odjekuju sirene / U Kijevu cijeli dan kiša detonacija: Ukrajinski predsjednik Zelenski poziva na borbu

NATO je prvi put u povijesti aktivirao tzv. "snage za brzi odgovor"

26.2.2022.
18:48
VOYO logo

Ukrajinskim gradovima odjekuju sirene, a Kijevom kiša detonacija. Rusi su pogodili i stambeni neboder, broj mrtvih raste iz sata u sat. SAD i pojedine države Europske unije šalju Ukrajini vojnu i novčanu pomoć, a Njemačka 5000 kaciga, što je izazvalo neviđen bijes poljskog premijera.

NATO je prvi put u povijesti aktivirao tzv. "snage za brzi odgovor" - multinacionalni tim specijalnih snaga koje se brzo mogu rasporediti gdje će biti potrebno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva na borbu i poručuje: nema predaje!

I danas ujutro u Ukrajini se dogodio jezivi trenutak kada je ruski projektil pogodio stambeni neboder na jugozapadu Kijeva. Vatrogasce je u potrazi za ozlijeđenima prekinula kiša metaka koja je uslijedila.

''Ima teško oštećenih stanova. Nastavljamo s potragom za ozlijeđenim osobama, do sada smo zatekli najmanje šestero ozlijeđenih. Požar je gorio na dva kata, na oko dvadeset kvadratnih metara. Evakuirano je osamdesetero ljudi'', izjavio je Pietro Prokopov, ukrajinski vatrogasac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
podaci tajnih službi /

Putin održao tajni sastanak s oligarsima: 'Bijesan je, mislio je da će rat biti lak. Cijeli ruski plan se oslanja na paniku'

Image
podaci tajnih službi /

Putin održao tajni sastanak s oligarsima: 'Bijesan je, mislio je da će rat biti lak. Cijeli ruski plan se oslanja na paniku'


Glavna se borba vodila noćas na ulicama Kijeva. Stalne detonacije, pucnjava, zapaljeni dijelovi ceste. Ukrajinci tvrde da su tijekom noći zaustavile brojne ruske neprijatelje, među kojima dva aviona i tenk, te ovaj ruski konvoj.

''Prijatelji, dragi Kijevčani, noć je bila teška, ali u glavnom gradu nema ruskih vojnika. Neprijatelj pokušava ući u grad, posebno sa strane Gostomela, Žitomira. Agresori su tamo neutralizirani'', rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Samo u Kijevu novca je ranjeno 35 ljudi, među kojima dvoje djece. Produžen je policijski sat. Svaka osoba na cesti iza 17 sati je neprijatelj. Noć i treći dan ruskog napada teški su i ostalim dijelovima Ukraijne.

Na jugu, ruske snage zauzele su Melitopolj i nastavile prema Tokmaku kako bi se kopnenim putem spojili sa separatističkim Donjeckom i Luganskom. Ukrajina tvrdi da je odbila pomorski desant kod Mariupolja te da još uvijek drži pod kontrolom grad Herson. Na istoku, ratuje se u Sumiju, kao i pred Harkivom. Pao je grad Stanica Luganska. Istovremeno, pod jakim napadima je Lisičansk. Sa sjevera Rusi i dalje napadaju okruženi Černigiv, a napreduju i prema Kijevu.

U tijeku je opća mobilizacija - stanovnici čekaju red da preuzmu oružje. Kalašnjikov u ruke uzela je i Kira Rudik, zastupnica u ukrajinskom parlamentu. A predsjednik apelira!

''Svi koji se mogu vratiti u Ukrajinu, vratite se braniti Ukrajinu. Imat ćemo puno posla da ju obnovimo. Svi prijatelji Ukrajine koji se žele priključiti obrani, dođite, i mi ćemo vam dati oružje'', kazao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Broj mrtvih raste - 198 ukrajinskih civila je poginulo među kojima troje djece. Ukrajinska vlada upozorava neprijatelje:

''Ponovo pozivamo Ruse se povuku, da bude manje tijela vaših sinova, vaših ljudi. Inače će ih biti tisuće. Ponavljam: pobjeda će biti naša'', rekla je Irina Vereščhuk, potpredsjednica Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kremlja poruka - sva je odgovornost na Ukrajincima jer su odbili pregovore.

''Jučer tijekom dana, očekujući pregovore, ruski predsjednik naredio je zaustavljanje napretka većine ruskih snaga. S obzirom da je ukrajinska strana odbila pregovore, danas se nastavilo napredovanje ruskih snaga'', kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Među malobrojnim zemljama koje nisu jasno osudile rusku invaziju, osim Kazahstana je i srbijanski predsjednik. Za dva dana, Vučić je ugostit i Nikolaja Patruševa, tajnika ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i glavnog Putinovog obavještajca. Susret je pod povećalom zbog napetog stanja u regiji, dok na ulicama Beograda traju prosvjedi potpore Ukrajini.

Dok bjesni rat, 28 zemalja svijeta, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju - dogovorilo se o slanju još oružja i vojne pomoći. Američki je predsjednik Joe Biden odobrio Ukrajini 350 milijuna dolara vojne pomoći, dok iz Francuske stiže 300 milijuna eura.

''Gledamo da na sve načine nastavimo podupirati ukrajinske oružane snage. Ne mičemo ništa sa stola'', izjavio John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Njemačka je poslala samo kacige, i to one koje su obećali još prošlog mjeseca. To je šokiralo poljskog premijera koji je danas posjetio svog njemačkog kolegu.

''Kakvu ste pomoć pružili Ukrajini? 5000 kaciga? Ovo mora biti šala. Ovo je šala. Ovo mora biti šala. Moramo pružiti stvarnu potporu ukrajinskom stanovništvu'', rekao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

Ukrajinski je predsjednik na Twitteru zahvalio turskom kolegi jer je zabranio prolaz ruskih ratnih brodova u Crno more, no iz Turske su poručili da o tome tek razmišljaju.

Sankcije Rusima osjetit će svi, pa je francuski predsjednik pozvao na strpljenje.

''Ovaj će rat potrajati. I sve krize koje idu uz njega imat će trajne posljedice. Moramo biti spremni, odlučni i solidarni'', kazao je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Nepredvidiva, besana noć, puna strepnje čeka Ukrajince - i one na borbenim položajima i one u mnogobrojnim skloništima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo