gost RTL-a Danas / Tabak o zarobljenom Hrvatu: 'Ne bih bio optimističan da će ga Rusi osloboditi. Ogorčeni su i ljuti'

Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin ukrajinskoj vojsci, tvrdi Tabak

7.5.2022.
19:38
VOYO logo

Stanje u Ukrajini i o zarobljavanje Hrvatu u studiji RTL-a Danas komentirao je vojni analitičar Igor Tabak. U Ukrajini su ruske snage zarobile hrvatskog državljanina. Ministarstvo vanjskih poslova radi na slučaju.

Na pitanje kakve su šanse da Rusi oslobode zarobljenog Hrvata, Tabak je odgovorio da ne bi baš bio optimističan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da u Ukrajini ima dosta stranih dobrovoljaca, ali i činjenica je da u Rusi bili jako ogorčeni s tim te da su prijetili da svim takvim zarobljenicima neće priznati status ratnih zarobljenika", dodao je.

Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin ukrajinskoj vojsci, tvrdi Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ona njihova poruka da neće poštivati Ženevsku konvenciju. I sudit će im ako masovnim ubojicama. Sudit će im prema svemu samo ne prema normalnom ratnom pravu", objašnjava vojni analitičar.

Image
RTL-ov vojni analitičar /

Koliko je Rusija uistinu uspješna na terenu? Tabak: 'U dva mjeseca im je jako puno planova propalo...'

Image
RTL-ov vojni analitičar /

Koliko je Rusija uistinu uspješna na terenu? Tabak: 'U dva mjeseca im je jako puno planova propalo...'

"Ovo je situacija koja bi mogla završiti jako loše po našeg čovjeka", smatra Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tabak kaže da se mora uzeti u obzir da se na snimci ne saznaje mnogo te da nije jasno kada je ona snimljena. "Meni je dosta znakovito da se na društvenim mrežama s one strane prije dva tjedna pisalo da su zarobljena dvojica stranca, od toga jedna Hrvat. Opisani su bili kao instruktori i tu se zapravo već onda guštalo kako će ih se ispitivati", kaže Tabak.

Čovjeku se samo vidi lice i ne možemo znati je li on ispod odječe pun masnica i je li istučen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi bilo nemoguće da su ga već tjednima ispitivali i da je ovo zapravo snima tog čovjeka o kojemu se tjednima pričalo na terenu. To ne možemo znati i treba s rezervom uzeti sve što takav zarobljenik priča u kameru svog neprijatelja", objašnjava Tabak.

"Činjenica je da je većina dragovoljaca koji su iz Hrvatske zapravo su otišli u redove te sad pukovnije AZOV. Ta postrojba se razdvojila i jedna dio je ostao oko 100 kilometara od Mariupolja na istočnoj fronti", rekao je vojni analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva je prozvala Hrvatsku da nije dopustila slijetanje humanitarnog aviona pa su diplomati koje smo protjerali morali ići preko Beograda, mislite li da to može biti otegotna okolnost u ovom slučaju? "Uzmite u obzir da je ta zabrana preleta i dolaska bila uopće bila uobičajena. Hrvatska je jedna od rijetkih država u Europi koja je toliko rigorozno zabranjivala. što im je napravilo određene logističke probleme", istaknuo je Tabak i dodao da je naš najveći nacionalni problem neusklađenost vanjske politike.

"Čas smo si jako ljubazni i citiramo si poeziju s ruskim dužnosnicima, a onda napravimo takvu tehničku gestu pa onda očekujemo kada je u pitanju zarobljenik da ćemo se normalno razgovarati. To je to klackanje u našoj politici", tvrdi Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana su do velike ruske proslave Dana pobjede. Moskva priprema paradu, a i u Mariupolju se planira mimohod. "Pad zadnje branjenih dijelova bi im jako dobro došao na dan pobjede. To bi im bila velika pobjeda, barem neka", kazao je analitičar.

Zelenski navodi da se ne odriče ni dijela teritorija, Krim nije spominjao, nego da se Rusi moraju povući na položaje prije invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina itekako računa na Krim, ali druga je stvar kako to u praksi provest, a trenutno kada Rusima ofenzivna djelovanja ne idu dovoljno i kada Ukrajina polagano čak prelazi u protunapade teško je očekivati da bi ušli u vojne pregovore i onda prepustili nešto za čime postoji teorijska mogućnost da to riješe na bojištu", zaključio je Tabak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo