Odsjekli i meteorološke službe / Rusiji i Bjelorusiji sasvim isključili i satelitsku vremensku prognozu, do daljnjega. Nije riječ o pukom hakerskom napadu

Image
Foto: EUMETSAT

Službeno ne navodi što je razlog odluke organizacije koja okuplja praktično cijelu Europu i šire. Ali, to isto provode i druge meteorološke organizacije...

23.3.2022.
9:02
EUMETSAT
VOYO logo

Sve je više međunarodnih organizacija koje zbog rata u Ukrajini izbacuju Rusku Federaciju iz svojih krugova. Najnovije je da je to učinio EUMETSAT, Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita, koja okuplja sve članice EU-a, plus Island, Norvešku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Tursku, te Srbiju kao pridruženu.

Na izvanrednom sastanku članica EUMETSAT-a članice su dogovorile da Ruskoj Federaciji do daljnjega i u potpunosti uskrate korištenje licence na svoje usluge, kao i svaki drugi oblik bilateralne suradnje s ruskim meteorološkim službama, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za ovakvo postupanje se ne navodi. Ali, iste ili slične odluke donijeli su već i ECMWF, europski institut za meteorološka istraživanja, te britanski Met Office, a povodom najnovije vijesti o uskraćivanju stručnjaci i znanstvenici neslužbeno tumače da je riječ o mjeri kojom se želi spriječiti Rusiju ako bi eventualno razmišljala o biološkom ili kemijskom udaru na Ukrajinu.

Image
Katastrofalna procjena Putina /

Lavrov prvi iz Kremlja priznao žestinu udara sankcija Moskvi: 'Nitko od nas nije pomislio da će Zapad to učiniti'

Image
Katastrofalna procjena Putina /

Lavrov prvi iz Kremlja priznao žestinu udara sankcija Moskvi: 'Nitko od nas nije pomislio da će Zapad to učiniti'

"Hipotetički govoreći, ako planirate napad pri kojem biste ispustili kemikalije ili patogene u zrak, u obzir morate uzeti meteorološke podatke", komentirala je Filippa Lentzos, biologinja s Kraljevskog koledža London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova znanstvenica je posljednjih dana u nekoliko navrata javno govorila o "sovjetskim/ruskim" dezinformacijama i prijetnjama u kontekstu korištenja biološkog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odluke, navodi se dalje, odluka EUMETSAT-a na snagu stupa "trenutno".
Ukrinform prenosi i komentar stručnjaka za kemijsko oružje Hamisha de Bretton-Gordona sa Sveučilišta Cambridge, koji ističe da je ključno pri takvom tipu ratovanja imati podatke pomoću kojih biste bili sigurni da u određenom trenutku bojni otrov neće krenuti na vaše trupe:

"Ključno za određivanje opasnosti od toga je znati smjer i brzinu vjetrova na različitim visinama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uopće, zbog sve gorih napada vojske Ruske Federacije na civilne ciljeve u Ukrajini, kao i zbog spominjanja mogućnosti pogoršanja rata što ga je pokrenuo Vladimir Putin u veljači, posljednjih tjedana naš portal nekoliko je puta prenosio upozorenja vlada članica EU-a i SAD-a o prijetnji kemijskim ili biološkim napadom Rusije na Ukrajinu.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo