NAJTUŽNIJI TRENUTAK / Svijet u nevjerici prati događaje u Ukrajini, Rusiji prijete najstrožim mjerama. Poruke poslali brojni svjetski čelnici

Večeras se održava sastanak Europskog vijeća, a oni će se dogovoriti o najjačem i najstrožem paketu sankcija koje su dosad proveli

24.2.2022.
20:10
VOYO logo

Barbarski, najgori čin i napad na stabilnost Europe od Drugog svjetskog rata, ujedinjena je reakcija UN-a, NATO-a, EU-a i većine svjetskih lidera na rusku invaziju na Ukrajinu. Osude stižu sa svih strana, a u podršci Ukrajini ujedinjen je i zapad. Najavili su da će sada ostvariti sve svoje prijetnje: Rusiji slijedi najgora blokada ikada.

"Ovo je najtužniji trenutak u mom mandatu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Počeo sam ovaj sastanak Vijeća sigurnosti obraćajući se predsjedniku Putinu i govoreći mu iz srca: 'Zaustavite svoje trupe u ofenzivi na Ukrajinu. Dajte priliku miru'", govori Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

"Naša misija je jasna: diplomatska, politička, ekonomska i na kraju vojna. Ovaj grozni i barbarski pothvat Vladimira Putina mora završiti neuspjehom!", dodaje Boris Johnson, britanski premijer.

"Ovo nije samo kršenje međunarodnog prava, ovo je kršenje osnovnih načela humanosti. To će utjecati na mnoge živote, a sve posljedice još su nepoznate", smatra Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S KIJEVSKOG TRGA /

Leona Šiljeg uživo iz Ukrajine: Iz države moguće samo automobilom, dvadesetak Hrvata iskoristilo tu priliku i napustilo državu

Image
S KIJEVSKOG TRGA /

Leona Šiljeg uživo iz Ukrajine: Iz države moguće samo automobilom, dvadesetak Hrvata iskoristilo tu priliku i napustilo državu


Miritelji iz Minskog sporazuma, Francuska i Njemačka, uz sve diplomatske napore nisu uspjeli spriječiti najgori scenarij.

"U ovom iskušenju Francuska staje uz Ukrajinu. Želim odati počast hrabrosti i odlučnosti ukrajinskog predsjednika, vlasti i ukrajinskog naroda. Njihova sloboda je naša", kaže Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

"Ovaj 24. veljače je užasan dan za Ukrajinu i mračan dan za Europu. Svojim napadom na Ukrajinu, ruski predsjednik ponovno krši međunarodno pravo. Putin donosi patnju i uništenje svojim neposrednim susjedima", dodaje njemački kancelar Olaf Scholz

Od krvavog je poteza Putina sinoć telefonski probao odgovoriti i turski predsjednik. "Ruska vojna akcija protiv ukrajinskog teritorija koja je počela jutros, neprihvatljiva je i mi je osuđujemo", tvrdi Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su njegove molitve uz ukrajinski narod. "Osuđujem ovaj ničim izazvan i neopravdan napad ruskih vojnih snaga.
Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom", naveo je na Twitteru.


Šalju još vojne pomoći Ukrajini.

"Udvostručujemo našu pomoć Ukrajini. Kao što smo to već činili i prije, pružamo dodatnu sigurnost, diplomatsku, gospodarsku i humanitarnu potporu. Tako ćemo i nastaviti", ističe Anthony Blinken, američki državni tajnik. 

VeleposlanIci NATO-a s hitnog sastanka oštro poručuju: zaštitit ćemo svaki centimetar teritorija NATO saveza.

"Aktivirali smo obrambene planove NATO-a koji našim vojnim zapovjednicima daju više ovlasti za premještanje i raspoređivanje snaga kada je to potrebno. A, naravno, to bi također mogle biti NATO snage za odgovor. Dakle, spremni smo", govori Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Imamo grupu koja je na raspolaganju i spremna u roku od pet dana, ako tako odluči Sjevernoatlantsko vijeće i naredi NATO, krenuti u misije odvraćanja", govori Antonio Costa, portugalski premijer.

U osudi Putina odskaču Kinezi. Oni pak osuđuju američko naoružavanje Ukrajine, a ne ruski napad.

"Kad govorimo o invaziji, moramo se vratiti na početnu točku što se tiče situacije u Ukrajini. Više puta smo jasno stavili do znanja da pitanje Ukrajine ima vrlo složen povijesni kontekst, a današnja situacija nije onakva kakvu smo očekivali", tvrdi Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina neće ni sankcionirati Rusiju, za razliku od ostalih azijskih zemalja koje obustavljaju trgovinu i izdavanje viza, te zamrzavaju imovinu svima povezanim s odcjepljenim ukrajinskim regijama. To je Europa već učinila, a slijede još gore sankcije.


"Europska unija će odgovoriti najsnažnijim mogućim jezikom. Predsjednik Europskog vijeća Michel pozvao je večeras na sastanak Europskog vijeća, a oni će se dogovoriti i dati političke smjernice za usvajanje najjačeg i najstrožeg paketa sankcija koje smo dosad proveli", tvrdi pak Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

O tome će odlučivati večeras na izvanrednom summitu Europske komisije u Bruxelessu, a sutra je sazvan i sastanak lidera NATO-a. Kazna za ovo - odlučni su - bit će najgora zamisliva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo