'Wunderwaffe' / Stručnjak usporedio ratni laser Rusije s nešto boljom mikrovalnom pećnicom. Kremlj video ne objavljuje

Image
Foto: Ministarstvo obrane Ruske Federacije

'To nije poput 'Ratova zvijezda' gdje netko uperi laserski pištolj u lošeg momka, pritisne okidač i loš momak (istog trena) eksplodira...'

23.5.2022.
9:11
Ministarstvo obrane Ruske Federacije
VOYO logo

Dotični ruski vojni laserski sustav zove se "Peresvet", Vladimir Putin predstavio ga je svijetu još prije četiri godine, da bi prošli tjedan zamjenik premijera Rusije Jurij Borisov slavodobitno objavio da oružje kadro zaslijepiti satelit do udaljenosti od 1500 kilometara iznad Zemlje, ruska vojska raspoređuje na front u Ukrajini.

Kako vijest stara četiri godine nije djelovala dovoljno slavodobitno, Borisov je tada najavio i rusko "superoružje", prototip novog laserskog sustava "Zadira", kojim su ruski stručnjaci navodno uspjeli spržiti dron na udaljenosti od pet kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kremlj kao 3. Reich /

Zelenski o ruskom laseru: 'Kad su nacisti gubili 2. svjetski rat, sve su više govorili o čudesnom oružju'

Image
Kremlj kao 3. Reich /

Zelenski o ruskom laseru: 'Kad su nacisti gubili 2. svjetski rat, sve su više govorili o čudesnom oružju'

Slijedili su komentari, procjene stručnjaka… Jedan od kritičnijih, da ne velimo poraznijih osvrta po učinkovitost laserskih oružja Rusije iznio je za BBC dr. Uzi Rubin, izraelski stručnjak za obranu od raketnih napada s Jeruzalemskog instituta za strategiju i sigurnost (JISS):

"To nije poput 'Ratova zvijezda' gdje netko uperi laserski pištolj u lošeg momka, pritisne okidač i loš momak (istog trena) eksplodira. U stvarnosti je to više pukoj mikrovalnoj pećnici. Ako želite uzavreti šalicu vode, trebat će vam neko vrijeme. S laserom je isto tako. Morate ga usmjeriti u metu i čekati dok se ne zagrije i uništi ga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prošlog tjedna bio je toliko impresioniran ruskim laserskim čudesnim oružjem da je primijetio da je vrlo slično tome i Treći Reich u Drugom svjetskom ratu sve češće i sve glasnije najavljivao "Wunderwaffe" (čudesno oružje) kako je bilo jasnije da nacisti nezadrživo jure prema totalnom porazu protiv Saveznika s istoka i zapada.

Konačno, odakle toliko struje na frontu!?

Zelenski je tad primijetio i to da je Borisovu na predstavljanju lasera za zasljepljivanje satelita, glavni argument bilo to da Kremlj za laserima poseže kako bi se "uštedjelo na projektilima", kojih je ruska vojska na ukrajinske gradove i trupe do sada ispalila više od 2000. Kako skladišta projektila imaju ipak konačan broj…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zelenski je u pravu, to nije nikakvo čudesno oružje", dao mu je za pravo Rubin, "Neophodno je nekoliko sekundi da bi se srušilo bespilotnu naoružanu letjelicu. Postoje puno bolji načini za postići to isto; Stinger ili bilo koji protuzračni projektil bio bi jeftiniji, brži i daljeg dosega."

Osim toga što Borisov, uopće službeni Kremlj, nije prikazao niti jednu jedinu fotografiju, kamoli videosnimku laserskog rušenja bilo čega vojne prirode u zraku, koja bi dokazala da je ruskim stručnjacima to uspjelo čak i onako kako to opisuje Rubin, dodatni problem čak i kod lasera za zasljepljivanje ciljeva je to što je riječ o sustavima koji troše ogromne količine energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ironično, upravo je Izrael bio taj koji je sredinom travnja prikazao lasersko rušenje drona vlastitim sustavom. S druge strane, izraelski premijer tom je prilikom na Twitteru konstatirao da je takvo lasersko rušenje koštalo samo tri i pol dolara po pucnju, pa Rubinov komentar zapravo razotkriva i njegovo reklamiranje svog oružja kao političku reklamu. Jer, nije samo energija ono što se računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurati ogromnu količinu energije, i to električne, na kojoj god liniji fronta, logistički je i tehnički brutalno težak zadatak. Na kraju, tu je još i to da je laser, kao usmjerena svjetlosna zraka visoke energije, odnosno slap fotona, u suštini i dalje tek svjetlo, a to onda znači da je osjetljiv na vremenske neprilike – maglu, kišu, snijeg, tuču, količinu vlage u zraku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo