teške bitke na obali / Tko je uništio 'Moskvu', ponos ruske mornarice? Rusi ne žele ništa reći, Ukrajinci kliču: 'Potopili smo je!'

Ogroman udarac za rusku vojsku. Jedan od njihovih najvažnijih brodova u mornarici - "Moskva" uništen je, ali ne i potopljen

14.4.2022.
19:40
VOYO logo

Iako još nije potvrđeno jesu li Rusi doista ostali bez vodeće krstarice crnomorske flote, Ukrajinci tvrde da su je pogodili krstarećim projektilima i da polako tone. Rusi su potvrdili da brod doista jest teško oštećen, ali da je uzrok požar koji je detonirao streljivo. Posada je evakuirana.

"U operativnoj zoni Crnoga mora protubrodske rakete Neptun pogodile su krstaricu Moskvu. Druge jedinice flote pokušale su pružiti pomoć, ali oluja i snažna eksplozija streljiva prevrnule su krstaricu i ona je počela tonuti", rekao je časnik ukrajinskog operativnog zapovjedništva Jug, Vladislav Nazorov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vam ništa reći. Vrhovni zapovjednik redovito prima vojna izvješća o svim događajima, uključujući i vijesti s broda", javio je telefonom glasnogovornik Kremlja Dimitri Peskov.

Novih snimki još nema zbog oluje nad Crnim morem koja zaklanja satelit. Prije 4 dana Moskva je snimljena usidrena u Sevastopolju. Rusko ministarstvo obrane se oglasilo, ali ne oko gubitaka na Crnom moru, već oko dobitaka na Azovskom moru. Tvrde da Mariupolj samo što nije pao. Ukrajinci uzvraćaju - grad je ukrajinski, no borbe su teške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tijeku je operacija oslobođenja Mariupolja, sinoć su dobrovoljno predala oružje još 134 ukrajinska vojnika, uključujući i 14 časnika. Ukupno, u posljednjih nekoliko dana dobrovoljno je predalo oružje 1160 ukrajinskih vojnika", kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Unatoč svemu, online mirovni pregovori se nastavljaju. Iz Kremlja su odbacili navode kako se Putin odbio sastati sa Zelenskim te da prije toga treba potpisati tekst sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik poručio je - ako do sporazuma ne dođe, Putin mora zauvijek napustiti međunarodnu zajednicu te je još jednom prozvao europske čelnike.

Prvo, trebamo naftni embargo i spremnost Europe da se odrekne svih ruskih energetskih izvora. Europska unija mora prestati sponzorirati ruski vojni stroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Amerikanci šalju novu pomoć ukrajinskom vojnom stroju od 800 milijuna dolara naoružanja. U međuvremenu, izbjegli Ukrajinci su se u počeli vraćati u razrušene domove.

Image
stav moskve /

Zaharova o vanjskopolitičkoj situaciji u BiH i regiji: 'Zapad želi preoblikovati Balkan'

Image
stav moskve /

Zaharova o vanjskopolitičkoj situaciji u BiH i regiji: 'Zapad želi preoblikovati Balkan'

"Ne mogu napraviti ništa drugo nego gledati i plakati. Uništen je sav naš trud. Ovu kuću smo gradili 38 godina i ovako je završilo", rekla je Ukrajinka iz Černhiva, Nina Vinik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci se hvale uništenim ruskim tenkovima i vozilima u Harkivu, a Rusi su objavili snimke priprema za velike napade na istoku Ukrajine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo