Financijski pad u bezdan / Ruski rubalj nakon sankcija pao na vrijednost manju od 1 centa. Rusija u očaju diže kamate na 20%, rasprodaje devize…

Image
Foto: kremlin.ru

Naredili su ruskim tvrtkama koje izvoze robe i usluge, da hitno prodaju čak 80 posto svojih rezervi u stranim valutama

28.2.2022.
11:22
kremlin.ru
VOYO logo

Ruski rubalj jutro u ponedjeljak dočekao je padom od 40 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar, donosi Reuters, što Time ilustrira podatkom da danas, kratko nakon izbacivanja Rusije iz sustava SWIFT u sklopu sankcija zbog agresije na Ukrajinu, ruski rubalj vrijedi manje od 1 posto američkog centa. To se onda može primijeniti i na 1 eurocent.

Reuters prenosi i objavu Središnje banke Ruske Federacije (SBR) da je danas podigla svoju kamatnu stopu s ionako visokih 9,5 posto na čak 20 posto. SBR se citira da je riječ o posljedicama "vanjskih uvjeta", naravno, i o potezu kojim se nastoji spriječiti pad rublja i "rizik inflacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo financija i središnja banka usto su zajednički odredili da kompanije iz Rusije koje izvoze robe i usluge, prodaju 80 posto svojih depozita u stranim valutama na tržištu. Time se, očito, namjerava povećati potražnja za rubljom i spriječiti ili barem usporiti strmoglavi pad vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo