Izbila je panika / 'Ta nuklearka bi bila kao 6 Černobila! Ruski tenkovi znali su što tuku.' NE Zaporižje sad vode s uperenim cijevima u glavu

Image
Foto: RTL

Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za otvorenu paljbu na elektranu i požar sinoć. Ukrajinci tvrde da su poginula i njihova tri borca

4.3.2022.
18:40
RTL
VOYO logo


Rusi su zauzeli najveću europsku nuklearnu elektranu, Zaporižje. Nakon što su stanovnici grada Enerhodara u kojem se elektrana nalazi danima branili prilaz ruskoj vojsci, noćas je prvo napadnuta pa zatim i zauzeta. 

Situaciju koja se lako mogla preokrenuti u nuklearnu katastrofu, osudio je cijeli svijet, a dok bombe nemilice zasipaju ukrajinske gradove, iz Moskve danas ni riječi o nuklearki, ali zato novo upozorenje Zapadu. Irena Pirjać

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon napada na najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporižje, Ukrajinci i dalje upravljaju njome, ali s uperenim ruskim oružjem u glavu, tvrdi voditelj elektrane. Ukrajinski predsjednik objavio je dramatično upozorenje: 

"To bi moglo biti opasno kao šest Černobila. Ruski tenkovi su znali što granatiraju, izravno su ciljali elektranu. Ovo je teror na neviđenoj razini. Morate reći svojim vlastima. Morate izići na ulice i reći da želite živjeti, da želite živjeti na Zemlji bez zagađenja radijacijom. Radijacija ne zna gdje je Rusija, gdje su granice vaše zemlje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bombardiranje nuklearke /

Koliko smo blizu nuklearne katastrofe za RTL pojašnjava nuklearni fizičar: 'Dogodila se jedna monstruozna glupost'

Image
Bombardiranje nuklearke /

Koliko smo blizu nuklearne katastrofe za RTL pojašnjava nuklearni fizičar: 'Dogodila se jedna monstruozna glupost'

Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za otvorenu paljbu na elektranu noćas oko 2.30 kada je i izbio požar u upravnoj zgradi i nastala panika. Dva su zaštitara ozlijeđena, a Ukrajinci tvrde da su poginula i njihova tri borca.  

"Upozorenje! Snage Ruske Federacije pucaju na nuklearnu elektranu Zaporižja. Postoji stvarna opasnost od katastrofe u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi. Zahtijevamo da odmah prekinu vatru", kazao je Andrij Tuz glasnogovornik nuklearke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna agencija za atomsku energiju odmah je reagirala, njen direktor Rafael Marino:

"Važno je reći da nijedan sigurnosni sustav šest reaktora u elektrani nije bio pogođen i da nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik agencije rekao je da je spreman odmah krenuti u Černobil, također pod ruskom kontrolom, kako bi osigurao da situacija ne eskalira u katastrofu.

Nuklearnu elektranu Zaporižje, koja proizvodi četvrtine struje za Ukrajinu, danima su doslovno tijelima branili stanovnici Enerhodara. Gradonačelnik im je poručio da se više ne opiru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam civilno stanovništvo da ne provocira vojne snage Ruske Federacije. U ovoj situaciji naš je cilj osigurati najmirnije uvjete rada svim inženjerskim mrežama i pružateljima komunalnih usluga."

Napad na nuklearku osudili su europski i NATO čelnici, glavni tajnik Jens Stoltenberg:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dani koji dolaze vjerojatno će biti gori, s više smrti, više patnje i više razaranja jer ruske oružane snage unose teže oružje i nastavljaju napade diljem zemlje."

Njemački kancelar Olaf Scholz:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo, naravno, uvijek spremni na situaciju u kojoj može doći do istjecanja radioaktivnih elemenata. Ali to se sada nije dogodilo. Ipak, pokazuje koliko je situacija opasna."

Od ruskog predsjednika Vladimira Putina danas ni riječi o nuklearki. Poručio je Ukrajincima da nema zle namjere prema njima, a zapadnim saveznicima da se smire:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo nikakve neljubazne namjere prema susjedima. Također bih im savjetovao da ne zaoštravaju situaciju, da ne nameću nikakve sankcije. Svoje obveze ispunjavamo, ispunjavat ćemo ih i dalje. Ne vidimo potrebe za pogoršanjem. Sve naše akcije uvijek su odgovor na neprijateljske postupke prema Ruskoj Federaciji."

Bombardiranje Ukrajine nastavlja se. 47 civila je samo jučer poginulo u granatiranju stambenog naselja i dviju škola u Černihivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog sa scenama ratnih stradanja gradova u Ukrajini pogledajte ovdje:

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo