NE ŽELE DA IH SE KRIVO PROTUMAČI / SAD odgađa testiranje interkontinentalnih raketa: 'Odluka nije bila laka, ali želimo dokazati da smo odgovorna nuklearna sila'

Image
Foto: Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force via AP/Ilustracija

Odluka o odgodi testiranja trebala bi 'pokazati da nemamo namjeru upuštati se u bilo kakve akcije koje bi mogle biti krivo protumačene', kazao je glasnogovornik Pentagona

2.3.2022.
23:25
Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force via AP/Ilustracija
VOYO logo

Američka vojska objavila je u srijedu da će odgoditi testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III kako bi smirila napetosti nakon što je Rusija najavila stanje visoke pripravnosti nad nuklearnim naoružanjem.

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog vikenda o povećanom stanju pripravnosti izazvala je strah da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dovesti do nuklearne eskalacije, dok neki europski dužnosnici Putinovu objavu vide kao prikrivenu prijetnju Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da će Treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti nuklearni rat, zbog čega su mnogi njegovu poruku dočekali s velikom nelagodom.

Image
Krajnje zlokobna /

Ruski šef diplomacije: 'Dođe li do 3. svjetskog rata, on će biti nuklearan!' To je već 4. prijetnja Kremlja u tjedan dana

Image
Krajnje zlokobna /

Ruski šef diplomacije: 'Dođe li do 3. svjetskog rata, on će biti nuklearan!' To je već 4. prijetnja Kremlja u tjedan dana

Američko ministarstvo obrane snažno je osudilo retoriku ruskih vlasti glede razarajućeg oružja te očekuje da će odgoda testiranja interkontinentalnih raketa poslužiti Moskvi kao primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovom trenutku napetih tenzija, svjesni smo koliko je važno da SAD i Rusija imaju naumu rizike koje mogu imati pogrešni izračuni te da stoga učine sve kako bi svele te rizike na minimum'', kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Odluka o odgodi testiranja trebala bi ''pokazati da nemamo namjeru upuštati se u bilo kakve akcije koje bi mogle biti krivo protumačene'', dodao je Kirby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije bila lako donijeti ovakvu odluku, ali želimo dokazati da smo odgovorna nuklearna sila''.

Minuteman III ključni je dio američkog vojnog arsenala čiji domet premašuje 6.000 (9.660 kilometara) i može dosegnuti brzinu od približno 15.000 milja na sat (24.000 km/h). Rakete su smještene u podzemnim silosima kojima upravljaju lansirne posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo