomatske odnose s Rusijom.

„Rusija je ujutro podlo i samoubilački napala našu državu. Baš kao što je to činila fašistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu. Ukrajina će se braniti i neće prepustiti svoju slobodu, bez obzira na to što Moskva misli“, izjavio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Ruski predsjednik, koji je sve to pokrenuo, danas je primio pakistanskog premijera, a nakon što je rano jutros objavio rat, i najavio demilitarizirati i 'denacificirati' Ukrajinu.

„Odlučio sam provesti specijalnu vojnu operaciju“, poručio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Pozvao je ukrajinske vojnike da ostave oružje i vrate se obiteljima. Ali i zaprijetio svima koji odluče pomoći Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tko god nas pokuša zaustaviti i prijeti našoj zemlji i našem narodu, treba znati da će ruski odgovor biti trenutačan i dovesti do posljedica s kakvim se niste suočili nikad u svojoj povijesti. Spremni smo na sve“, izjavio je Putin.

Kijev cijeli dan poziva Ukrajince na obranu zemlje, a tvrde da se uspješno opiru neprijatelju, i pokazuju nekoliko srušenih vojnih helikoptera i aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ukrajinske vojne snage nanijele su značajne gubitke ruskim okupatorima. Danas će se deseci ili čak stotine neprijateljskih ljesova vratiti natrag u Rusiju“, kazao je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane.

Ruska strana ipak je sve bliže Kijevu, zauzeli su kijevski vojni aerodrom. Ruski tenkovi na ulazu u drugi najveći ukrajinski grad Harkiv, ušli su i u zatvorenu zonu Černobila. Rusko ministarstvo tvrdi - Ukrajinci napuštaju položaje i sve ide po planu, a stižu i snimke podizanja ruske zastave.

„Posebno želim naglasiti da ruske oružane snage ne izvode udare na ukrajinske gradove, civilno stanovništvo nije ugroženo“, kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Među planovima je navodno i desant ruskih padobranaca na glavni grad Kijev. Broj žrtava stalno se povećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U napadima je poginulo 40 vojnika, uglavnom graničara, i desetak civila“, izjavio je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Ukrajina.

Dok Ukrajina gori, u pobunjeničkim regijama mir, ako je vjerovati snimkama ruske televizije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Praktički nema napada na Donjecku Narodnu Republiku. Neprijateljski položaji su uništeni“, poručio je Denis Pušilin, vođa proruske separatističke vlade Donjetske regije.

Rusi su prema ukrajinskim izvorima izveli već više od dvjesto napada. Iz Kremlja poručuju, operacija će trajati koliko god bude trebalo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo