Cijena rata i ulozi / Šef NATO-a: 'To je najopasniji trenutak od 2. svjetskog.' Kijev: 'Rusija je kao majmun s nuklearnom granatom'

Image
Foto: Shutterstock

NATO nema druge nego zaustaviti Putina, a ako bi napao bilo koju članicu Saveza, e onda... Dan ranije UN je po prvi put čuo jednu ukrajinsku frazu

4.8.2022.
16:01
Shutterstock
VOYO logo

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Utoyi u Norveškoj rekao da NATO ima "moralnu odgovornost" osigurati Ukrajini pravo na samoobranu, kako je prenio Ukrinform:
"Oni su neovisna zemlja s više od 40 milijuna stanovnika, nepravedno izloženih brutalnoj ratnoj agresiji. Vidimo rat, napade na civile i uništenje neviđeno još od Drugog svjetskog rata. Ne možemo se na to ne obazirati."

"U ovom ratu NATO ima dva zadatka, podržati Ukrajinu i spriječiti da se sukob proširi u otvoreni rat između NATO-a i Rusije… Mi plaćamo cijenu podrške Ukrajini; vojne, humanitarne, financijske. Sankcije su dovele do rasta inflacije i viših cijena u našim zemljama. Ali zapamtite, naša cijena se može izmjeriti u novcu. Cijena koju plaća Ukrajina mjeri se u ljudskim životima, u stotinama ubijenih i ranjenih svakog dana", prenio je Ukrinform i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PLANOVI OKUPATORA ĆE PROPASTI!' /

Do rujna planiraju osloboditi cijelu regiju: 'Da sam ruski vojnik u Hersonu, sad bi me jako bilo strah'

Image
'PLANOVI OKUPATORA ĆE PROPASTI!' /

Do rujna planiraju osloboditi cijelu regiju: 'Da sam ruski vojnik u Hersonu, sad bi me jako bilo strah'

Reuters je primijetio još jedan detalj iz Stoltenbergovog opisa sigurnosnog stanja: "Rat u Ukrajini je najopasniji trenutak u Europi još od Drugog svjetskog rata i Rusiji se ne smije dopustiti da pobijedi." Stoltenberg je pritom obećao da će se cijeli NATO uključiti ako bi Vladimir Putin krenuo napasti bilo koju članicu Saveza, "kao što je to učinio u Gruziji, Moldaviji ili u Ukrajini".

Jučer je, govoreći pred UN-om, na skupu o nuklearnoj sigurnosti u Ukrajini, ukrajinski ministar vanjskih poslova Mikola Točickji govorio o ponašanju ruskih trupa u Ukrajini prema tamošnjim nuklearnim elektranama, bilo da je riječ o disfunkcionalnom, ali još uvijek opasnom Černobilu, bilo da je riječ o smještanju ruske artiljerije oko NE Zaporožje, najveće nuklearke u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moskva se ponaša poput majmuna s nuklearnom granatom. Cijela međunarodna zajednica svjedoči rastu nuklearnog terorizma jedne nuklearne sile, Ruske Federacije", bio je slikovit Točkicji.

To inače nije izvorno njegova dosjetka. Izraz "kao majmun s granatom" u Ukrajini je postojao odranije, a prvi ga je u kontekstu nuklearne prijetnje zbog načina na koji se ruske trupe ponašaju oko nuklearki u ratu u Ukrajini, sredinom ožujka upotrijebio Artem Romanjukov, danas poručnik u vojsci Ukrajine, a prije rata ekološki i protukorupcijski aktivist koji je, između ostalog, studirao i na Stanfordu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo