specijalna operacija moldavija? / Što se događa u Moldaviji? Nakon otkrića ruskog plana za napredovanje prema zapadu, u toj zemlji odjekuju eksplozije

Image
Foto: Twitter/Shutterstock

Nakon što je Moskva otkrila da je Moldavija 2. faza 'specijalne vojne operacije', u toj zemlji napadnuti su rusofoni ciljevi. Nazire li se povod za novu invaziju?

26.4.2022.
12:30
Twitter/Shutterstock
VOYO logo

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, u utorak su izvijestile o eksplozijama u radiotelevizijskom tornju te prekidu emitiranja programa ruskog radija. Dan ranije je u glavnom gradu te regije, Tiraspolju, napadnuto sjedište ministarstva javne sigurnosti.

"Rano ujutro su odjeknule dvije eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te samoproglašene republike koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozije nisu prouzročile ljudske žrtve, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija.

"Dvije jake antene koje prenose frekvencije ruskog radija su izvan upotrebe", dodaje ministarstvo objavivši fotografije uništenih antena koje leže na zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridnjestrovski radiotelevizijski centar je jedan od 14 radio-predajnika bivšeg SSSR-a.

U ponedjeljak su vlasti Pridnjevstrovlja objavile da je na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača. U tom napadu nije bilo ozlijeđenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se odcijepilo od te države nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija je tamo rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Image
'OVO JE GENOCID' /

Velika RTL-ova reportaža iz Moldavije: 'Kako uspijevam? Uopće ne postojim. Htjela bih da padnu bombe i razore sve ovo'

Image
'OVO JE GENOCID' /

Velika RTL-ova reportaža iz Moldavije: 'Kako uspijevam? Uopće ne postojim. Htjela bih da padnu bombe i razore sve ovo'

Moldavija zadnjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Rustam Minekajev, zapovjednik ruskog Centralnog vojnog okruga, je također kazao da je rusofono stanovništvo Moldavije žrtva "represije". On je neki dan otkrio planove Moskve za osvoji cijelu južnu Ukrajinu uz Azovsko more i tako spoji svoj teritorij s teritorijem Pridnjestrovlja. To je nazvao "drugom fazom specijalne vojne operacije".

Iz moldavske su vlade prozvali ruskog veleposlanika, uručili mu prosvjednu notu zbog izjava koje su shvaćene kao prijetnja i pozvali Moskvu na poštivanje "teritorijalnog integriteta". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj zemlji, koja se smatra najsiromašnijom europskom državom, trenutno postoji velika zabrinutost da bi mogla postati nova meta ruskog napada, a neki su stanovnici za New York Times potvrdili da su počeli pakirati kofere, a sa sobom uvijek nose putovnicu u slučaju da će morati žurno napustiti državu.

Neobično je to što su napadi usmjereni prema ciljevima rusofilskog stanovništva, što nameće pitanje hoće mi Moskva uskoro ovo iskoristiti kao povod za napad na tu zemlju pod izlikom "zaštite rusofonog stanovništva", baš kao što su to učinili u Ukrajini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sazivanje sjednice nacionalnog Vijeća sigurnosti

Moldavska predsjednica u utorak će sazvati sjednicu nacionalnog Vrhovnog vijeća sigurnosti kao odgovor na niz eksplozija u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje i zbog bojazni od prelijevanja sukoba u Ukrajini na tu malenu istočnoeuropsku državu.

"Predsjednica Maja Sandu će danas održati sjednicu Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi incidenata u Pridnjestrovlju, nakon čega će biti održana konferencija za novinare", objavio je ured predsjednice za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moldavija zadnjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva u okviru svoje "specijalne vojne operacije" želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

AFP podsjeća da se Pridnjestrovlje, na istoku Moldavije, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990. odcijepilo od Moldavije nakon kratkog građanskog rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta enklava broji oko 500.000 stanovnika, a Rusija je tamo rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Kišinjev je vrlo osjetljiv na bilo koji znak koji upućuje na rast napetosti u Pridnjevstrovlju, a posebice nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo