Mevlut Cavusoglu / Turska tvrdi: Ukrajina i Rusija približavaju se sporazumu o četiri ključna pitanja

Image
Foto: AP Images

"Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odu korak nazad s trenutnih pozicija", rekao je Cavusoglu

20.3.2022.
13:33
AP Images
VOYO logo

Rusija i Ukrajina približavaju se sporazumu o "ključnim" pitanjima, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu objavljenom u nedjelju i dodao da se nada da će doći do primirja ako obje strane ne odustanu od dosadašnjeg napretka.

Cavusoglu, koji je putovao i u Rusiju i u Ukrajinu prošlog tjedna radi razgovora s kolegama po dužnosti Sergejom Lavrovom i Dmitrom Kulebom, rekao je za turske dnevne novine Hurriyet da je došlo do "približavanja pozicija obiju strana na važnim temama, ključnim temama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odu korak nazad s trenutnih pozicija", rekao je Cavusoglu bez daljnjeg objašnjavanja.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za televiziju al Jazeera rekao da se dvije strane približavaju na četiri ključna pitanja. Naveo je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva "denacifikacijom" i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina i Zapad odbacili su ruske navode o "neonacistima" u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neutemeljenu propagandu, a Kalin je rekao da su takvi navodi uvredljivi za Kijev.

Unatoč optužbama obiju strana za odugovlačenje, Kijev i Moskva napredovali su u razgovorima prošlog tjedna prema rješenju koje bi jamčilo sigurnost Ukrajine, no izvan NATO saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalin je rekao da bi do trajnog primirja moglo doći isključivo susretom između Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. No, dodao je da Putin smatra da pozicije o "strateškim pitanjima" Krima i Donbasa nisu dovoljno bliske kako bi se dogovorio sastanak.

Rusija je anektirala Krimski poluotok 2014. godine, a dio istočne industrijske pokrajine Donbas zauzele su proruske separatističke snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska, članica NATO saveza, dijeli morsku granicu i s Ukrajinom i s Rusijom u Crnom moru i s obje zemlje je u dobrim odnosima te se ponudila kao posrednik u pregovorima između njih.

Turska je iskazala svoju podršku Ukrajini, no istodobno se usprotivila širokim zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo