Ozbiljno upozorenje / Šanse da Rusija pokrene nuklearni napad mogle bi porasti nakon referenduma. 'Moramo biti spremni'

Image
Foto: Shutterstock

Nižu se reakcije na Putinovu odluku o mobilizaciji. Guverner Donjecka pozvao je Ruse da ustanu protiv režima, a direktor CIA-e konstatirao je da ruska vojska ima više problema od samog ljudstva

28.9.2022.
10:28
Shutterstock
VOYO logo

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, rekao je da bi pribjegavanje nuklearnoj opciji "bacilo Rusiju u ponor" prije nego što je Moskva uopće djelovala, javlja SkyNews.

Upitan hoće li to proglašavanje ukrajinskih regija ruskima povećati rizik od nuklearnog napada Rusije, guverner je rekao da treba razmotriti tu mogućnost. "Moramo biti spremni i Rusija mora znati da bi je takav korak gurnuo u ponor prije nego što bi uopće djelovali." Rekao je da postoji i prijetnja od kemijskog i drugog zabranjenog oružja za masovno uništenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan ima li poruku za Putina, Kirilenko rekao je da ne misli da ima smisla slati poruke "bolesnoj osobi". Umjesto toga želio je razgovarati sa svim Rusima.

"Rusi imaju izbor: ili doći ovamo na teritorij Ukrajine i ne vratiti se živi, ​​vratiti se bez dijelova tijela ili biti zatvoren ili ustati protiv režima na terenu u Rusiji", rekao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner je u utorak razgovarao sa Sky Newsom dok se petodnevno glasovanje na referendumima o tome hoće li se Rusiji pridružiti okupirane ukrajinske regije, privodilo kraju.

Očekuje se da će rezultati, koji neće biti međunarodno priznati, otkriti uvjerljivu većinu za "da", čime će se spriječiti formalna aneksija teritorija Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne žele rat /

Iz svemira se vidi da Rusi okreću leđa Putinu: 'Ne igrajte se s narodom!'

Image
ne žele rat /

Iz svemira se vidi da Rusi okreću leđa Putinu: 'Ne igrajte se s narodom!'

Kirilenko je rekao da ovaj potez neće ništa promijeniti za Ukrajinu, koja se namjerava boriti da vrati svu zemlju koju su zauzele ruske snage.

Dugo su u tijeku napori da se ljudi evakuiraju s područja prve linije kako bi se smanjila izloženost takvim prijetnjama@, rekao je guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da Ukrajina također jača svoju obranu u regiji Donjeck kako bi spriječila rusko napredovanje i također protunapade kako bi ponovno preuzela teritorij pod kontrolom Rusije. To se odvija na različitim frontama u regiji Donjecka u dvije važne bitke.

Rusija gađa grad Bakhmut koji drže Ukrajinci, dok se ukrajinske snage bore da ponovno zauzmu grad Lyman koji su okupirali Rusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci iskorištavaju zamah iz zapanjujuće protuofenzive u posljednja četiri tjedna kojom su povratili teritorij diljem susjedne regije Harkov i uspaničili Rusiju da ubrza svoje planove aneksije.

Direktor CIA-e William Burns rekao je da ruska vojska ima više problema od ljudstva nakon Putinovih naredbi o mobilizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i ako uspije mobilizirati 300.000 vojnika, nije kao da baca ljude poput topovskog mesa prema frontu, od kojih mnogi neće biti dobro obučeni, mnogi od njih neće imati onu vrstu opreme koja im je potrebna ili logističku podršku koja im je također potrebna," Burns je rekao voditeljici "CBS Evening News" i glavnoj urednici Norah O'Donnell u ekskluzivnom intervjuu u ponedjeljak.

Burns je rekao da je "u ovom trenutku vrlo teško reći" blefira li Putin, ali američka obavještajna zajednica nije vidjela "nikakve praktične dokaze" da se Putin približava korištenju nuklearnog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što moramo učiniti je shvatiti vrlo ozbiljno, paziti na znakove stvarnih priprema", rekao je, dodajući da kreatori politike također trebaju "vrlo izravno priopćiti ozbiljne posljedice koje bi proizašle iz bilo kakve uporabe nuklearnog oružja".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo